Vidare till innehåll
Bølgen (The Wave), an apartment building in Vejle, Denmark, that looks like a wave

10 saker du inte bör missa i Danmark - årets största evenemang

Foto: VisitVejle

Nyfiken på vad som händer i Danmark? Här kan du läsa om de hetaste evenemangen landet runt - festivaler, utställningar och sevärdheter som är värda ett besök i vårt grannland. 

Lista
Karta
Learn about Danish architecture and go on architecture tours at BLOX in Copenhagen
Foto: Astrid Maria Rasmussen - Copenhagen Media Center
01

Köpenhamn är utsedd till arkitekturens världshuvudstad 2023

Förbered dig på ett år i arkitekturens tecken. UNESCO har utsett Köpenhamn till arkitekturens världshuvudstad 2023. Se fram emot öppet hus bland den danska huvudstadens arkitektoniska mästerverk. Dansk Arkitektur Center (DAC) är ett perfekt utgångsläge om du vill utforska och lära dig mer om stadens byggnader och dansk arkitektur i allmänhet. Upplev utställningen Made in Denmark, ladda ner appen DAC och ha med dig arkitekturen i fickan när du går på upptäcktsfärd i Köpenhamn.

Business people walking on Aarhus infinite bridge
Foto: © Johan Gjøde. Photo: Kim Wyon
02

Ocean Race i Aarhus

Om 2022 var året då röd-vita Danmark färgades gult på grund av Tour de France så blir 2023 ett år i blå toner. Följ med i Ocean Race (tidigare Volvo Ocean Race) och en månads tuff seglats med start den 29 maj. Upplev ett Aarhus som under 11 dagar förvandlas till en stor seglarfest för såväl entusiaster som landkrabbor.

Foto: Lars Horn for Nordjyske Museer
03

Regan Vest Krigsmuseum

Djupt inne i skogen Rold Skov på Nordjylland, flera meter under marken, ligger en av Danmarks mest välbevarade hemligheter. Det kalla kriget vittnar om en bunker, REGAN Vest, som byggdes på 1960-talet. Den öppnas för allmänheten 2023 redo att dela sin historia. Bunkern, som är på hela 5.500 kvm, och även museets huvudattraktion är en äkta tidkapsel.

noma summer menu
Foto: Ditte Isager
04

Noma fyller 20 år

2023 är det redan 20 år sedan dörrarna slog upp och Noma, med René Redzepi i spetsen, satte det nordiska köket på världskartan. Restaurangen är i dag en av världens mest inflytelserika och det är ingen hemlighet att den har korats till Världens bästa restaurang hela fem gånger! Om du skulle känna för att smaka på Noma i kökets egna vrå så tipsar vi om deras nya bok Noma 2.0: Grönt, Skog, Hav.

Sciencemuseerne
Foto: Ole Rømer Observatoriet
05

Ole Rømer Observatoriet

Följ med till månen! Om än via ett teleskop men det är ändå fascinerande att kunna ta en närmare titt på planeterna Mars, Jupiter och Saturnus. Ole Rømer Observatoriet ligger i utkanten av Aarhus och öppnar åter för allmänheten till sommaren efter en omfattande och rätt spektakulär renovering. Byggnaderna har nämligen återfått sin ursprungliga stil och naturen som omfamnar platsen, Kongelunden, är numera en spännande Science Park där besökarna kan lära sig ännu mer om astronomi – dag som natt, som det passar.

Marriott Nordhavn
Foto: Core Hospitality
06

Två nya unika Marriott hotell

Nya hotell poppar upp som aldrig förr i Danmark med allt från hundratals rum till speciella enrummare. 2023 fortsätter trenden med invigningen av hela två nya Marriott hotell - ännu en arkitektonisk blickpunkt som är svår att missa. Det ena av dem hittar du i området Nordhavn, som ligger vackert längs vattnet utanför Köpenhamn och det hotellet är ett Green Key Residence Inn (med 89 rum) samt den allra första Marriott Fairfield byggnaden i Europa (med 222 rum).

Green Solution House, Hotel, Bornholm
Foto: HORESTA
07

Närmare Bornholm

2023 kommer det gå ännu fortare att ta sig till solskensön Bornholm. Den största snabbfärjan i världen, Express 5, sjösätts under året med en kapacitet på 1.610 passagerare. Passa på att bo i en av flyglarna på Green Solution House, som är en av öns många hållbara och framtidsmedvetna lösningar.

Copenhagen Opera House
Foto: Wonderful Copenhagen
08

Copenhagen Opera Park

2023 blir Köpenhamn ännu grönare med en ny attraktion och sevärdhet längs vattnet - Operaparken. Den ligger bredvid huvudstadens vackra operahus och är inspirerad av 1800-talets romantiska parker och kommer dessutom innehålla ett café samt en vinterträdgård. Parken är ritad av danska arkitektgruppen COBE och fokuserar på hållbarhet med system som återanvänder regnvatten från hållbara, återvinningsbara material.

Gilleleje by
Foto: Mette Jonson
09

Bo på badhotell

Danmark har en anrik tradition med vackra badhotell runt omkring i hela landet. Lyxiga oaser med fokus på avkoppling och goda matupplevelser. Nästa år invigs ett nytt badhotell i Gilleleje på Nordsjälland, norr om Köpenhamn. Gilleleje Sø- & Havbad Hotel håller till i ett gammalt stadshus från 1939 och här kan du se fram emot utomhuspool, spa, restaurang och takterrass.

Foto: © Utzon Center (2008) – Jørn Utzon & Kim Utzon. Photographer: Rasmus Hjortshøj
10

Dansk arkitektur på egen hand

Om du gillar dansk arkitektur så känner du kanske till Jørn Utzon, som bl. a. står bakom Operahuset i Sydney (huset firar 50 år 2023). Kom hit och titta närmare på hans verk runt omkring i landet. Kyrkan i staden Bagsværd en bit utanför Köpenhamn, Musikhuset i Esbjerg på Jylland, Paustian-butiken i Köpenhamn och Utzon Center i Aalborg är samtliga ritade av Jørn Utzon.

Ännu fler upplevelser här!

Copenhagen sunset
Det okända Köpenhamn
Dark Sky, Møns Klint
Upplev nya vinteräventyr i Danmark
Unika saker att se och göra på Fyn
Lev det goda livet på ett danskt badhotell

Share your wonders: