Marsk Turm

Arkitektur i Danmark

Foto: Jacob Lisbygd

Dansk arkitektur är världsberömd för banbrytande design och praktisk funktion. Den här guiden tar dig med runt till såväl danska ikoner som innovativa mästerverk landet runt.

Lista
Karta
Foto: Ulrik Jantzen - Louisiana Museum of Modern Art

Louisiana Museum of Modern Art

Klassikern Louisiana på Nordsjällands kust, ett stenkast från Helsingör, är ett populärt resmål när man besöker den danska sidan av Öresund. Konstmuseet lockar ofta med spännande utställningar och en promenad i den vackra skulpturparken gör hela upplevelsen ännu bättre.

Learn about Danish architecture and go on architecture tours at BLOX in Copenhagen
Foto: Astrid Maria Rasmussen - Copenhagen Media Center

BLOX

Den häftiga byggnaden BLOX, likt en stor kloss, invigdes 2018 och huserar idag en rad kreativa och kulturella institutioner samt utställningar från Dansk Akitektur Center, DAC, som är väl värda ett besök.

ARKEN Museum for Moderne Kunst near Copenhagen
Foto: Henrik Jauert

ARKEN Konstmuseum

En liten bit utanför Köpenhamn hittar du ARKEN Museum for Moderne Kunst som ritades 1996 av den danske arkitekten Søren Robert Lund. Här kan man uppleva runt 400 konstverk med allt från danska samlingar till spännande utställningar av både skandinaviska och internationalla konstnärer.

The Maritime Museum, Helsingør
Foto: © M/S Museet for Søfart

Sjöfartsmuseet

Kombinera ett besök på Kronborg slott i Helsingör med ett äkta undervattensäventyr på danska M/S Museum for Søfart. Museet är tio år gammalt och har vunnit en rad priser. Den underjordiska byggnaden är ritad av Bjarke Ingels och är arkitektur i särklass.

GDK Copenhagen Opera House
Foto: Mortenten Jerichau

Operan i Köpenhamn

Köpenhamns operahus är idag en ikonisk byggnad i stadsdelen Holmen. Kungliga danska operan donerades till Danmark av A.P. Møller och Chastine McKinney Møller Fonden, og huset ritades av Henning Larsen Architects.

The Black Diamond in Copenhagen seen from the Circle Bridge.
Foto: Kim Wyon

Den Svarta Diamanten

Detta är den moderna tillbyggnaden av Danmarks kungliga bibliotek. Ritad av arkitektbyrån Schmidt Hammer Lassen Architects och som invigdes den 15 september 1999. Den Sorte Diamant är uppförd i svart granit från Zimbabwe och varje sten väger 75 kilo.

National Theatre Copenhagen
Foto: Nicolai Perjesi

Skådespelarhuset

Skuespilhuset ligger vackert ut mot hamnen i centrala Köpenhamn. Sitt i solen på den omgivande träpromenaden över vattnet eller njut av utsikten från det inglasade caféet i bottenvåningen.

Foto: © Utzon Center (2008) – Jørn Utzon & Kim Utzon. Photographer: Rasmus Hjortshøj

Utzon Center i Aalborg

Den danske stjärnarkitekten Jørn Utzon som bland annat ritat operahuset i Sydney, står även bakom Utzon Center i Aalborg. Ett design- och arkitekturcenter med spännande utställningar. Byggnaden är en arkitektonisk pärla i sig. Utzon Center fokuserar på att lära barn och ungdomar om hållbarhet och hur materialet i utställningarna ska vara återvinningsbara.

Apartment building "Bølgen" (The Wave) in Vejle, East Jutland in Denmark
Foto: Jakob Vingtoft

Vågen i Vejle

Kryssa Vejle fjord på Jylland om du vill se husen Bølgen längs den vackra kuststräckan. Detta är ett imponernade bostadskomplex ritat av erkända Henning Larsen Architects. Bølgen har vunnit en rad priser och är inspirerad av Jørn Utzons operahus i Sydney och det kuperade landskapet runt Velje Fjord.

Musikens Hus i Aalborg

Musikens Hus är en iögonfallande ikon i silver som fungerar som mötesplats för professionella musiker och musikälskare. Det är här Aalborgs symfoniorkester håller till och här är det rik möjlighet att njuta av konserter med danska och internationella artister.

Foto: © Isbjerget (2013) – CEBRA, JDS Architects, Louis Paillard and SeARCH. Photo: Dennis Borup Jakobsen

Isberget på Jylland

Isberget är ritat av danska, holländska och franska arkitektbyråer. Byggnaden som huserar bostäder är skapad så det liknar flytande isberg längs hamnfronten i staden Aarhus.

GDK Danish Jewish Museum
Foto: Wonderful Copenhagen

Danska Judiska Museet

Den kände polsk-amerikanske arkitekten Daniel Libeskind har ritat Det Danska Judiska Museet som är inhyst i Det Kungliga Biblioteket. Här kan du utforska dansk-judisk kulturhistoria ur många olika perspektiv.

Your rainbow panorama, Olafur Eliasson, 2006 - 2011, ARoS Aarhus Art Museum.
Foto: Your rainbow panorama, Olafur Eliasson, 2006 - 2011, ARoS Aarhus Art Museum. Photo: Robin Skjoldborg.

ARoS Konstmuseum

Njut av konst och nya perspektiv på ARoS, Aarhus konstmuseum, där du kan ta en tur inne i konstverket Your Rainbow Panorama på museets tak. 

Moesgaard Museum, Aarhus
Foto: Kim Wyon

Moesgaard Museum

Ta en närmare titt på arkeologiska skatter i denna arkitektoniska pärla som ligger en bit utanför Aarhus på danska Jylland.

A view of 8TALLET  Bjarke Ingels Group in Copenhagen, Denmark
Foto: Ty Stange

8Tallet

I stadsdelen Ørestad Syd utanför Köpenhamn ligger 8Tallet, ett annat av arkitekten Bjarke Ingels bostadshus. Huset som liknar en åtta ligger vackert i anslutning till ett stort naturområde.