Stedentrip naar het Parijs van het Noorden? Ontdek Noord-Denemarken

Weekendresa till Aalborg

Foto: © INTI. Fotograf: Nils Krogh

Upplev Nordjyllands charmiga lilla huvudstad! Här guidar vi dig genom upplevelser och sevärdheter under en weekendresa i danska Aalborg. Tjejresa som långhelg på tu man hand - här väntar en minnesrik minisemester.

3 dagar i Aalborg

Om du har tre lediga dagar så har vi ett perfekt förslag till dig på en weekendresa till Aalborg. Åk iväg med bästa tjejkompisarna eller res på tu man hand och upptäck Aalborgs mysiga stråk, spännande street art, arkitektur och restaurangscene.

People eating on the street outside vegetarian restaurant We Feat in Aalborg, Denmark

Foto:GDK

Dag 1: Lär känna Aalborg

 • Checka in på ett av Aalborgs fina hotell mitt i stan och med gångavstånd till det mesta.
   
 • Börja dagen med en lite annorlunda promenad som tar dig till såväl stadskärnan som street art street art.
   
 • Ta en välförtjänst paus och njut av en bit mat på populära och ikoniska Penny Lane.
   
 • Tid att shoppa! Aalborg erbjuder både den som föredrar specialbutiker och den som älskar att strosa i varuhus på jakt efter mode som design. Besök gågatorna Bispensgade, Algade och Gravensgade.
   
 • Avsluta helgens första dag med en riktigt god middag på en av Aalborgs bästa restauranger som till exempel Tabu, Restaurant Alimentum eller Restaurant Fusion.

 

Gourmet Aalborg
Foto: Sembo
Woman walking through Aalborg in autumn
Foto: Nicolas Cho Meier

Dag 2: Konst, kultur och arkitektur

 • I Aalborg bör du inte missa en visit på Utzon Center. Den världsberömde danska arkitekten Jørn Utzon, som bland annat har ritat ikoniska operahuset i Sydney, står bakom Utzon Center i Aalborg - en äkta arkitektonisk pärla.
   
 • Hyr en cykel och trampa bort till Aalborg lystbåthavn, ett mysigt område att utforska under förmiddagen. Ät lunch på Aalborg Street Food - Køkkenfabrikken som ligger ett stenkast från hamnen. Om solen är framme så kan du cykla vidare till Vestre Fjordpark Havnebad och ta ett svalkande dopp.
   
 • Innan du beger dig tillbaka mot centrum så ta en avstickare till Kunsten, Aalborgs moderna konstmuseum. Byggnaden är ett konstverk i sig och ritat av erkände finska arkitekten Alvar Aalto. Museet bjuder på unik konst av både internationella- som danska konstnärer.
   
 • Avsluta dagen med en middag och konsert på Musikkens Hus. Den minst sagt iögonfallande silverbyggnaden ligger vid hamnen och är en mötesplats för stadens profisionella musiker och musikälskare. lle musikere og musikkelskere. Här väntar konserter med danska och utländska artister.

 

Musikkens Hus in Aalborg North Jutland
Foto: Mette Johnsen
Two women jumping into the open air swimming pool at Vestre Fjordpark in Aalborg, Denmark
Foto: VisitAalborg

Dag 3: Skagen över dagen

Skagen ligger bara en dryg timme i bil från Aalborg (2 timmar med tåg) och är en otroligt populär semesterort för både svenskar och danskar. Upplev Skagens magiska ljus och stå med benen i två olika hav, längst ute på ikoniska Grenen, som även är Danmarks nordligaste punkt. Glöm heller inte att besöka Skagen Museum och se den vackra konsten från Skagenmålarna.

Grenen i Skagen på den yttersta spetsen av Nordjylland
Foto: Mette Johnsen
Skagen kunstmuseum
Foto: Skagens Kunstmuseer (1928) (2015) - Ulrik Plesner og FRIIS & MOLTKE Architects. Fotograf: Skagens Kunstmuseer

Ännu mer sevärt i Aalborg och omnejd

Løkken Nordjylland
Jylland
Traditionaal huis op Læsø
Kultur och historia på Nordjylland
VisitNordjylland
De bästa familjeupplevelserna på Nordjylland