Danmarks charmigaste byar

Foto: Knud Mortensen

De här charmiga danska badorterna bjuder på härligt avslappnad semesterstämning. Mysiga caféer och restauranger, fina stränder, livliga småbåtshamnar, kullerstensgränder och korsvirkeshus – vad kan man mer önska sig av en dansk semesterort? Här hittar du din favorit.

Lista
Karta
Child running at beach of Øster Hurup, North Jutland
Foto: Mette Johnsen
01

Sommarliv i Øster Hurup

Øster Hurup är ett gammalt fiskeläge på Jyllands östkust som om vintern har runt 1000 invånare. Detta nummer mångdubblas dock under sommarsäsongen, då staden sjuder av liv med restauranger, barer och massor av semesteraktivitet.

Läs mer
Skagen in North Jutland
Foto: Mette Johnsen
02

Skagen och det magiska ljuset

Skagen kan nog sägas vara Danmarks mest kända semesterort. Den lilla staden som ligger på toppen av Jylland är känd för sitt speciella ljus som har lockat konstnärer, livsnjutare och semesterfirare i generationer. Njut av stränderna, stämningen i hamnen och färsk fisk på restaurangerna.

Läs mer
Horses at Blokhus beach
Foto: Mette Johnsen
03

Strandliv i Blokhus

Blokhus har en av Nordeuropas bästa stränder med fin vit sand. Under sommaren lever detta gamla fiskeläge upp med aktiviteter och sprudlande folkliv. Förutom lata dagar på stranden kan du både äta gott och shoppa i denna unika lilla semesterpärla. 

Läs mer
Løkken, Nordjylland
Foto: ©Simone Bramante - @brahmino.com
04

Hygge i Løkken

Lökken är en klassisk badort känd för sina fina stränder och de 500 karakteristiska vita badhusen som går under namnet ”den vita byn”. Hit har folk rest i generationer för att uppleva havet och den mysiga byn med ett rikt caféliv och massor av hygge. Løkken är även ett av de mest nybörjarvänliga surfställena i Danmark. 

Läs mer
Surfer at Klitmøller
Foto: Mette Johnsen
05

Surfacamp i Klitmøller

Klitmøller är ett gammalt fiskeläge som fått nytt liv som mysig och hipp surfspot. Om du gillar att surfa så är det helt klart hit du ska bege dig. Här finns charmiga caféer och restauranger och flera butiker.

Läs mer
Cozy Mariager city in Denmark
Foto: VisitMariagerFjord
06

Rosornas stad Mariager

Om du är på jakt efter en romantisk tillflyktsort är Mariager med vackert läge vid Mariager Fjord på Jyllands östkust ett bra alternativ. Här finns söta kullerstensgator, massor av rosor och ett mysigt trekantigt torg. 

Läs mer
A little child eats ice cream on the stairs in front of a house, Ebeltoft
Foto: © Jonas Togo
07

Idylliska Ebeltoft

Ebeltoft som ligger i Djursland är en av Danmarks mest populära semesterorter. Vandra genom Ebeltofts kullerstensgränder med vackra gamla hus och ta en sväng förbi rådhuset som nog kan sägas vara ett av Danmarks allra charmigaste.

Läs mer
08

Ribe - Danmarks äldsta stad

Ribe grundades år 700 och är Danmarks äldsta stad. Det finns endast ett fåtal platser där du kan uppleva en så intakt medeltida stadskärna med många välbevarade korsvirkes- och stenhus från 1500- och 1600-talet. 

Läs mer
Cobblestone street with colourful houses in Faaborg, Fyn
Foto: Michael Fiukowski & Sarah Moritz
09

Vackra Faaborg

På Fyn ligger staden Faaborg naturskönt mellan den sydfynska skärgården och vackra Svanninge Bakker. Här finns många fina gamla byggnader och en mycket vacker gotisk kyrka från 1500-talet vars spira är stadens kännetecken. 

Läs mer
Little yellow house in Dragør
Foto: Astrid Maria Rasmussen - Copenhagen Media Center
10

Dragør - strax utanför Köpenhamn

Kombinera en resa till Köpenhamn med lite mysig småstadsstämning! Endast 12 km från Köpenhamns centrum ligger det gamla fiskeläget Dragør som är ett perfekt utflyktsmål. Ät en glass i hamnen och strosa i de pittoreska kvarteren. 

Läs mer
Cafe in Stege on Møn
Foto: Kim Wyon
11

Stege på Mön

Huvudorten på Møn heter Stege och är en angenäm bekantskap. Med mysiga gränder, rester av en gammal stadsmur och en välbevarad stadsport är historiens spår tydliga i stadsbilden. Dessutom är det nära till fantastiska Möns Klint. 

Läs mer
Bay Frost Cafe Svaneke, Bornholm
Foto: Destination Bornholm
12

Svaneke - en pärla på Bornholm

En riktig pärla på Bornholm är Svaneke som bjuder på en av Danmarks allra mysigaste hamnmiljöer där du kan äta den klassiska rökta fiksen och njuta av den härliga stämningen. 

Läs mer
Tisvildeleje strand på Nordsjälland
Foto: Girl In Vanderland
13

Populära Tisvildeleje

Tilsvildeleje, eller kort och gott Tisvilde, är värt ett besök året om. Den lilla byn lockar med mysiga caféer, en festival, marknader och härlig semesterstämning. Här finn även en kilometerlång, barnvänliga sandstrand.

Läs mer
Children jumping into the water at Gilleleje Beach in North Zealand, Denmark
Foto: Mette Johnsen
14

Kustidyll i Gilleleje

Gilleleje ligger vid Själlands nordöstligaste punkt, Gilbjerghoved. Det är en levande turist- och fiskeort, speciellt om sommaren, men känslan av gammal idyll ligger kvar över de charmiga små gränderna och korsvirkeshusen.  

Läs mer
The lively market town of Rudkøbing on Langeland
Foto: Andreas Bastiansen - Destination Fyn
15

Rudkøbing

Opdag den gamle købstad Rudkøbing - porten fra Fyn til resten af Langeland. Her findes charmerende små gader med farverige huse. Talrige kunstnere i gade og baggårde samt hyggelige specialbutikker med god ”gammeldaws service”.