Vidare till innehåll

Frederiksborg Slott

Foto: ©Mark Gray

Frederiksborg Slott ligger utanför Hillerød strax norr om Köpenhamn. Slottet som även hyser Det Nationalhistoriske Museum omges av en vacker slottsträdgård och byggdes av den danske kungen Christian IV.

Skandinaviens största renässansslott

Det var Kung Christian IV som byggde Frederiksborg Slott i början av 1600-talet och idag är slottet det största renässansslottet i Skandinavien. Här finns massor av spännande arkitektur och hantverk i bästa renässansstil att ta in och slottet omges av en vacker slottsträdgård.

Foto:©Mark Gray

Nationalhistoriska museet

Det Nationalhistoriske Museum har huserat i Frederiksborg Slott sedan 1878 och här illustreras över 500 år av dansk historia genom porträtt, målningar, möbler och skulpturer. I Danmarks nationalgalleri finns över 10 000 porträtt, många av dem av kungar och drottningar  Museet har flera olika utställningar och även aktiviteter för barn som kan testa att skriva med bläck och fjäderpenna eller klä sig i renässanskläder.

Slottsträdgården

Förutom historia och konst kan besökarna på Frederiksborg Slott njuta av en spektakulär trädgård. På 1700-talet anlitade Frederik IV arkitekten J.C Krieger för att anlägga en trädgård i barockstil med de symmetriska mönster som var typiska för den här tidens trädgårdar. Under följande århundranden kom trädgården att göras om men på 1990-talet återställdes trädgården till barockstil. Det finns även en trädgård i engelsk stil i anslutning till Frederiksborg Slott.

Frederiksborg Castle North Zealand

Foto:Kim Wyon

Fikapaus i kungliga miljöer

Det passar perfekt att äta lunch eller ta en fikapaus på caféet Leonora som ligger i nära anslutning till slottet i en byggnad som tidigare var ett stall. Caféet har fått sitt namn efter kung Christian IV dotter Leonora Christina. Om vädret tillåter kan man sitta ute vid den vackra slottssjön och ta in utsikten över slottet.

Läs mer om danska slott här!

The courtyard at Kronborg Castle, Helsingør
Kronborg Slott - Hamlets hem i Helsingör
Heartland Festival på Egeskov Slott
12 sagolika slott i Danmark
The romantic Dragsholm Castle on Zealand
Danska slottshotell
Egeskov
Egeskov

Share your wonders: