Praktisk information

Det blir knappast enklare att cykla än i Danmark och att cykelsemestera i landet är därför väldigt populärt. Här kan du läsa om vad du ska tänka på om du vill cykla på semstern i Danmark. 

Nödvändig utrustning
Din cykel måste vara utrustad med ringklocka, en vit reflex fram, gula reflexer på pedalerna, gula reflekser på båda hjulens ekrar (alternativt vita, reflekterande däck- eller fäljsidor) samt en röd reflex bak. I Danmark är reflexer monterade enligt dessa anvisningar som standard, vilket gör att du inte behöver tänka på detta när du hyr en cykel. Om du däremot väljer att ta din egen cykel med på semestern måste du se till att den är rätt utrustad.

När du cyklar efter mörkrets intåg måste du ha fungerande cykellysen, vitt eller gulaktigt fram och rött bak. Om du saknar cykellysen kan du köpa det i närbutiker och cykelaffärer i Danmark. Cykelkärror måste ha två vita reflexer fram och två röda reflexer bak samt två gula reflexer på vardera sidan. Om du cyklar när det är mörkt måste du se till att cykelkärran är försedd med ett rött cykellyse, antingen baktill eller på vänster sida.

Att skjutsa barn på din cykel
Om du är över 15 år får du skjutsa två barn under åtta år på din cykel, förutsatt att cykeln är försedd med lämplig utrustning. Om du har en cykelkärra (anpassad för barn) får du skjutsa två barn oavsett ålder. Barn som skjutsas i cykelsitsar och cykelkärror måste alltid spännas fast ordentligt. En så kallad "halvcykel" (en halv barncykel som kopplas efter en vuxencykel) får användas enligt samma regler som en cykelkärra. 

Trafikregler
Du måste alltid cykla på högersida av vägen eller cykelvägen. Om det finns en cyelväg så måste du använda den. Om du ska göra en vänstersväng så ska du hålla till höger hela vägen tills du kommer fram till svängen, där ska du stanna och kontrollera att vägbanan är fri innan du svänger. Som cyklist måste du använda dina armar för att signalera till medtrafikanterna att du saktar in, tänker svänga eller stannar.

Cykelhjälm
Du är inte skyldig att bära cykelhjälm enligt dansk lag. 

Läs mer om lagar och regler för cyklister i Danmark.

För mer information om var du hyr cyklar, inspiration inför cykelsemestern och mycket mer - klicka dig vidare till sidan: På cykel i Danmark