Vandringssemester i Danmark

Att vandra i Danmark är en härlig semesterform som passar både barn, ungdomar och vuxna. Danmark är ett perfekt land för en vandringssemester med många spännande vandringsturer. Stora delar av den danska naturen är tillgänglig och det finns många, markerade vandringsleder att ge sig på. Och det är aldrig långt till närmaste mat- eller övernattningsplats om du lägger din vadringssemester i Danmark.

Hiking

Vandringsturer i Danmark

Det finns många möjligheter att vandra i Danmark eftersom de flesta naturområden är tillgängliga för allmänheten. Det är aldrig långt till nästa övernattnings- eller matställe och generellt är det väl skyltat vilket gör det lätt att hitta. Med en bra karta kan du enkelt planera din egen tur. Ett annat alternativ är att följa en färdig rutt – som ofta går genom landets vackraste naturområden. 

De flesta vandringslederna i Danmark kan användas året runt men några stigar kan ligga under vatten från och till. Om du vill ha inspiration och information om vandringsmöjligheterna i ett visst område kan du med fördel kontakta det lokala turistkontoret som har bra tips och råd. Det finns tyvärr ingen samlad översikt över alla vandringsleder och stigar i Danmark men genom att besöka några olika webbplatser kan du få en väldigt bra överblick (se nedanför).

Internationella vandringsleder i Danmark
Två av de 12 europeiska vandringslederna passerar genom Danmark. Det är E1 som går från Rønsdam till Grenå och E6 som går från Kruså till Kastrup. E1 startar vid Grövelsjön i Sverige och går till Castellucio i Italien och E6 går från Kilpisjärvi i Finland och går till Alexandroupolis i Grekland. Läs mer om internationella vandringsleder i Danmark (på engelska)
Läs mer om de internationella vandringslederna (på engelska)  

Nationella vandringsleder
Det finns fyra längre, sammanhängande nationella vandringsleder i Danmark:

- Hærvejsrutten, som går genom Jylland, från Viborg till Padborg.

- Drivvejen, som går från Thyborøn och söderut längs med Jyllands västkust till den dansk-tyska gränsen.

- Nordsjörutten, som går från den dansk-tyska gränsen i söder och längs med Jyllands västkust till Skagen i norr och ner längs med Jyllands östkust till Grenå. Rutten går sedan vidare till Sjælland Odde på nordvästra Själland och längs med kusten till Møn och Stevns.

- Molsrutten, som går mellan Grenaa och Aarhus.

Naturstyrelsens vandringsturer
På Naturstyrelsens hemsida kan du ladda ner informationsfoldrar med turer från mer än 125 områden i Danmark. Foldrarna är på danska men de finns också på engelska och tyska. Informationen med turerna kan också fås i tryckt version i speciella  broschyrlådor som finns i anslutning till varje naturområde, på bibliotek över hela landet och på lokala turistbyråer.

På Naturstyrelsens digitala UdiNaturen-karta (endast på danska) hittar du beskrivningar och vägbeskrivning till vandringsturer i hela Danmark. På sidan kan du skriva ut och ladda ner vandringsturerna till din GPS. 
Ladda ner Naturstyrelsens informationsfoldrar
Hitta vandringsleder på UdiNaturen-kartan

Spår i Landskapet
"Spår i Landskapet" är ett rikstäckande projekt där privata markägare har markerat vandringsstigar på sina egendomar och därmed ger alla intresserade en möjlighet att uppleva en del av den danska naturen som annars inte är tillgänglig för allmänheten.

Här hittar du "Spår i Landskapet"

"Hjärtstigar"
"Hjärtstigar" är rutter som är markerade och beskrivna av danska Hjerteforeningen. På hemsidan hjertestier.dk (enbart på danska) hittar du beskrivningar av de olika rutterna och där kan du även ladda ner beskrivning och karta i folderformat.

Hitta "Hjärtstigar" och ladda hem informationsfoldrar

Klöverstigar
Klöverstigar är ett koncept som startades av Friluftsrådet och Nordea-fonden 2011. Klöverstigarna är markerade turer i danska städer som binder samman områdets natur- och kultursevärdheter med motions- och friluftsutbudet på ett nytt sätt.

Hitta Klöverstigar

Share this page

Relaterade länkar

Dansk Vandrelaug 

Vandreruter.dk

Ud i naturen-kortet (från Naturstyrelsen)

 

 

 

 

 

 

 

  

Fem klassiska vandringsleder

Här hittar du förslag på klassiska danska vandringsleder i olika delar av landet.