Dolphin

När cykeln blir livsstil

En cykel är inte bara en cykel – i alla fall inte för många danskar. För dem är både cykling och själva cykeln en sann livsstil. Det blir du snabbt varse när du promenerar längs Köpenhamns gator. Bli inte heller förvånad om du ser cyklar i en allt annat än klassisk utformning.

Pedersencykeln

Den klassiska cykeln fann sin form omkring år 1900 och ändrade sig inte nämnvärt under de följande 100 åren. Ett seriöst alternativ till den klassiska cykeln var dock Pedersencykeln från 1893.

Själva cykelramen var sammansatt av ett flertal trianglar och tunna rör. Tillsammans bildade denna utformning ett stabilt system och gav även en mer behaglig sittställning för den som cyklade.

Innan första världskriget rönte Pedersencykeln viss framgång och föll därefter i glömska fram till 1978, då den danske cykelsmeden Jesper Sølling återupptog produktionen. Idag säljs den till cykelentusiaster över hela världen.

Christiania bike

Christianiacykeln

1984 sändes den första omgången cyklar från den lokala smedjan i Christiania ut på gatorna.

I kölvattnet av 70-talets energikris började fingerfärdiga invånare i Christiania att bygga cykelkärror – först för eget bruk, men senare också för folk utanför stadsdelen. Cykelkärran utvecklades efterhand till en trehjulig cykel, där packlådan placerades mellan cykelns båda framhjul.

Denna cykel är mycket populär, inte minst bland huvudstadens barnfamiljer. Christianiacykeln är nämligen ett väldigt bra alternativ när barnen ska köras till förskolan eller skolan. Även danska Posten (Post Danmark) har tagit till sig Christianiacykeln.

2011 vann Christianiacykeln Danska Designpriset i kategorin "Klassiker".

 

Share this page