The spiral staircase of Axelborg in Copenhagen

Arkitektur i Köpenhamn

Foto: Thomas Høyrup Christensen - Copenhagen Media Center

Köpenhamn är en stad som är full av spännande och banbrytande arkitektur. Från Operahuset och Den Sorte Diamant till VM Bjerget och 8Tallet i den nya stadsdelen Örestad. Vi guidar dig till några av de bästa upplevelserna inom arkitektur i och runt den danska huvudstaden.

Lista
Karta
GDK BLOX
Foto: Astrid Marie Andersen

BLOX

BLOX som stod färdigt i maj 2018 är tänkt som en kreativ samlingspunkt som ska knyta ihop stad och hamn. Här finns bland annat Dansk Arkitektur Center, restauranger, lekplatser och lägenheter.

GDK Copenhagen Opera House
Foto: Mortenten Jerichau

Köpenhamns Operahus

Operahuset är utan tvekan en av Köpenhamns mest ikoniska byggnader. Det 41.000 kvadratmeter stora operahuset som öppnade 2005 var en gåva till staden från A.P. Møller Fonden och ritades av Henning Larsen Architects.

Den Blå Planet, the National Aquarium of Denmark in Copenhagen
Foto: © Viggo Lundberg

Den Blå Planet

Den Blå Planet är Danmarks nationalakvarium och tillika en imponerande konstruktion. Byggnaden som är inspirerad av en virvelström ligger längst ut mot Öresund och omges av en spegelbassäng så att den har vatten på alla sidor.

Radisson BLU Royal Hotel

Om du vill bo mitt i ett stycke dansk designhistoria så checka in på 5-stjärniga Radisson BLU Royal Hotel i centrala Köpenhamn. Arkitekten och designikonen Arne Jacobsen står bakom både den in- och utvändiga designen av detta hotell som öppnade 1960.

GDK Royal Danish Playhouse
Foto: VisitCopenhagen

Skuespilhuset

Skuespilhuset ligger vackert ut mot hamnen i centrala Köpenhamn. Sitt i solen på den omgivande träpromenaden över vattnet eller ta in utsikten från det inglasade caféet i bottenvåningen.

GDK Danish Jewish Museum
Foto: Wonderful Copenhagen

Det danska Judiska Museet

Den kände polsk-amerikanske arkitekten Daniel Libeskind har ritat Det Danska Judiska Museet som är inhyst i Det Kungliga Biblioteket. Här kan du utforska dansk-judisk kulturhistoria ur många olika perspektiv.

GDK Bjerget
Foto: Ty Strange

VM Bjerget

Arkitekten Bjarke Ingels hus VM Bjerget vann pris som världens bästa bostadshus på World Architecture Fair 2008. VM Bjerget ligger i Ørestadsområdet som rymmer mer spännande modern arkitektur och är väl värt ett besök.

GDK 8 House
Foto: Thomas Høyrup Christensen

8Tallet

I Ørestad Syd ligger 8Tallet, ett annat av arkitekten Bjarke Ingels bostadshus. Huset som liknar en åtta ligger vackert i anslutning till ett stort naturområde.

The Royal Library "The Black Diamond" in Copenhagen
Foto: Daniel Rasmussen - Copenhagen Media Center

Den Svarta Diamanten

Den Svarta Diamanten är en dramatisk och modern utbyggnad av Danmarks Kungliga Bibliotek. Du kan se närmare på den här unika byggnaden både inifrån och utifrån och den gör sig extra väl sedd från vattnet ombord på en kanalbåt eller vattentaxi.

GDK Axel Towers
Foto: Terry Mclaughlin

Axel Towers

Nya Axel Towers ligger mitt emot Tivoli och är tänkt som en samlingsplats för människor som bor och arbetar i staden, med allt från kontor till caféer och butiker. På nionde och tionde våningen håller restaurant TRIO till, där du kan njuta av både maten och utsikten.

Circle Bridge
Foto: Kim Wyon

Cirkelbroen

Cirkelbroen knyter ihop områden runt Köpenhamns hamn och gör vardagen lättare för både Köpenhamnare och besökare som nu enklare kan ta sig runt i huvudstaden.

GDK The Brygge Bridge
Foto: Thomas Høyrup Christensen

Bryggebroen

Bryggebroen som byggdes 2006 var den första bron över Köpenhamns hamn på 50 år. Den är en del av Köpenhamns system av gång- och cykelvägar och knyter ihop Havneholmen med Islands Brygge.

Sluseholmen

Sluseholmen är en halvö i Köpenhamns södra hamnområde. Här kan du se mycket ny och spännande arkitektur och ett av Köpenhamns populära hamnbad som ritats av Kasper Danielsen Arkitekter.  

GDK Arken Museum of Modern Art
Foto: Daniel Rasmussen

ARKEN Museum of Modern Art

20 km söder om Köpenhamn ligger ARKEN Museum of Modern Art med en vacker placering vid kusten. Museet som ritats av arkitekten Søren Robert Lund öppnade 1996.

M/S Maritime Museum of Denmark
Foto: Rasmus Hjortshøj - Copenhagen Media Center

M/S Museet for Søfart

Kombinera en tur till Kronborg Slott i Helsingör med ett undervattensäventyr på M/S Museet for Søfart. Museet öppnade 2013 och har vunnit en rad priser för den unika arkitekturen signerad Bjarke Ingels. 

Mer intressant läsning!

The shopping street Strøget
Shoppingguide Köpenhamn
Fika i Köpenhamn
Fikaguide: Köpenhamns bästa caféer
Nørrebro, Copenhagen
Koll på Köpenhamns stadsdelar
Besucherin in der Ny Carlsberg Glyptotek in Kopenhagen
10 konstmuseer i Köpenhamn