La casa natale di Andersen, Odense, Fionia

Sagolika Odense

Foto: VisitOdense

Odense har ett sagolikt skimmer över sig. Såväl naturen runt omrking H.C. Andersens hemstad som populära hamnbad och modernt stadsliv i historisk miljö. Missa inte det nya museet H.C. Andersens Hus, Odenses många matupplevelser och shoppingstråk - knappt 2 timmar med bil från Köpenhamn.

h.c. andersens hus
Foto: © H.C. Andersens Hus (2021) - Kengo Kuma. Thomas Mørkeberg
odense havn
Foto: Johan Joensen

Därför du ska besöka Odense

Gillar du tanken på en charmig kulturpärla som är rik på historia men samtidigt urban, som är lagom liten och lätt att ta sig runt i men rymmer en massa? Då är Odense staden för dig. Odense ligger vackert bland Fyns gröna kullar och det är ingen dum idé att kombinera några dagar här med allt det som finns att uppleva på resten av Fyn. Vad sägs om inte mindre än 123 slott och herrgårdar, vin- och fruktträdgårdar, stränder och naturupplevelser?

Lottie Odense Fyn

Lotties guide till Odense & Fyn

Foto: Panduro Photography
Vakantie Denemarken? Dit zijn de beste tips voor bestemmingen
Foto: Jonas Legarth
odense
Foto: Line Slot

Det var en gång... i Odense

Alla berättelser behöver en bra inledning och i Odense börjar allt med H.C. Andersen. Den kände sagoförfattaren växte upp här och det lilla gula huset där han bodde som barn blir en bra början på ditt reseäventyr. Ett stenkast därifrån ligger dessutom nya H.C. Andersens Hus som är ett måste när du besöker författarens hemstad. Och skulle det inte räcka så kan du ge dig ut på en stadsvandring i författarens fotspår som tar dig genom Odenses äldsta och vackraste delar. 

ARO Odense

Foto:Rico Feldfoss

Matupplevelser i Odense

Odense är som gjort för att bara strosa runt och utforska de charmiga gränderna fulla av små caféer och restauranger. Fyn kallas ofta för Danmarks trädgård eller skafferi och de fantastiska lokala råvarorna sätter färg och smak på stadens restaurangmenyer. Du kan själv botanisera bland grönsaker, ost och annat närproducerat på matmarknaden på Sorte Brødre Torv. Passa även på att njuta av läcker street food på Storms Pakhus som är ett populärt tillhåll för lokala Odensebor och perfekt för en god måltid i avslappnad atmosfär. 

Odense
Foto: Panduro Photography
Storms Pakhus Odense
Foto: Jonas Legarth

På charmiga Café Sølle, som har en fin gård, kan du fika eller äta en organisk brunch. Passa även på att slinka in på innestället Café Skt. Gertrud, ett klassiskt franskt brasseri med härlig Paris-stämning, god mat, fantastiska drinkar och musik. 

Kulturella höjdpunkter i Odense 

I en gammal textilfabrik i Latinerkvarteren ligger Konstmuseet Brandts som är väl värt ett besök. Här finns konst i tre våningsplan med både gästutställningar och en permanent utställning med verk av populära konstnärer från Fyn. Odense vimlar också av gröna oaser och parker där man strosa, till exempel den botaniska trädgården och H.C. Andersens Eventyrhave. Passa även på att besöka området Brandts Klædefabrik och mysiga stråket Vintapperstræde.

Kunstmuseum Brandts

Foto:© Black Cloud, Carlos Amorales - Kunstmuseum Brandts. Fotograf: Line Slot

Historiska sevärdheter i Odense

Odenses anor går längre tillbaka än vikingatiden och här finns en rik blandning av historiska attraktioner. Besök domkyrkan Sankt Knuds Kirke från 1300-talet som är ett av de finaste exemplen på gotisk arkitektur i Danmark, eller gör en fascinerande tidsresa i en rekonstruerade 1800-talsby  på friluftsmuseet Den Fynske Landsby. Utforska även några av stadens äldsta byggnader i den historiska delen av Odense vid Overgade och Nedergade där korsvirke och kullersten berättare en levande historia om Odense genom århundradena.

Shopping i Odense

Foto:VisitOdense

Shopping i Odense

I Odenses charmiga centrum kan du hitta det mesta i shoppingväg, från mode till antikviteter och second hand. Gågatorna Kongensgade och Vestergade har flera av de större kedjorna och på små mysiga sidogator finns många små design- och specialbutiker. Om du vill gå på jakt efter antikviteter kan du svänga förbi Antik Damgaard Lauritsen på Klaregade och för heminredning, design och mer Atelier K på Nedergade.

Gillar du när det går att hitta allt från dansk design till smink och skor på ett och samma ställe så finns det klassiska varuhuset Magasin eller Rosengaardcentret med hela 153 butiker som ligger strax utanför Odense centrum

Vintapperstræde

Foto:Panduro Photography

Nästa kapitel i sagan heter Fyn

Efter några fantastiska dagar i Odense väntar resten av den vackra ön Fyn med en inbjudande skärgård och massor att se och göra. Från det fantastiska slottet Egeskov med en prisvinnande slottsträdgård, till mysiga små byar med en härlig martim stämning, vingårdar och en natur som passar perfekt för cykelsemester

Egeskov garden on Fyn

Foto:Destination Fyn

Danska höjdpunkter
Die Trelleborg ist eine von fünf Ringburgen in Dänemark. Auf dem Bild ist ein Erdwall zu sehen, der markiert, wo sie einst stand.
Unika Danmark
Små konstgjorda öar i Köpenhamns hamn - Copenhagen Islands