Holger Danske, Helsingör

Konst, kultur och historia på Nordsjälland

Nordsjälland har genom århundradena varit de danska kungligheternas favoritplats och tack vare det är området är fullt av vackra slott och kungliga parker som är väl värda ett besök. På Nordsjälland finns även ett stort utbud av konst, kultur och några av Danmarks bästa muséer, som förstklassiga Louisiana Museum of Modern Art.

Slott

Nordsjälland har haft en viktig plats i Danmarkshistorien och har i flera århundraden varit kungarnas favoritplats. Det vittnar de många vackra och imponerande slotten med fantastiska trädgårdar om. I Helsingör ligger Kronborg Slott, känt över hela världen som Hamlets hem, och väl värt ett besök. Frederiksborg slott är Skandinaviens största renässansslott och ligger vackert vid en sjö utanför Hilleröd, med en härlig slottsträdgård att strosa i.

Frederiksborg Slott

Frederiksborg Slott hyser även Danmarks Nationalhistoriske Museum med en imponerande porträttsamling. Fredensborg Slott är känt som Danmarks Versailles, här firar den danska kungafamiljen många högtider som bröllop, jubileer och födelsedagar. Även Jægerspris Slott och Selsø Slott är värda att besöka. 

Konstupplevelser och museer

Inte bara kungar har dragits till Nordsjällands vackra natur, utan även konstnärer och författare. I dag finns många spännande museer på Nordsjälland och det mest kända är förmodligen Louisiana Museum of Modern Art i Humlebæk. Louisiana är Danmarks mest besökta museum och har både permanenta utställningar och ett flertal större specialutställningar varje år med modern och samtida konst av både stora internationella namn och nya spännande konstnärer.

Louisiana

Inte långt därifrån ligger Nivaagaard Malerisamling där du kan uppleva konst från den italienska och nordeuropeiska renässansen, den Holländska barocken och den danska guldåldern. I Rungsted hittar du Karen Blixen Museet som är inrättat i den danska författaren Karen Blixens hem. Rummen i huset där hon födde, och dit hon återvände efter 17 år i Afrika, är nästan exakt som hon lämnade dem. Det var här hon skrev Den Afrikanska Farmen.

Om du är i närheten av Helsingör bör du absolut besöka det imponerande underjordiska danska Sjöfartsmuseet (Søfartsmuseet) har vunnit ett flertal arkitekturpriser sedan det öppnade 2013. Den kände danske arkitekten Bjarke Ingels har ritat museet som ligger vid Kronborg slott.

Sjofartsmuseet

Det Nationalhistoriske Museum har huserat i Frederiksborg Slott sedan 1878. Här kan du ta del av 500 år av dansk historia genom porträtt, målningar, möbler och skulpturer. I Danmarks nationalgalleri finns över 10 000 porträtt, många av dem av kungar och drottningar  Museet har flera olika utställningar och även aktiviteter för barn som kan testa att skriva med bläck och fjäderpenna eller klä sig i renässanskläder.

 
 

Share this page