
Michelinrestauranger i Danmark
Om du siktar mot stjärnorna, Michelinstjärnor alltså, så har Danmark Skandinaviens mest stjärnspäckade himmel. Grannlandet söderut har placerat sig bland de bästa i världen med gourmetrestauranger från Aarhus på Jylland till Köpenhamn på Själland.
noma ***
En av världens mest kända restauranger öppnade igen på nya adress på Refshaleøen i Köpenhamn 2017, efter att ha hållit stängt en period för att hitta ny inspiration. Och det lyckades så sannerligen. Noma har nu gått från 2 stjärnor till 3 i Guide Michelin och även som andra bästa restaurang i världen.
Geranium ***
Geranium som håller till i Fælledparken på Østerbro, är den första restaurangen i Danmark som fått tre Michelinstjärnor. Geranium rankas som nummer 5 på listan över världens bästa restauranger 2019 och drivs av världens bästa kock 2011, Rasmus Kofoed.
Jordnær ***
Restaurant Jordnær ligger endast 10 km norr om Köpenhamn. Värdparet Eric och Tina Kragh Vildgaard har som ambition att skapa en helstöpt restaurangupplevelse med en hög nivå på både mat och service.
Alchemist **
Redan innan Alchemist öppnade sommaren 2019 pratades det förväntansfullt om kocken Rasmus Munk och hans imponerande 50-rättersmeny (ja, du läste rätt. 50 rätter!). Och Guide Michelins domare verkar ha fastnat för konceptet eftersom Alchemist tog sig in på listan med två stjärnor sitt första år!
Frederikshøj **
Restaurang Frederikshøj spelar i den danska gastronomins högsta liga, mycket tack vare den prisbelönte kocken Wassim Hallal. I köket kombineras kreativitet och kärlek till mat med säsongens bästa råvaror till en matupplevelse att minnas.
Henne Kirkeby Kro **
Denna tvåstjärniga restaurang på Danmarks västkust med stjärnkocken Paul Cunningham i spetsen fortsätter att imponera besökare med förtjusande omgivningar och spännande rätter som är väl värda en resa.
Kadeau Copenhagen **
Kadeau är en liten del av Bornholm mitt i Köpenhamn. Restaurangen fick sin första stjärna 2013 och har fortsatt att gå från klarhet till klarhet och i dag har restaurangen två stjärnor.
Kong Hans Kælder **
Kong Hans Kælder som du finner i en gotisk källare i centrala Köpenhamn serverar luxuösa måltider från det franska köket i en unik miljö. Det var även den första restaurangen i Köpenhamn som fick en Michelinstjärna (redan 1983).
Koan, Copenhagen **
Den här eleganta restaurangen erbjuder en imponerande matupplevelse från första tuggan till sista biten. Upplev ett sofistikerat och ytterst originellt kök. Kocken Kristian Baumann har sitt ursprung i Korea och det smakas och syns i tastingmenyn på hela 17 rätter. Han leder sitt team i ett öppet kök och skapar kreativa rätter på förstklassiga råvaror.
Alimentum *
Alimentum i Aalborg, som redan har tilldelats en Michelin Green Star, är förankrad i hållbarhet och använder råvaror från egen gård. Kocken Søren Birch och sommelieren Simon Kvist Bjerre erbjuder naturinspirerade rätter med kreativ twist, ofta kombinerade med huvudrätter och uppfinningsrika tillbehör, allt i en varm och avslappnad miljö.
Alouette *
I en anonym byggnad på Islands Brygge i Köpenhamn hittar du Alouette, där kan du njuta av en modern femrättersmeny i ständig förändring. Rätterna bygger på en respekt för naturen och säsongernas skiftningar.
Aro, Odense *
En modern restaurang i spännande gamla fabrikslokaler med årstiden lokala råvaror på menyn. Här kombineras rätterna med det rustika och det raffinerade.
Domestic *
Domestic i Danmarks andra stad Aarhus har ett tydligt fokus på mat som bygger på lokala och hållbara råvaror som du kan njuta av i hemtrevliga omgivningar. Domestic har en stjärna.
Domæne, Herning *
Den intima restaurangen huserar i en fantastisk träkupol och serverar kreativa, nordiska rätter på en unik nivå av skicklighet och förfining.
formel B *
Rune Jochumsen och Kristian Møller har tagit Formel B till den absoluta toppen av Köpenhamns bästa restauranger. De fick sin första Michelinstjärna 2015.
