Fanø

Västjylländska öar

Väderbiten vildmark och fantastiska platser för vandring, vattensport och fågelskådning kännetecknar Västjyllands övärld.

Fanø 

Den gamla sjöfartsön Fanø ligger i Vadehavet utanför Esbjerg. Byggstilen på ön är inspirerad av den frisiska traditionen, efter friserna, och kan tydligt ses i Nordby och Sønderho.

Tidvattnet sätter sin prägel på ön i allmänhet och på västsidans cirka 15 km långa sandstrand i synnerhet. För övrigt är stranden utmärkt för kitesurfing och strandsegling.

Chansen att hitta bärnsten i sanden är stor – särskilt efter en häftig höststorm. Inne på ön lever bland annat vilda kaniner och på en landtunga i sydväst flockas sälar i mängder.

Fur 

I Limfjorden ligger ön Fur som kännetecknas av sitt vackra backiga och kuperade landskap. Branterna mot vattnet med mollera på nordsidan är särskilt fascinerande. De skapades för drygt 55 miljoner år sedan och har du tur kan du göra spännande fossilfynd i leran. Till Fur tar du dig med färja från Branden.

Venø 

I Limfjorden – utanför Struer – ligger också lilla Venø, som trots sin litenhet har varierad natur och fina badstränder. Öns förbindelse med omvärlden går via färjan från Kleppen.

Share this page