Vandringstur i Thy Nationalpark, Nordjylland

De bästa vandringslederna i Danmark

Foto: © Mette Johnsen

Danmark är ett utmärkt vandringsland med många spännande vandringsturer. Den danska naturen är öppen och tillgänglig och det finns många markerade vandringsleder att välja mellan. Det är alltid när till mat- och övernattningsställen, och en extra bonus är att kusten aldrig är långt borta.

Hiking along the coast in North Zealand

Foto:© Tine Uffelmann - VisitNordsjælland

Internationella vandringsleder

Två internationella vandringsleder går genom Danmark. E1 går från Nordkap till Italien och E6 från nordvästra Finland till Dardanellerna i Turkiet.

I Danmark går E1 från Rønsdam till Grenå och passar utmärkt för en ryggsäckstur med camping. Leden följer kusten långa perioder och en av höjdpunkterna är Nationalpark Mols Bjerge. Leden är extra vacker under hösten då den förvandlas av den blommande ljungen.

E6 går från Kastrup utanför Köpenhamn till den dansk-tyska gränsen och kan med fördel kombineras med ett besök i den danska huvudstaden.  

Läs mer om de internationella vandringslederna (på engelska)

 

Klassiska danska vandringsleder 

Hærvejen (från Padborg till Viborg - cirka 280 km)
En historiskt intressant och mycket känd dansk vandringsled i Jyllands kuperade landskap. 
Läs mer om Hærvejen

Gendarmstien (från Padborg till Als - cirka 74 km)
Gendarmstien är en annan av Danmarks mest populära vandringsleder. Den går längs samma gamla stigar som de danska gränsvakterna följde mellan Danmark och Tyskland fram till 1950-talet.
Läs mer om Gendarmstien

Øhavsstien (rutter längs Sydfynske Øhav - cirka 220 km)
Dessa rutter går från Langeland till Faaborg och bjuder på härlig utsikt och många möjligheter till att göra små spännande avstickare. 
Lär mer om Øhavsstien 

Själlandsleden (från Själlands Odde til Stevns - cirka 400 km)
En härlig och varierad led tvärs över Själland från Själlands Odde till Møn och Stevns. Längs vägen ligger många gamla bunkrar och skyddsrum från andra världskriget. 
Läs mer om Själlandsleden 

Bornholms kyststi (Bornholm runt- cirka 115 km)
Bornholm runt är en klassiker och bjuder på ett mycket skiftande landskap och helt otrolig utsikt.
Läs mer om Bornholms kyststi 

 

Hiking holidays in North Zealand
Foto: © Sarah Green - VisitNordsjælland

Pilgrimsleder i Danmark

Hærvejen
Hærvejen förbinder Viborg i norr med Padborg i söder och användes flitigt av pilgrimer under medeltiden. Om du söker det andliga eller är intresserad av lokal historia så håller många av kyrkorna längs leden öppet under dagtid. Du kan övernatta i härbärgen längs vägen, de är ofta prisvärda och enkla och är öppna mellan juni och augusti. Det finns även andra övernattningsalternativ som värdshus och tältplatser i naturen. 
Läs mer om Hærvejen här.

Den Danska Klosterleden
Den danska klosterrutten är en vandrings- och pilgrimsled som går från Helsingör ned genom Själland, över bland annat Lolland-Falster, Langeland, Tåsinge, Ærø och över södra Fyn vidare till södra Jylland med slutpunkt i Frederikshavn. Leden är ca 2300 km lång och förbinder runt 50 av de platser där det byggdes kloster under medeltiden. Leden går för det mesta på stigar och småvägar och passar även för cykling. Den har ingen egen märkning men följer ofta andra skyltade rutter.
Läs mer om Klosterleden här.

 

Vidga dina vyer!

Om du gillar vandring och naturupplevelser kan du hitta mer inspiration här.

Lodbjerg Hede in Thy National Park, North Jutland
Danmarks nationalparker
Ærø
Tolv populära danska öar
Islands Brygge
Köpenhamns bästa stränder och hamnbad
Klassiska Svinkløv badehotell bjuder på en autentisk upplevelse
Danska badhotell