Frederiksminde *
Hotel Frederiksminde är en liten restaurang på södra Själland med endast åtta bord. När du äter här kan du njuta av den säsongsbetonade kreativa matlagningen och den vackra utsikten över Præstø fjord.
Gastromé *
Gastromé är ännu en restaurang med en starkt lysande Michelinstjärna som imponerar med teknisk matlagning och en intim atmosfär i Latinerkvarteren i Aarhus.
Kadeau Bornholm *
Kadeau på Bornholm har fokus på det regionala köket med ambitionen att definiera en ny bornholmsk smak. De serverar utsökta fem- och åttarätters avsmakningsmenyer och gästerna är i trygga prisbelönta händer.
Parsley Salon *
Parsley Salon är Michelin-stjärnkocken Allan Schultz eleganta återkomst till fine dining, belägen i den lummiga förorten Hellerup. Restaurangen är känd för sina raffinerade nordiska smaker, välsorterade ingredienser och konstfulla presentationer och kombinerar tidlöst hantverk. Njut av en fast meny som serveras i en intim lokal med danska inslag av vacker ek.
Pearl By Paul Proffitt *
Pearl by Paul Proffitt är det nya soloprojektet från den hyllade brittiske kocken som tidigare arbetade på tvåstjärniga Henne Kirkeby Kro. Restaurangen ligger vid Flensborgsfjorden nära den tyska gränsen och blandar lokala danska ingredienser med modern stil och en nostalgisk blinkning till hans brittiska rötter. Allt serverat med värme, finess och vidsträckt utsikt över vattnet.
The Samuel
Denna nykomling ligger i stadsdelen Hellerup norr om Köpenhamn. Här väntar en utsökt matupplevelse i sällskap med matchande viner. The Samuel mottog sin första Michelinstjärna 2021.
Slotskøkkenet *
Slotskøkkenet på Dragsholms Slot bjuder på sofistikerade och innovativa rätter. Restaurangen har en Michelinstjärna och ligger på Själlands västkust. Kökschefen Claus Henriksen definierar stilen som naturmedveten och menyn baseras på säsongens råvaror.
Sushi Anaba *
Sushi Anaba är en intim bardisk med 15 matplatser i Köpenhamn där den danske kocken Mads Battefeld serverar raffinerad sushi i Edomae-stil. Han är utbildad i Tokyo och tillverkar varje nigiri med precision med hållbart producerad nordisk fisk och skaldjur i en lugn och historisk miljö.
Søllerød Kro *
Matskribenterna står i kö för att lovprisa detta nya gourmetparadis, och vem kan klandra dem? Idylliska omgivningar, oklanderlig men opretentiös service och fantastisk mat gör detta till en unik upplevelse.
Restaurant Texture *
Restaurang Texture är en elegant källarrestaurang i Köpenhamn där kocken Karim Khouani blandar sitt franska, italienska och marockanska arv till eleganta, smakrika rätter. Med ett Michelin-stjärnigt förflutet i Malmö och årtionden av finare matupplevelse är hans matlagning raffinerad, personlig och full av själ.
Ti Trin Ned *
Ti Trin Ned är den första restaurangen i staden Fredericia som får en Michelinstjärna. Detta tack vara en ambitiös meny som kombinerar nordisk, fransk och molekylär gastronomi.
Tri, Agger *
Följ med till en liten kuststad längs Nordsjön på Jylland, här har kocken Nicholas Min Jørgensen skapat en meny på säsongsbetonade och lokala råvaror där allt används för att värna om miljön och minska matspill.
Udtryk *
Udtryk är kocken Edward Lees djupt personliga syn på fine dining. Det handlar om en ständigt föränderlig avsmakningsmeny formad av instinkt, säsong och ett liv mellan kulturer. Genom att blanda asiatiska och europeiska tekniker återspeglar varje rätt hans resa, skapad med syfte och stillsam precision.
Villa Vest, Lønstrup *
Här väntar en fantastisk havsutsikt när man gästar Villa Vest med det otroliga läget rakt på klipporna och de brusande vågorna under sig. Den lokala kocken Anders Holm fokuserar på läckra fisk- och skaldjursrätter på menyn.



































