Vahine from Cold Hawaii Surf Center at the coast of Klitmøller, Denmark

Vilda vågor vid Vesterhavet

Foto: Mads Tolstrup

Även om Vahineura Itchner är född i Franska Polynesien så är hon säker på en sak; den bästa surfingen i hela världen hittar man här i Klitmøller – och dessutom är den lättillgänglig för alla, året runt.

Vahineuras egna favoriter

Vahineura Itchner kan prata länge om fördelarna med att vintersurfa. Naturen är rå och man känner sig som ett med havet. Kylan ger en rush, som man blir beroende av, och efteråt hoppar man in i bastun och låter värmen bli den perfekta avslutningen på dagen. Men om hon ska sammanfatta allt i korthet så är det ett ord som alltid återkommer, nämligen ordet: kul. ”Det finns ingen anledning att inte surfa på vintern. Tvärtom så finns det jättemånga anledningar att man faktiskt bör göra det”, säger hon.

View over Klitmøller, North Jutland
Foto: Mads Tolstrup
01

Inside Reef

Den här platsen ​​​​ligger bara tre minuters promenad från Klitmøller. Här upplever man oftast lätta och långsamma vågor som är perfekta för en nybörjare. Men det händer också att man kan stöta på Danmarks mest perfekta våg som är snabb och ihålig.

Boy walking on a windy sand dune in Klitmoeller, Thy National Park
Foto: Mette Johnsen
02

Vandringsleder

Man kan knappt nämna Vesterhavet utan att tankarna leder vidare till storslagen natur. Det finns många fina vandringsleder längs den danska västkusten, i olika längder som tar allt från veckor till få timmar. Utforska Danmarks största nationalpark som heter Nationalpark Thy, Blåbjerg Klitplantage eller ge dig ut på vandring längs VesterhavsCaminoen – en vandring på fyra dagar.

Foraging sea buckthorn in Denmark
Foto: Richard Clark
03

Självplock i naturen

Det går även att samla mat i naturen under vinterhalvåret och här är den danska västkusten spännande – från strand till slätt. Plocka strandsniglar, tång och slånbär. Följ gärna med på en guidad tur med en erfaren person som är kunnig på ätliga växter i naturens skafferi.

Angeln in Hanstholm an der Dänischen Nordseeküste
Foto: Thomas Høyrup Christensen
04

Fiskauktion

Det är en mycket speciell upplevelse att ge sig ut i ottan och vara med på en riktig fiskauktion och se när fiskebåtarna kommer i land med nyfångad rödspätta, kummel och torsk. Få inblick i den gamla anrika fiskekulturen i exempelvis kuststäderna Hanstholm och Hirtshals.

Michelin restaurant Henne Kirkeby Kro in West Jutland
Foto: Henne Kirkeby Kro
05

Bo på dansk kro'

Det finns många charmiga småbyar längs kusten och flera av dem har en egen romantisk dansk krog, som även har öppet under vintern. Se fram emot äkta dansk ”hygge”, mysiga rum och god mat. Boka in er på populära Nymindegab Kro eller Michelinkrogen Henne Kirkeby Kro.

Ännu mer vinter vid Vesterhavet

Dark Sky, Møns Klint
Upplev nya vinteräventyr i Danmark
Signe, Nature guide at Vadehavscentret in the Wadden Sea, Denmark
Marinbiologen från Vadehavet
Ruslan, astrophotographer on Møn, Denmark
Möt astrofotografen på Møn
Åk skridskor på Frederiksberg i Köpenhamn
Vinter i Danmark