Saisonale Produkte an einem Straßenstand auf der Insel Langeland im dänischen Fünen

De bästa gårdsbutikerna i Danmark

Foto: Daniel Villadsen - Destination Fyn

Småhungrig? Följ med oss och stilla smaklökarna på en road trip genom Danmark. Här väntar frukt- och grönsaksstånd till höger och vänster längs landsvägen. Håll utkik efter skyltarna som visar vägen till nyplockade jordgubbar och årets första nypotatis.

Hitta och besök gårdsbutiker nästa gång du åker runt i landet

Följ med och låt dig frestas av alla små gårdsbutiker. Klicka på ”Karta” och se var du hittar de olika ställena.

Lista
Karta
Hofladen "Fru Møllers Mølleri" in Dänemark
Foto: Fru Møllers Mølleri

Fru Møllers Mølleri på Jylland

Här finns mycket för både öga och gom, i byn Odder strax söder om Århus, på vackra Jylland. Vad sägs om nybakat bröd på egenodlad korn, en gårdsslaktare, en restaurang som serverar säsongens läckerheter och sist men inte minst en egen glassbutik. Fru Møller har garanterat något som faller hela familjen i smaken – stor som liten.

Läs mer

Ekologiska Gothenborg på Jylland

I hjärtat av Jylland och nära staden Silkeborg ligger Gothenborg där man har fött upp ekologiska kycklingar sedan nittiotalet. Mottot på gården är att djuren trivs bäst i naturen, där hör de hemma. Passa på att handla med dig godsaker hem, både från själva gårdsbutiken och från grönsaksträdgården. Svänger du förbi på en söndag så kan du se fram emot en härlig brunchbuffé med säsongens alla läckerheter.

Läs mer

Rævhede Naturprodukter – gårdsbutik på Nordjylland

Det här stället ligger i närheten av Ålborg och har specialiserat sig på lokalt vilt. I gårdsbutiken kan man handla delikatesser som vildsvinpaté, hjortfiol och kronhjortfilé. Du kan dessutom beställa deras urval som tapas om du känner för att prova på något alldeles extra under din vistelse.

Läs mer

Skovsgaard Café och gårdsbutik på Langeland

Besök härliga Langeland och kör förbi Skovsgaard Café och butik som fokuserar på ekologisk självförsörjning och råvaror i säsong. Besökare kan njuta av maten i caféet eller handla med sig råvarorna hem från gårdsbutiken. Här finns smakfull pesto på kål och persilja och hembryggt spelt-öl. Se dessutom till att hälsa på de betande skotska höglands-korna, som lever fritt i området runt Skovsgaard, och främjar bättre biodiversitet.

Läs mer

Birkemosegaard på Västsjälland

Nästan helt ute på spetsen av Själlands Odde hittar du denna familjeägda pärla, där man har drivit ekologiskt och biodynamiskt lantbruk i fyra generationer. Gårdsbutiken är otroligt populär, både bland utländska turister och danska semestergäster. Köp med dig säsongens frukt och grönt, kött, mjölk, lokala viner, juice, sylt och marmelader och annat som får plats i bagaget. Samtliga varor är antingen odlade på den egna gården eller av lokala producenter i området.

Läs mer

Årstiderna på Krogerup Avlsgård i Humlebäck

En ekologisk gård, bara ett stenkast från konstmuseet Louisiana på Nordsjälland. Årstiderna, som numera även finns i Sverige, förser hela Danmark med ekologiska matkassar och tillhörande middagsrecept. På själva gården kan man handla nyskördad frukt och grönt, nybakat bröd, mejerivaror samt vin och öl. Under vissa tider på året kan man dessutom köpa med sig traditionella bakverk som ”kransekage” lagom till nyårsafton och ”fastlavnsboller”, som är danskarnas motsvarighet till vår fastlagsbulle.

Läs mer

Stengården på Nordsjälland

Detta är landets största ekologiska gårdsbutik och dessutom utnämnd till Danmarks bästa av sitt slag 2020. Stället bågnar av läckra kvalitetsprodukter som frukt och grönt, ägg och kött från egna stallar samt andra ekologiska varor från utvalda producenter.

Läs mer

Tothavens gård och butik på Nordsjälland

Om du har vägarna förbi Kikhavn och Hundested så passa på att stanna till vid Tothavens gård. Den familjedrivna gården säljer bland annat yoghurt, getost, tvål gjord på getmjölk och bivaxkrämer. Glöm inte av att besöka och klappa familjens getter, ponnyer, åsnor, grisar, kycklingar, kaniner och hundar. Tothaven är en populär upplevelse för hela familjen!

Läs mer
BaneGaarden
Foto: BaneGaarden

Banegården i Köpenhamn

Nyöppnade BaneGaarden är inte helt lätt att hitta till en början. Undangömd bland lummig grönska – mitt i tågnätet ett stenkast från Köpenhamns centralstation. En oas med den ekologiska matupplevelsen i centrum, där folket bakom Årstiderna är en av huvudaktörerna. BaneGaarden är under konstant utbyggnad men redan idag kan du ta del av mötesplatsen för hållbar mat och dryck på ställets café, i restaurangen, bland food trucks på gårdsplatsen och i de olika försäljningsbodarna med ett härligt urval av frukt och grönt.

Läs mer

Upptäck mer här

..

Hot dog from hot dog stand Jeanettes Pølser in Copenhagen
8 populära danska matklassiker
Traditional Danish food smørrebrød at aamans deli in copenhagen, Denmark
Gör danska smörrebröd hemma