Fredensborg Schlossgarten mit Blumen im Vordergrund und dem Schloss im Hintergrund

Följ med runt i kungariket Danmark

Foto: Thomas Rahbek, SLKE

Låt dig inspireras inför din kommande resa till Danmark. Följ fotspåren till Kung Frederik X med denna royala rundresa i Danmark och upplev hans personliga favoriter.

Vi har samlat en rad royla resepärlor som är personliga favoriter till Kung Frederik X av Danmark. Samtliga platser har en speciell betydelse för honom och är klart värda ett besök under din kommande resa till Danmark.

Lista
Karta
Kongernes Jelling museum in Denemarken
Foto: Bang Clemme Film & Openhouse
01

Kungarnas Jelling

På museet Kungarnas Jelling kan du gå på djupet med Danmarks allra första kung, Gorm den Gamle, som regerade för över ett årtusende sedan och som lade grunden för landets monarik.

Museet ligger nära UNESCO-världsarvet Jelling-monumenten, med sina ikoniska runstenar, Jelling kyrka och kungliga gravhögar. Man får inblick i forntiden då Danmark fick sin första kung. 

Salling Rooftop in Aarhus
Foto: Frame & Work
02

Aarhus

Kung Frederik X har en alldeles särskild anknytning till Aarhus, Danmarks näst största stad, då han studerade i sin mammas fotspår. Från början hade han tänkt att läsa statskunskap under två terminer men blev så fascinerad av stadens öppenhet och värme att han genomförde hela utbildningen. Kungen sade: "Jag kände mig väldigt fri i Aarhus. Det är en gästvänlig och öppen stad och alla önskade mig välkommen."

Foto: © Daniel Overbeck - VisitNordsjælland
03

Fredensborg Slott

3 mil norr om Köpenhamn ligger Fredensborg Slott som är det mest använda residenset för den danska kungafamiljen och plats för viktiga statsbesök i Danmark. Idag fungerar Fredensborg Slott även som sommarresidens för Kungafamiljen.

Koldinghus, museum of cultural history in Kolding
Foto: VisitKolding
04

Koldinghus

Koldinghus är ett 750 år gammalt slott och var under flera hundra år Danmarks viktigaste kungasäte. Idag är Koldinghus ett modernt museum och en populär attraktion för både vuxna och barn.

Deltagere under Royal Run i København 2023
Foto: Matthew James Harrison
05

Royal Run

Den aktive Kung Frederik X har alltid gillat löpträning och det blev verkligen bekräftat då han stiftade Royal Run 2018 i samband med festligheterna runt hans 50-årsdag.  tilbake i 2018. Loppet äger rum i Danmarks fem största städer och har blivit en oerhört folklig och populär tradition.

Ragnarock museum i Roskilde, Fjordlandet, Vestsjælland
Foto: MVRDV Ossip van Duivenbode, Photo: Ragnarock
06

Ragnarock i Roskilde

Ragnarock, Danmarks enda och populära rockmuseum har en speciell plats i den danske kungens hjärta då han är inbiten rockälskare. Som han uttryckte det i ett vackert tal till sin mamma: "Du gillar klassisk musik. Jag gillar rock." Museet som ligger i Roskilde är väl värt ett besök när man är på visit i grannlandet.

Skagen, North Jutland
Foto: Mette Johnsen
07

Skagen

Skagen är ett favoritresmål för den danska kungafamiljen. Den lilla pittoreska och populära kuststaden är ett härligt ställe för de kungliga familjemedlemmarna, som brukar tillbringa en vecka hos goda vänner på orten under sommarmånaderna.

Gråsten Palace in South Jutland
Foto: Sønderborg Turistbureau
08

Graasten Slott

Långt söderut på Jylland ligger Graasten Slott som är kungafamiljens mest ikoniska sommarresidens där man har spenderat somrar ända sedan 1930-talet. Det var Kung Frederik X mormor, svenskättlingen Drottning Ingrid, som såg till att samla hela sin familj här. Slottet har en kyrka och en vacker slottsträdgård som är öppen för besökare under sommaren.