Vidare till innehåll
Grenen i Skagen på den yttersta spetsen av Nordjylland

Besök Danmarks vackraste naturområden i Google Street View

Foto: Mette Johnsen

Halva nöjet med en resa är själva planeringen! Res runt i Danmark och upptäck några av de vackraste naturområdena hemifrån soffan! Här har vi samlat några höjdpunkter som du enkelt kan utforska via Google Street View. Lägg dem på minnet och besök dem nästa gång du är i Danmark!

1. Råbjerg Mile: ta en promenad på en vandrande sanddyn

På den danska västkusten, i Nordjylland, finns den vandrande sanddynen Råbjerg Mile. Den flyttar sig faktiskt omkring 18 meter per år och är den största vandrande sanddynen i norra Europa.  

Läs mer om Råbjerg Mile här

2. Hvide Sande: mellan hav och fjord

Hvide Sande är en landremsa som skärmar av Ringkøbing Fjord från Nordsjön. De långa vackra stränderna som vetter ut mot havet har perfekta vindförhållanden för surfing och vattensporter medan stränderna på fjordsidan bjuder på lugnare vatten.

Läs mer om Hvide Sande här

3. Stevns Klint: ett uråldrigt världsarv

Stevns Klint är en samling imponerande kalkstensklippor ungefär en timmes bilresa från Köpenhamn. Området är ett UNESCO världsarv där fossiler vittnar om effekterna av den meteorit som kraschade in i planeten för sisådär 65 miljoner år sedan. Missa inte den lilla kyrkan som balanserar på klippkanten och ser ut att närsomhelst kunna trillar ner i havet.

Läs mer om Stevns Klint här

4. Kronborg - natur och Shakespeare

Strax norr om Köpenhamn kan du ta en lång uppfriskande promenad i området runt Kronborg Slott (kombinera gärna med ett besöka på själva slottet). Det var här Hamlet utspelade sig så förutom den vackra utsikten mot Sverige rakt över sundet kan du hålla utkik efter spöken och en viss maktgalen farbror med onda avsikter.

Läs mer om Kronborg Slott här

5. Grenen - udden där två hav möts

Danmarks allra nordligaste punkt, strax norr om den charmiga badorten Skagen, är den udde där de två haven Skagerrak och Kattegat möts. Det är ett naturfenomen som endast kan upplevas på få platser i världen. Passa på att doppa tårna och stå med en fot i varje hav och spana på de söta sälarna som ofta ligger och vilar på stranden.

Läs mer om Grenen här

6. Vadehavet: unik natur och svart sol

Vadehavet är en dansk nationalpark och ett UNESCO världsarv. Området som ligger längs kusten på södra Jylland har unik natur och det är här du bland annat kan uppleva fenomenet svart sol, när miljontals starar flyger över himlen och skymmer solen.

Läs mer om Vadehavet här

7. Limfjorden - natur och kultur 

Vackra Limfjorden som skär rakt igenom Nordjylland är ett naturskönt område med många små mysiga fjordstäder och Aalborg som huvudort. De här vattenvägarna användes flitigt av vikingarna och är i dag ett populärt område för naturälskare med annorlunda aktiviteter som ostronsafari.

> Läs mer om Limfjorden här

Visa mig fler naturupplevelser!

Lodbjerg Hede in Thy National Park, North Jutland
Danmarks nationalparker
Løkken, bathing houses at the beach
Danmarks bästa stränder
The Dunes at Henne Strand in West Jutland, Denmark
De bästa naturupplevelserna i Danmark
Det kungliga lustslottet i Dyrehaven
UNESCO världsarv i Danmark

Share your wonders: