Unika saker att se och göra på Fyn

Lev det goda livet på ett danskt badhotell

Foto: Niclas Jessen

Att checka in på ett danskt badhotell är en härlig mix av nostalgi och modern lyx. Här lämnar man vardagen bakom sig och kopplar av i natursköna omgivningar med promenader på stranden, sol och bad, god mat och en öppen och trevlig stämning.

Badhotell - precis som på TV

Den danska serien badehotellet som utspelar sig på det fiktiva Andersens badehotel, blev en stor succé både i Danmark och i Sverige. Serien som följer hotellets gäster och personal på somrarna under mellankrigsåren 1928-1933 har säkerligen bidragit till att svenskarna fått upp ögonen för badhotellen.
 

Foto:VisitDenmark

Vad är ett badhotell?

I Sverige används sällan begreppet badhotell men i Danmark är det desto vanligare. Förutom att badhotell, som namnet antyder, ligger i närheten av vatten så karaktäriseras de framförallt av en autentisk atmosfär och en rik historia. Många badhotell i Danmark har funnits länge och har alltid varit en plats dit danskar har åkt för att slappna av och vila upp sig. Än idag kommer besökarna för att uppleva den klassiska atmosfären och återuppleva en annan tid.

Spa-lyx och god mat

Förutom att njuta av den speciella atmosfären, den vackra naturen och strandpromenader så erbjuder många badhotell också spa-upplevelser och träningsmöjligheter. På vissa badhotell i Danmark "går man i pension" och med det menas att du äter några eller alla måltider på hotellet. Maten är en viktig ingrediens på danska badhotell och håller generellt en hög kvalitet. Några av Danmarks bästa kockar håller faktiskt till i badhotellens kök.

Njut av färsk fisk och skaldjur på Nordjylland

Foto:© Niclas Jessen

Här hittar du badhotell i Danmark

Det finns omkring 40 badhotell utspridda över Danmark. Flest hittar du i Nordjylland och längs västkusten, här ligger bland annat legendariska Ruths Hotel och återuppbyggda Svinkløv Badehotel (hotellet brann ner 2016).

Bo på badhotell i Nordjylland. Ruths Hotel i Skagen.

Foto:Mette Johnsen

På sydöstjylland ligger de flesta badhotellen i närheten av Lilla Bält. På Nordsjällands kust finns också många badhotell, bland annat i de klassiska "badebyerne" Tisvildeleje, Gilleleje och Hornbæk. På Bornholm finns badhotell på den klippiga östkusten med vacker utsikt över Östersjön.

Säsong och priser

I regel går säsongen från mitten av april till mitten av oktober men allt fler danska badhotell har börjat hålla öppet året runt. Priserna varierar beroende på badhotell och det går att hitta allt från lyx med spa och wellness till enklare standard. Normalt ligger priserna för ett dubbelrum inklusive frukost på omkring 850-1500 DKK per natt.

Läs mer om badhotell här!

Løkken
10 fantastiska badhotell i Danmark
Ballebro Færgekro
Semester på badhotell - som på TV
Den fantastiska badorten Skagen i Nordjylland, Danmark
Upptäck det magiska Skagen
Løkken, bathing houses at the beach
Danmarks bästa stränder