Skagen in North Jutland

Upptäck det magiska Skagen

Foto: Mette Johnsen

Den idylliska semesterorten Skagen, känd för sitt magiska ljus och mysiga stämning, har fler soltimmar än andra platser i Danmark och sandstränderna tycks oändliga. Vi guidar dig till de bästa upplevelserna i Skagen, från Grenen och Rubjerg Knude till danskt hygge på badhotell.

Milslånga stränder runt Skagen

Om en badsemester är din grej så har du kommit till rätt ställe. Skagen har flera fantastiska stränder som är perfekta för en heldagsutflykt om sommaren eller en mysig långpromenad och vinterdopp när vädret är kallare. 

Skagen Beach, Denmark
Foto: Mette Johnsen

Grenen – udden där två hav möts

Strax norr om Skagen ligger Grenen som är den udde där de två haven Skagerrak och Kattegat möts, ett naturfenomen som man bara kan uppleva på några få ställen i världen. Det är inte tillåtet att bada här men det går bra att doppa tårna och stå med en fot i varje hav. Har du tur får du även syn på sälarna som ofta ligger och latar sig på stranden. 

Sanden tar över

Att hav och sand präglar Nordjylland blir tydlig när du besöker Den Tilsandesw Kirke som långsamt har begravts i sanden. I dag är det endast kyrktornet som sticker upp, en ovanlig syn som lockar många besökare. Ytterligare en spektakulär sandpräglad upplevelse är Råbjerg Mile som är Nordeuropas största vandrande sanddyn som består av 3,5 miljoner kubikmeter fin sand och flyttar sig ungefär 15-20 meter varje år. Ta dig upp till toppen och njut av utsikten. 

The Sand Buried Church North Jutland

Foto:@christian_faber_fotos

Skagenmålarna och det magiska ljuset

Det vackra ljuset i Skagen har lockat många konstnärer till området. Under sent 1800-tal var Skagen en levande samlingspunkt för en grupp konstnärer som blivit kända som Skagenmålarna. På Skagens Museum kan du se verk av alla de centrala figurerna, som Maria och P.S. Krøyer, Anna och Michael Ancher och Holger Drachmann.

Ingen toast i Skagen

Njut av god mat och god stämning i Skagens mysiga hamn. Det finns nästan alltid nyfångad fisk på menyn, testa gärna danska klassiker som "Stjerneskud” (rödspätta, färska räkor, sparris och kaviar) och utsökta smørrebrød. Den svenska favoriten Toast Skagen har trots namnet inget med Skagen att göra utan är en svensk rätt som skapades av kocken Tore Wretman på 50-talet.

Musslor

Foto:Kristian Krogh

Festivaler och evenemang i Skagen 

Skagen är en levande stad med ett spännande utbud av festivaler och evenemang året om. I januari hålls den populära vinterbadarfestivalen och sedan fortsätter det med spännande evenemang som dansk midsommar (Sankt Hans) med festligheter och ett jättebål den 23 juni och Danmarks äldsta musikfestival, Skagenfestivlaen i juli. I oktober kan du springa Skagen Marathon som är en helt unik naturupplevelse där ett av loppen tar dig ut till Grenen. 

color hotel

©Johny KristensenFoto:Johny Kristensen

Hotell och övernattning i Skagen

Color Hotel Skagen är en pärla mitt i naturen med både wellness-område och pool utomhus. Intresserad av en hotellupplevelse utöver det vanliga? Då bör du boka en vistelse på ett klassiskt danskt badhotell. Femstjärniga Ruths Hotel som ligger vackert bland de ikoniska gula husen i centrum har en rustik charm, eget spa och förstklassig gastronomi. Lika klassiska Brøndums Hotel är känt som den plats där Skagenmålarna brukade träffas. Brøndums bjuder på vackra miljöer och hög kvalitet på både övernattning, mat och vin. Det finns så klart även andra övernattningsalternativ, från vandrarhem till hotell, sommarstugor och camping.