Signe, Nature guide at Vadehavscentret in the Wadden Sea, Denmark

Marinbiologen från Vadehavet

Foto: Mads Tolstrup

Signe Bøgh Tonnesen arbetar som marinbiolog på Vadhavscentret, som ligger på Jyllands västkust. Hon brinner för att dela med sig av alla delikatesser som havet har att erbjuda - direkt från naturens skafferi.

Signes egna favoriter

Under vintermånaderna är det säsong för områdets ostronutflykter som är oerhört populära. Signe gillar att dela med sig av sin passion och sina kunskaper om ostron - från råvara till måltid. Men det finns många andra bra och inte minst minnesvärda sevärdheter att uppleva medan man befinner sig i trakten. Och de delar hon givetvis också med sig av - varsågod!

Natur phenomenon Black Sun in South Jutland, Denmark
Foto: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet
01

Svart sol

Följ med på en guidad tur med en biolog och upplev det fascinerande naturfenomenet där upp emot en miljon fåglar dansar tillsammans på himlen. På vårkanten och under senhösten samlas starar i enorma flockar på marsklandet för att leta föda på deras långa resa från norr till söder.

Seal safari at the Wadden Sea, Denmark
Foto: Nationalpark Vadehavet
02

Sälsafari

Vid Vadehavet erbjuder man utflykter som tar besökaren helt tätt på både gråsäl och knubbsäl som är de vanligaste arterna i området. Observera de fina djuren med kikare och få veta mer om deras naturliga habitat.

Wadden Sea island Mandø during sunset
Foto: Lars Roed
03

Ut på Mandø

Utanför staden Ribe ligger charmiga Mandø. Hit kan man ta sig ut två gånger per dygn när tidvattnet tillåter genom att vandra eller åka innan havsbottnen åter täcks av vatten. På Mandø finns flera övernattningsalternativ men det är speciellt turen över som är en särskild upplevelse, som dessutom kan ske på en traktor, om man önskar något extra.

Family with bikes in the Wadden Sea
Foto: Niclas Jessen
04

På cykel genom nationalparken

Diken, marskland, fågelliv och vacker utsikt är en garanti om man följer med på en cykeltur i nationalparken. Det går alldeles utmärkt på egen hand men man kan också välja att cykla med en guide som tar runt besökaren på en 1,7 mil lång tur. Om frosten sätter in så kan man i stället vandra till fots och utforska det vackra landskapet.

Nature in national park Wadden Sea, Denmark
Foto: Lars Roed
05

Vandring bland isberg

När frosten, snön och vintern biter tag i Danmark så kan man ha turen att uppleva ett fantastiskt naturfenomen i Vadehavet. Här bildas isblock i havet och när vattnet drar sig tillbaka med tidvattnet så kan man vandra mellan isbergen som kan vara upp emot flera meter höga.

Ännu mer vinter vid Vadehavet

Dark Sky, Møns Klint
Upplev nya vinteräventyr i Danmark
Ruslan, astrophotographer on Møn, Denmark
Möt astrofotografen på Møn
Vahine from Cold Hawaii Surf Center at the coast of Klitmøller, Denmark
Vilda vågor vid Vesterhavet
Åk skridskor på Frederiksberg i Köpenhamn
Vinter i Danmark