Amalienborg at dusk

Den Danska Kungafamiljen

Foto: Martin Heiberg

Den danska monarkin är en oerhört populär institution i Danmark och en av de äldsta i världen.

Danmark - världens äldsta monarki

Runstenarna vid Jelling, som står på UNESCO:s världsarvslista, blev inristade av Harald Blåtand som var den första kungen i ett enat Danmark för omkring 1000 år sedan. Kung Frederik X stammar från honom och Danmark är rik på kungliga monument, byggnader och skatter som sträcker sig över tusentals år. Från slott och fästningar till konstsamlingar och kronjuveler - upplev kungliga Danmark på en rad platser runt om i hela landet.

Bild des Kronprinzenpaares von Dänemark  Von Dänemark

Foto:Hasse Nielsen

Danmarks kungafamilj idag

Danmarks kungafamilj är fortfarande otroligt populär eftersom de förmår att anpassa sig och följa med tiden. Familjemedlemmarna deltar vid flera diplomatiska tillställningar och olika välgörenhetsarrangemang och är viktiga ambassadörer för Danmark.

Kung Frederik X, Drottning Mary och deras fyra barn.

Den kommande kungliga generationen växer upp i rask takt. Kung Frederik X och Drottning Mary har fyra barn och den äldsta, Kronprins Christian, är landets tronföljare. Drottning Mary kommer från Tasmanien och är känd för att vara en stilikon och har sedan länge vunnit danskarnas hjärtan. Kung Frederik X är populär i Danmark och har bland annat korats till Årets dansk flera gånger i danska opinionsundersökningar.

Foto:Terry Mclaughlin - Copenhagen Media Center

Ta del av de kungliga festligheterna i Danmark

Jubileum och jämna födelsedagar i kungafamiljen firas ofta tillsammans med den danska befolkningen under flera dagar. Hela familjen samlas på balkongen på Amalienborg Slott för att vinka och ta emot folkets jubel. På Kungahusets hemsida hittar du mer information om kungliga festligheter.

Kung Frederik X firade sin 50-årsdag 2018 och stiftade vid samma tillfälle Royal Run. Ett familjevänligt lopp på 1 mile, 10 km eller 5 km runt gator och torg i Köpenhamn, Aarhus, Odense, Aalborg och Esbjerg. Det blev snabbt en enorm succé då han fick sällskap av mer än 70 000 danskar! Tack vare sin popularitet så har detta blivit en tradition och ett återkommande folkligt evenemang med tusentals som följer med kungen och springer Royal Run.

Frederiksborg Castle

Foto:Ann Jørgensen

Bästa platserna att se kungafamiljen i Danmark

Förutom ett par av Kung Frederik X egna favoritplatser i Danmark så är det inte ovanligt att man själv kan få syn på kungafamiljen på olika ställen. Här är några av de bästa platserna i Danmark om du vill se danska kungligheter:

Mer intressant läsning hittar du här:

Heartland Festival på Egeskov Slott
12 sagolika slott i Danmark
Østergro ligger på Østerbro och är både en restaurang och en odlingsträdgård (på ett tak!)
Vår guide till restauranger i Köpenhamn