Danmarks bästa museer

Foto: SMK - National Gallery of Denmark

Utforska Danmarks bästa museer och bli klokare på allt från vikingar till Skagenmålarna. Lär dig mer om dansk öl, danska designikoner och den berömde sagoförfattaren H.C. Andersen eller utforska bunkrar från andra världskriget i sanddynerna på Västkusten.  

Lista
Karta
Foto: @nationalmuseet
01

Nationalmuseet

Nyfiken på Danmarks historia men osäker på var du ska börja? I så fall föreslår vi att du tar dig till Nationalmuseum. Här kan du få en bred överblick över olika historiska epoker, eller så kan du fördjupa dig i en specifik tidsperiod. Stenåldern, vikingatiden, medeltiden, renässansen eller nutid - det här museet har allt.

Läs mer
Foto: Your rainbow panorama, Olafur Eliasson, 2006 - 2011, ARoS Aarhus Art Museum. Photo: Robin Skjoldborg.
02

ARoS - Aarhus Kunstmuseum

I Aarhus centrum ligger ARoS, ett av de största konstmuseerna i norra Europa, och en av våra absoluta favoriter. Bland annat därför att det här museet kom på hur man kunde göra en grå dag färgsprakande genom att helt enkelt sätta en enorm cirkelformad gångbro i regnbågens alla färger på byggnadens tak.

Läs mer
03

H.C. Andersens Museum

Att strosa runt i charmiga danska städer kan kännas som att gå runt i en saga. Den jämförelsen kanske beror på en viss dansk författare vars sagor är världsberömda. Han har gett oss berättelser som Den Lilla Sjöjungfrun, Den Fula Ankungen och Snödrottningen. Lär känna vår mest berömda författare på H.C. Andersen Museet i Odense.

Läs mer
Foto: © Bang Clemme Film & Openhouse
04

Kongernes Jelling

Visste du att vi kan sätta fingret på när vi gick från att bara vara människor som levde i grupper till att bli faktiska danskar? Man kan nästan säga att vi har ett slags födelseattest i form av två stora runstenar från Vikinga-tiden. Du kan se dem i den lilla staden Jelling och lära dig mer om våra vikingakungar på besökscentret Kongernes Jelling.

Läs mer
Foto: Mike Bink
05

Tirpitz

När du spanar ut längs vår vilda västkust kan det hända att du får syn på det gömda bunkermuseet Tirpitz som ligger gömt i sanddynerna. Här berättas en spännande historia om andra världskriget och Atlant-muren, men du får även en inblick i regionens historia och nära koppling till Nordsjön.

Läs mer
Foto: Ulrik Jantzen - Louisiana Museum of Modern Art
06

Louisiana Museum of Modern Art

Som det första museet för modern konst i Danmark var Louisiana platsen där danskarna lärde sig att uppskatta samtida konst. Idag är museet ett känt och internationellt tongivande konstmuseum med uppmärksammade utställningar. Dessutom har det ett av världens bästa lägen (enligt vår ödmjuka åsikt) där man kan njuta av den fantastiska utsikten över Öresund.

Läs mer
M/S Maritime Museum of Denmark
Foto: Rasmus Hjortshøj - Copenhagen Media Center
07

M/S Museet for Søfart

Vi är en stolt liten ö-nation med en lång sjöfartshistoria. Var man än befinner sig i Danmark är man aldrig längre än 53 km från havet vilket så klart har haft ett stort historiskt och kulturellt inflytande. På Sjöfartsmuseet i Helsingör får du lära dig mer om vikingaräder, sjömansvisor och hur man navigerar och gör byteshandel som om det vore 1749.

Läs mer
Foto: SMK - National Gallery of Denmark
08

SMK - Statens Museum for Kunst

Statens Museum for Kunst har Danmarks största konstsamling med runt 260.000 verk. Samlingen, som från början tillhörde Danmarks olika kungar, donerades efter demokratins intåg i mitten av 1800-talet till det danska folket. Här kan du se allt från fantastiska målningar från den Danska Guldåldern till samtida verk.

Läs mer
Foto: Museumskoncernen ROMU
09

Ragnarock

Man kan få reda på en hel del om ett land genom dess sånger och musik. Om du är en musikälskare bör du snarast bege dig till Ragnarock, museet för pop, rock och ungdomskultur. Här kan du fördjupa dig i danska musikklassiker – du kanske till och med känner igen några av dem. Museet ligger i Roskilde som också är hem för norra Europas största musikfestival.

