Traditional Danish food smørrebrød at aamans deli in copenhagen, Denmark

Gör danska smörrebröd hemma

Foto: Columbus Leth - Copenhagen Media Center

Sugen på danska smörrebröd? Ingen fara. Vi har samlat fyra enkla beskrivningar av populära danska maträtten. Efter lite pyssel i köket kan du njuta av danska smaker hemma!

Det är få saker som är så danska som maträtten och klassikern smörrebröd. Ett måste att äta och njuta av när man är på semester i Danmark. Men vad sägs om att laga ett smörrebröd och skapa lite dansk stämning hemma? Här får du fyra danska klassiker som du enkelt kan svänga ihop i köket och som garanterat leder minnena tillbaka till Danmark.

"Kartoffelmad", eine dänischer Smörrebröd-Version mit Kartoffeln

Foto:Maria Nielsen

1. Smörrebröd med potatis

En ”kartoffelmad” är ett av de mest kända och populära smörrebröden, det är dess utom enkelt att göra själv och smakar fantastiskt! Allt du behöver är ett gott rågbröd, potatis, majonnäs, rostad lök, tomat, rädisa och smörgåskrasse. Börja med att skala och koka potatisen (men inte för mycket) och skär den sedan i lite tjockare skivor när den har svalnat. Bred ett fint lager majonnäs på brödet, lägg på potatisskivorna och pynta och smaksätt sedan med resten av ingredienserna. Och voilà! Ett litet stycke av Danmark på din tallrik.  

2. Stjerneskud 

Stjerneskud är namnet på en annan smörrebrödsklassiker. Den består förutom det obligatoriska rågbrödet av friterad rödspättefilé, majonnäs, fiskrom, räkor, sparris (välj själv om du vill använda grön eller vit sparris), dill och citron. Den friterade rödspättan läggs på brödet och sedan lägger du till den kokta sparrisen, räkor och rom. Smaka av med en klick majonnäs, lite dill och några droppar citron. Det här är smaken av dansk sommar!

Danska smörrebröd är en äkta klassiker

Foto:Mikkel Heriba

3. Ljummen leverpastej

Blunda och låt smaken av smörrebröd med ljummen leverpastej (och kanske en ”lille én) ta dig tillbaka till din senaste Danmarkssemester. Till det här smörrebrödet behöver du rågbröd, en god leverpastej (gärna dansk), champinjoner, bacon, rödbetor – och eventuellt något grönt att pynta med. Värm leverpastejen ca 5 minuter på medelvärmen i ugnen och stek de skivade champinjonerna och bacon. Sedan återstår bara att bre på leverpastejen på brödet, lägga till knaperstekt bacon och champinjoner och toppa med lite rödbeta och eventuellt lite smörgåskrasse.

4. Rostbiff

Skäm bort smaklökarna med ett traditionellt danskt smörrebröd. Till den här läckra anrättningen behöver du rågbröd, rostbiff, syltad gurka, rostad lök, tomater, salladsblad, pepparrot och smörgåskrasse. Börja med att lägga salladsbladet och en skiva rostbiff på brödet, sedan toppar du med rostad lök, riven pepparrot (det går även bra med pepparrot på tub) och tomat. Strö över lite krasse och hugg in!

Mer för smaklökarna!

Traditional Danish food smørrebrød at aamans deli in copenhagen, Denmark
Smörrebröd i Köpenhamn
Fika i Köpenhamn
Fikaguide: Köpenhamns bästa caféer
Mouth-watering dessert at the Michelin restaurant Formel B
Michelinrestauranger i Danmark
Hot dog from hot dog stand Jeanettes Pølser in Copenhagen
8 populära danska matklassiker