Ærø

Tolv populära danska öar

Foto: @fotofactory

Res till Danmark och njut av avkopplande ö-liv på semestern. Danmark har över 400 öar (72 bebodda) och här guidar vi dig till 12 av de charmigaste. De här små pärlorna är ofta Danmark i miniformat - med vackra stränder, fina upplevelser och massor av hygge. 

Lista
Karta
01

Samsø - ren energi

Samsø är en populär ö i Kattegat. Ön har mysiga barnvänliga stränder, bra fiskevatten och ett flackt landskap som gör den perfekt för en cykelsemester. Koppla av och njut på denna charmiga lilla ö-pärla. Och provsmaka gärna den berömda Samsöpotatisen! Visste du förresten att Samsö är helt självförsörjande på förnybar el?

Läs mer
Family in Ærøskøbing on the island Ærø
Foto: Kasper Orthmann Andersen
02

Ærø – charmig sagostämning

På Ærø kan du besöka en av Danmarks mest idylliska byar - charmiga Ærøskøbing som förför med mysiga torg, kullerstensgator, stockrosor och korsvirkeshus. Besök även sjöfartsstaden Marstal som lockar med maritim kultur och sjöfartshistoria.

Läs mer
Island Læsø
Foto: Kim Wyon
03

Læsø - för gourmanden

Læsø är den största ön i Kattegat. Den ligger nästan mittemellan Fredrikshamn och Göteborg och är en populär destination bland seglare. Ön är bland annat känd för sitt salt, tak gjorda av tång och utsökt jungfruhummer.

Läs mer
The island Anholt in denmark
Foto: Destination Djursland
04

Anholt – njut av stillheten

Anholt ligger fridfullt isolerad långt ut i Kattegat. Förutom Anholt By består ön i stort sett av gyllene sanddyner – ett område som också kallas för ”Öknen”. Här kan du verkligen koppla bort vardagen och njuta av stillheten och naturen. Anholt har även ett stort bestånd av sälar.

Läs mer
05

Fur - den vackraste ön?

En kuperad ö-pärla i Limfjorden med intressant geologi. I nordväst består landskapet av vågiga branta klintar som skapades under den senaste istiden och passar utmärkt för fossiljakt. Ön är enastående vacker och det är lätt att fångas av dess charm. 

Läs mer
GDK_Avernakø Island
Foto: Faaborg Turistbureau
06

Avernakø – böljande kullar

Avernakø är en av de mest populära öarna i det Sydfynska ö-havet. Här finns förutom tre små byar en massa orörd natur med myrmark, små skogar och strandängar. Utsikten från öns många böljande kullar går inte heller av för hackor. 

Läs mer
07

Christiansø/Frederiksø – kulturmärkta öar

Nordöst om Bornholm ligger öarna Christiansø och Frederiksø (som förbinds av en gångbro). Tiden verkar nästan ha avstannat på dessa bilfria gamla befästningsöar där tidigare försvarsverk och alla byggnader numera är kulturmärkta. Här kan du verkligen njuta av den avslappnade stämningen.

Läs mer
Sejerø Lighthouse on island in West Zealand, Denmark
Foto: VisitVestsjælland
08

Sejerø – spännande historia

Sejerø har ett inbjudande kuperat landskap med vacker natur som lockar till vandringsturer med enastående vyer. Det finns även spännande historiska sevärdheter som gravhögar från bronsåldern och en av Danmarks första gotiska kyrkor.

Läs mer
Orø island close to Holbæk in Zealand, Denmark
Foto: Orø Bådelaug - VisitHolbæk
09

Orø – en pärla i Isefjorden

Orø är en förtjusande liten ö som ligger i Isefjorden, en knapp timme från Köpenhamn. Här finns massor av mysiga sommaraktiviteter och upplevelser för alla smaker. Över ön slingrar många små stigar där man kan vandra och njuta av naturen eller ägna sig åt fågelskådning. 

Läs mer
Beach on island of Femø, Denmark
Foto: Visit Lolland-Falster
10

Femø – aktiviteter i naturen

En ö-pärla mellan Lolland och Själland som tidigare täcktes av fruktodlingar men även är känd för ö-lägret för kvinnor som hålls varje år samt den årliga jazzfestivalen. Det finns även utmärkta vägar för cykelturer och vandring, och härliga stränder att vila trötta ben på.

Läs mer
11

Fejø – grönt och blomstrande

Fejø har många fler fruktträd än invånare. På den här gröna ön är livet lugnt och de fina stränderna barnvänliga. Landskapet präglas av vackra fruktplanteringar, små gårdar och grönskande trädgårdar med exotiska inslag som fikon och mandlar – allt omringat av blått hav.

Läs mer
12

Vejrø – dröm eller verklighet?

Den lilla ön Vejrø ligger i Smålandsfarvattnet. Hit finns inga färjeförbindelser, den som vill upptäcka ön måste ta sig hit med egen båt eller flyg. Ön har en fin marina med moderna faciliteter och möjlighet att tillbringa några dagar på ön i en sommarstuga.

Läs mer

Läs vidare här!

Campaign NO Fyn Ærøskøbing
Danmarks charmigaste byar
Løkken, bathing houses at the beach
Danmarks bästa stränder
Den fantastiska badorten Skagen i Nordjylland, Danmark
Upptäck det magiska Skagen
Vandringstur i Thy Nationalpark, Nordjylland
De bästa vandringslederna i Danmark