Heartland Festival på Egeskov Slott

12 sagolika slott i Danmark

Foto: Peter Kirkegaard - Heartland Festival

Följ med på en spännande historisk vandring genom sagolika danska slott. Se de vackra kronjuvelerna på Rosenborg slott mitt i Köpenhamn, tillbringa en dag full av roliga aktiviteter på Egeskov slott eller "upplev" Hamlet på Kronborg slott i Helsingör.

Lista
Karta
01

Frederiksborg Slott – perfekt dagstur från Köpenhamn

Frederiksborg är ett av Danmarks mest kända slott. Det ligger på tre öar omringat av en vacker sjö och har en fantastisk slottsträdgård. Det är även här du hittar Danmarks Nationalhistoriska Museum med en imponerande konstsamling. Det är inte långt från Köpenhamn, så missa inte denna pärla!

Läs mer
People hanging out in front of Kronborg Castle in Helsingør
Foto: Daniel Overbeck - VisitNordsjælland
02

Kronborg Slott – hälsa på hos Hamlet

Besök Kronborg Slott i Helsingør när du är i faggorna. Nära till Köpenhamn och vackert beläget längs den danska rivieran. Märk Shakespear och Hamlets anda runt om på slottet.

03

Rolig familjeutflykt till Egeskov Slott

Egeskov Slott är en rolig upplevelse för hela familjen. Det sagolika slottet är ett av de bäst bevarade renässansslotten i Europa med vallgrav och slottsparken har blivit utnämnd till Danmarks vackraste. Här finns massor av aktiviteter för hela famljen, bland annat ett veteranbilsmuseum och en bana för trädtoppsklättring.  

Läs mer
Christiansborg, eller Borgen, som hyser Danmarks regering och riksdag.
Foto: Martin Heiberg - Copenhagen Media Center
04

Christiansborg Slott - Danmarks riksdag

Christiansborg var kungligt palats fram till 1794. I dag håller den danska riksdagen till i en del, och den andra (som är öppen för turister) används av regenten till representationsmiddagar. Från toppen av slottstornet får du en fantastisk utsikt över Köpenhamn.

Läs mer
Rosenborg slott i Köpenhamn
Foto: Martin Heiberg - Copenhagen Media Center
05

Se de danska kronjuvelerna på Rosenborg Slott

Mitt i Köpenhamn ligger den lilla pärlan Rosenborg Slott. Här kan du uppleva 400 år av kunglig dansk historia, bland annat i form av kronjuvelerna (som bärs av drottningen på officiella tillställningar) och kröningstronerna. Missa inte den vackra slottsparken Kongens Have som är ett populärt tillhåll för både Köpenhamnare och turister.

Läs mer
06

Vinka till kungaparet på Amalienborg Slott

Det är på Amalienborg Slott som Danmarks kungafamilj bor, så om du är intresserad av kungahuset så är det hit du ska bege dig. Det är även här du kan se vaktparaden och högvaktsavlösningen varje dag klockan 12 (högvakten går hit från Rosenborg Slott). Om kungaparet är hemma så går även högvaktens musikavdelning med.

Läs mer
07

Sov och ät som en kunglig på Dragsholm Slott

Dragsholm är ett av Danmarks äldsta slott som numera är hotell och restaurang. Restaurang Slotskøkkenet har en stjärna i Guide Michelin. Så om du går och drömmer om att leva kungligt så kan du alltid börja med en helg här.  

Läs mer
08

Royal upplevelse i Aarhus - Marselisborg Slott

I utkanten av Aarhus ligger Marselisborg Slott som fungerar som kungafamiljens sommar- och julresidens. De tider på året som kungaparet inte bor här kan man strosa på området och bland annat besöka den kungliga rosenträdgården.

Läs mer
09

Barockslottet Fredensborg

Det vackra barockslottet Fredensborg används av kungafamiljen till stora högtider som bröllop, jubileer och födelsedagar och regenten tar ofta emot statschefer här. Slottsträdgården är en av de största historiska trädgårdarna i landet. Den del av den som ligger närmast slottet är kungafamiljens privata trädgård, men andra områden är öppna för besökare. 

Läs mer
Gråsten Palace in South Jutland
Foto: Sønderborg Turistbureau
10

Utforska trädgårdarna på Gråsten

Små gångstigar, stora gräsmattor, skog, sjöar och prunkande blomsterbäddar som ligger inbäddade i landskapet, det är Gråsten Slott i ett nötskal. Slottet och området runt omkring är stängt för besökare under perioder när någon i kungafamiljen bor här.

Läs mer
Nyborg Castle on Fyn
Foto: Nicolai Godvin - Østfyns Museer
11

Rena medeltiden på Nyborg Slott

Medeltidsslottet Nyborg Slott har med sin strategiska placering på Fyn, mitt i landet, fått en lång och dramatisk historia. Den första versionen av slottet tros ha byggts redan runt 1170. I juli varje år kan du vara med på den spännande medeltidsfestivalen Danehof här, och den andra helgen i december hålls en stor julmarknad.

Läs mer
Koldinghus Castle in Kolding, Denmark
Foto: Visit Kolding
12

Gränsslottet Koldinghus

Koldinghus byggdes 1268 för att försvara gränsen och gjordes sedan om till slott i mitten av 1500-talet. Som många slott har gjort genom tiderna så brann det ner på 1800-talet och var sedan en ruin tills det restaurerades. I dag är det ett museum med spännande utställningar och kulturella aktiviteter.

Läs mer

Mer spännande läsning!

The courtyard at Kronborg Castle, Helsingør
Kronborg Slott - Hamlets hem i Helsingör
Frederiksborg Slott på Nordsjälland
Frederiksborg Slott
The romantic Dragsholm Castle on Zealand
Danska slottshotell
Besucherin in der Ny Carlsberg Glyptotek in Kopenhagen
10 konstmuseer i Köpenhamn