The Dunes at Henne Strand in West Jutland, Denmark

De bästa naturupplevelserna i Danmark

Foto: © Mette Johnsen

I Danmark finns det mycket att se och göra ute i det fria. Det är tätt mellan naturupplevelserna som rymmer stor bredd och variation. För att göra det enklare för dig har vi samlat några av Danmarks mest unika och spännande naturpärlor i den här guiden.

Lista
Karta
Grenen i Skagen på den yttersta spetsen av Nordjylland
Foto: Mette Johnsen
01

Grenen

Jyllands, och Danmarks, nordligaste punkt är udden grenen. Det är också här de två haven Skagerrak och Kategatt möts, ett naturfenomen endast kan upplevas på ett fåtal platser i världen. Se de båda haven mötas över den smala landtungan som ständigt ändrar form och storlek på grund av strömmarna.

Läs mer
Kitesurfer at Jammerbugten, Denmark
Foto: VisitDenmark
02

Jammerbugten

Bulbjerg, Danmarks enda fågelberg, bjuder på fantastisk utsikt. Vid klart väder kan du se Jammerbugten och Vigsø bugt sträcka sig från Hansholm i väster till Rubjerg Knude i norr. Här finns en unik flora och fauna och mycket att uppleva.

Läs mer
Rubjerg Knude Lighthouse in front of blue sky, North Jutland in Denmark
Foto: © Mads Gregersen
03

Rubjerg Knude

Missa inte den ikoniska fyren Rubjerg Knude som är ett populärt utflyktsmål på Nordjylland. Fyren lever på lånad tid eftersom den inom inte allt för många år kommer att slukas av havet. Det finns planer på att flytta fyren till en säkrare plats. 

Läs mer
04

Fur, Limfjorden

På den endast 22 kvadratkilometer stora ön Fur kan du uppleva många olika och säregna landskap. Området kännetecknas främst av backar och branta sluttningar ner mot havet. Fur är känd för sin märkliga lera, skapad av gammal havsbotten, som innehåller massor av fossiler från fiskar, insekter, krabbdjur och växter.

Läs mer
Woman in Rold Forest in autumn, Himmerland, North Jutland
Foto: Dennis Lundby
05

Rold Skov

Danmarks näst största skog, Rold Skov, är känd för sina stora, täta bestånd av gamla granar. Men det finns även områden täckta av den ursprungliga bokskogen, exempelvis i Rebild Bakker och i Troldeskoven där du kan hitta vackra krokiga och knotiga träd med flera stammar.

Läs mer
Barn som cyklar i Mols Bjerge Nationalpark i Djursland, Aarhusregionen
Foto: © Jonas Togo
06

Mols Bjerge

Den sydligaste delen av Djursland är ett av Danmarks mest kuperade och varierade landskap med stora böljande kullar. Här får du uppleva många olika naturtyper, som hedar, skogar, mossar, betesmarker och ängar. Området kallas även för Danmarks Serengeti. 

Läs mer
Foto: Christian Faber
07

Råbjerg Mile

Råbjerg Mile är Nordeuropas största vandrande sanddyn. Denna miniöken består av 3,5 miljoner kubikmeter fin sand och flyttar sig ungefär 15-20 meter varje år. Det är lätt att komma på sig själv med att undra var kamelerna är?

Läs mer
Lille Vildmose
Foto: VisitMariagerFjord
08

Lille Vildmose

Lille Vildemose är Danmarks enda riktigt stora högmosse. Landskapet är flackt och var tidigare havsbotten. Högmossar får endast näring via regn och vind och har därför en särpräglad flora.

Läs mer
09

Søhøjlandet

Mittjyllands sjörika högland har samlat på sig några Danmarksrekord. Det är Danmarks högst belägna område och känt för de många sjöarna som binds samman Danmarks största å, Gudenån. Här finns även landets största skogsområde och dess högsta punkter, Yding Skovhøj och Ejer Bavnehøj.

Läs mer
Svart Sol vid Vadehavets nationalpark
Foto: Nationalpark Vadehavet
10

Vadehavet

Vadehavet som sträcker sig från Blåvands Huk och 500 km vidare till Tyskland och Holland är en av de viktigaste livsmiljöerna för sjöfåglar och flyttfåglar. Här kan du uppleva fenomenet ”svart sol” som uppstår när tusentals starar i flock bildar mönster på himlen och skymmer solen.

Läs mer
The island Anholt in denmark
Foto: Destination Djursland
11

Anholt

Ön Anholt ligger i Kategatt, cirka 45 kilometer från Djursland. Den största delen av Anholt består av sanddyner och stränder, i folkmun kallade "Öknen". De stora sandarealerna gör ön till en av Europas viktigaste livsmiljöer för knubbsälar.

Läs mer
12

Det Sydfynska Öhavet

Sydfynska öhavet ramas in av kusten från Assens till Svendborg i norr, Ærø i söder och Langelands-kusten i öster. Här finns många både bebodda och obebodda öar som är värda ett besök. Om du vill besöka områden med särpräglad natur kan vi tipsa om Lyø, Drejø, Thurø rev, Vejlen och Noret på Tåsinge, Skarø och Voderup Klit på Ærø. 

Läs mer
Svanninge Bakker
Foto: Lars Skaaning
13

Svanninge Bakker

I Svanninge Bakker, nordost om Fåborg, kan du uppleva det typiskt sydfynska landskapet med kullar, branta sluttningar, slingriga vägar, åkrar och vackra korsvirkeshus. Från områdets höjder har du fantastisk utsikt över sydvästra Fyn och det Sydfynska öhavet.

Läs mer
14

Jægersborg Dyrehave

15 kilometer norr om Köpenhamn ligger Jægersborg Dyrehave, ett av Danmarks mest välbesökta naturområden. Här lever omkring 2000 hjortar som man ofta kan se på relativt nära håll. Kombinera gärna naturupplevelsen med ett besök till världens äldsta nöjespark, Bakken.

Läs mer
Tystrup-Bavelse lake in South Sealand, Denmark
Foto: Destination SydkystDanmark
15

Tystrup-Bavelse Søerne

Tystrup-Bavelse Søerne är ett kuperat landskap som består av åkrar och stora skogsområden. Två glaciärer krockade här under den senaste istiden, för cirka 15 000 år sedan, och skapade tillsammans med smältvattenfloderna det landskap som Susåen numera flödar genom.

Läs mer
The white cliffs of Møn are located south of Copenhagen
Foto: Sascha Bendix
16

Møns Klint

Møns Klint är ett av de mest kända och välbesökta naturområdena i Danmark. De spektakulära vita kalkstensklipporna och den gamla bokskogens krokiga träd är ren naturmagi. Här finns många sällsynta växter och på stränderna nedanför de branta klipporna kan du gå på fossiljakt.

Läs mer