Läs mer
10

Frederiksborg Slott

Frederiksborg Slott är, inte överraskande, ett av de mest kända slotten i Danmark: beläget på tre öar omgivet av en sjö och vackra trädgårdar är det helt enkelt andlöst vackert. Det hyser också Nationalhistoriska Museet och platsen är full av spännande historia, arkitektur och konst.

Läs mer
11

Designmuseum Danmark

Det finns de som säger att man inte ska träffa sina idoler. Men när det kommer till danska design-ikoner, så bör du göra ett undantag. Om du gillar form och design kommer du att få en fantastisk upplevelse på designmuseet i Köpenhamn.

Läs mer
Horse carriage in Den Gamle By (old town museum) in Aarhus, Denmark
Foto: © Robin Skjoldborg
12

Den Gamle By

Om du vill uppleva hur danskarnas liv har ändrats och utvecklats under de senaste århundradena kan du promenera genom vår historia på Den Gamle By i Aarhus. Se Danmark som det var på H.C. Andersens tid, gå sen vidare genom 20- och 70-talen i detta levande utomhusmuseum. 

Läs mer
Foto: © Skagens Kunstmuseer
13

Skagens Museum

Längst upp på toppen av Danmark ligger en av våra favorit-semesterorter, Skagen. Den 700 år gamla fiskebyn omvandlades till en konstnärsretreat på 1800-talet då några av Danmarks (och Nordens) mest kända konstnärer flockades hit för att försöka fånga områdets unika ljus. Du kan beskåda de ikoniska målningarna av ”Skagen-målarna” på Skagens Museum.

Läs mer
Foto: Wonderful Copenhagen
14

Visit Carlsberg

Danskar älskar öl och vill gärna dela den passionen med dig. Det kan vara en kall öl i en bar, en öl-provning på ett lokalt bryggeri eller så kan du ta dig till gamla Carlsberg Bryggeri i Köpenhamn där du får lära dig allt om en stolt bryggeritradition och Carlsberg – världens mest kända öl-märke. Probably.

Läs mer
Foto: Martin Heiberg - Copenhagen Media Center
15

Vikingaskeppsmuseet

I Roskilde kan du fördjupa dig i spännande vikingahistoria på Vikingaskeppsmuseet genom aktiviteter, berättelser och artefakter. Här finns fem vikingaskepp från 1000-talet som arkeologer fiskat upp ur Roskilde Fjord och du kan själv testa en segeltur i ett rekonstruerat vikingaskepp på fjorden.

Läs mer
Foto: Moesgaard Museum
16

Moesgaard Museum

För dig som vill resa långt (riktigt långt) tillbaka i tiden kan vi rekommendera ett besök på Moesgaard Museum i Aarhus, som tar ett spännande helhetsgrepp på det förhistoriska Danmark, vikingatiden och mycket mer. Du kan även se det kända mossliket Grauballemannen och njuta av museets slående arkitektur.

Läs mer
Foto: Brittany Overgaard
17

Frilandsmuseet

På bara en eftermiddag kan du korsa det historiska Danmark på Frilandsmuseet norr om Köpenhamn. Här finns 50 återuppbyggda bondgårdar, gamla kvarnar och boningshus som visar hur danskarna bodde från 1600-1900-talet och passionerade skådespelare som visar hur livet och vardagssysslorna såg ut förr i tiden.

Läs mer
Learn about Danish architecture and go on architecture tours at BLOX in Copenhagen
Foto: Astrid Maria Rasmussen - Copenhagen Media Center
18

Dansk Arkitektur Center

Arkitektur är ett slags berättelse i sig, och den bästa platsen att ta del av dansk arkitekturs berättelser är Dansk Arkitekturcenter. Detta relativt nya museum (i en omdiskuterad byggnad) är fullt av berättelser om människor, byggnader och rum – inklusive sektioner tillägnade klassiska formgivare och arkitekter som Jörn Utzon och Arne Jacobsen och moderna stjärnarkitekter som Bjarke Ingels.

Läs mer

Mer intressant läsning!

Besucherin in der Ny Carlsberg Glyptotek in Kopenhagen
10 konstmuseer i Köpenhamn
The spiral staircase of Axelborg in Copenhagen
Arkitektur i Köpenhamn
Heartland Festival på Egeskov Slott
12 sagolika slott i Danmark
Løkken
10 fantastiska badhotell i Danmark