Michelin restaurant Henne Kirkeby Kro in West Jutland

Kroferie i Danmark

Foto: Henne Kirkeby Kro

Om du drömmer om en romantisk weekend i en härlig miljö så bör du checka in på en ”kro” – ett traditionellt danskt värdshus. ”Kroferie” är ett fenomen i Danmark och många av värdshusen är flera hundra år gamla och bjuder på god mat och övernattning i unika historiska miljöer.

Lista
Karta
Ta en weekend på Sønderho Kro på mysiga Fanø
Foto: Sønderho Kro

Hotel Sønderho Kro, Fanø

Det här värdshuset i Sønderho på Fanø har en härligt brokig och maritim historia; här har sjömän och resenärer samlats i nästan 300 år. De tretton rummen är inredda med holländska kakelplattor och vackra paneler och alla har sin egen karaktär. Du bor mitt i den historiska staden nära Vadehavet med sin unika natur och sitt rika fågelliv.

Läs mer
Foto: Falsled Kro

Falsled Kro, Fyn

Falsled Kro på Fyn har 19 fina rum samlade runt en stor köksträdgård, många med öppen spis, badkar och egen terrass. Fyn kallas även för Danmarks trädgård och värdshusets restaurang använder gärna lokala råvaror från ön. Det historiska värdshuset har en lång historia och är i dag internationellt känt för sin gastronomi och hjärtliga service.

Läs mer
Michelin restaurant Henne Kirkeby Kro in West Jutland
Foto: Henne Kirkeby Kro

Henne Kirkeby Kro, Västjylland

I mer än 175 år har denna idylliska kro med halmtak varit en plats för gäster från när och fjärran och under åren har Henne Kirkeby Kro renoverats och moderniserats till toppklass. Du kan dessutom se fram emot en extraordinär matupplevelse eftersom restaurangen har två Michelinstjärnor! Förutom de 11 dubbelrummen finns en exklusiv svit på detta vackert belägna värdshus i Henne Strand, endast tre kilometer från Nordsjön.

Läs mer

Bromølle Kro, Västsjälland

Bromølle Kro är Danmarks äldsta kro. Mitt i ett skogslandskap i västra Själland ligger denna klassiska kro. Här finns 30 fina dubbelrum, en uppskattad restaurang med servering både inom- och utomhus, konferensmöjligheter och ibland anordnas olika uppträdanden om kvällarna.  

Läs mer
Hotel Menstrup Kro ligger på Sydsjälland
Foto: Hotel Menstrup kro

Hotel Menstrup Kro, Sydsjälland

Den här ”kroen” har mer än 200 år gamla värdshustraditioner. Den ligger ca en timme med bil från Köpenhamn, det är 4 km till stranden och 5 km till närmaste golfbana. Här serveras traditionell dansk kro-mat enligt gamla traditioner men med en modern twist. Gratis Wi-Fi finns och hotellet har både en inomhuspool, minigolf och en egen fruktträdgård. 

Läs mer
Kustnära Tambohus Kro på Nordjylland
Foto: Struer Turistbureau

Tambohus Kro, Nordjylland

Tambohus Kro ligger fantastiskt i en gammal fiskeby vid vackra Limfjorden. Här finns 29 rum, många med utsikt över Limfjorden och med egen terrass eller balkong. Det är även ett perfekt ställe för dig som gillar golf, värdshuset har nämligen greenfee-avtal med flera golfklubbar i området.

Läs mer

Nymindegab Kro, Västjylland

Nymindegab Kro ligger på toppen av en klitt vid kusten i Västjylland. De flesta rummen har utsikt över Nordsjön vid Ringkøbing Fjord, ett vackert hedlandskap och böljande sanddyner. Värdshuset är en perfekt utgångspunkt för att utforska områdets fantastiska natur och vackra stränder.  

Läs mer
Rødvig Kro og Badehotel på Sydsjälland
Foto: VisitSydsjællandMøn

Rødvig Kro & Badehotel, Sydsjälland

Rødvig Kro og Badehotel har ett unikt läge med utsikt över Östersjön och vackra Stevns Klint som är med på UNESCOs världsarvslista. Hotellet har 16 individuellt inredda rum och är som namnet antyder även ett badhotell precis vid havet. Här finns dessutom en trevlig á la carte-restaurang och en vacker blomsterrik gård.  

Läs mer

Den gamle Grænsekro, Sydsjälland

Denna kro i Christiansfeldt har rötter i 1600-talet och är full av historia och traditioner. Namnet kommer från värdshusets läge nära den tyska gränsen. Här präglas allt av ett slags gammaldags hygge som sätter guldkant på vistelsen. I de 26 rummen kombineras moderna bekvämligheter med inredning som respekterar kroens historia.

Läs mer

Molskroen Badehotell, Aarhusregionen

Molskroen på Djursland har en lång tradition inom gastronomi och service. De 18 rummen på hotellet har genomgått en exklusiv renovering med stilfull dansk design av hög kvalitet. Rummen är rymliga och passar även för familjer. På restaurang Molskroen håller man en hög gastronomisk nivå och fokuserar på personlig service.

Läs mer
Bo i natursköna omgivningar på Nørre Vissing Kro
Foto: Nørre Vissing Kro

Nørre Vissing Kro, Aarhusregionen

Inbäddad bland kullar och sjöar ligger Nørre Vissing Kro, ett 200 år gammalt värdshus som är personligt inrett med fina detaljer. Här finns flera inbjudande utrymmen, som rummet med eldstaden där du kan sitta och njuta av den sprakande brasan och titta på kockarna som jobbar i det öppna köket. Restaurangen använder lokala råvaror och bjuder på en matupplevelse i toppklass.

Läs mer
The charming Søllerød Inn is a Michelin restaurant located north of Copenhagen
Foto: Søllerød Kro - Copenhagen Media Center

Søllerød Kro, Nordsjälland

Søllerød Kro har höjts till skyarna av internationella matskribenter, här kan du utan tvekan få en av de bästa matupplevelserna i Danmark! Det vackert belägna värdshuset norr om Köpenhamn har en Michelinstjärna och erbjuder franskinspirerad gourmetmat med en matchande vinlista. Søllerød Kro saknar dock övernattningsmöjligheter.

Läs mer
Bo i historiska miljöer på Kongensbro Kro
Foto: Kongensbro Kro

Kongensbro Kro, Aarhusregionen

Kongensbro Kro som ligger mitt i den upplevelserika Aarhusregionen har en 300-årig historia (som bland annat innehåller beskjutning med kanonkulor). I dag är det ett modernt gästgiveri som lyckats balansera nostalgi och nutid i de smakfullt renoverade rummen. Restaurangen lyfter både de klassiska danska rätterna och mer internationell gastronomi.

Läs mer
Bov Kro ligger i Sydjylland nära den tyska gränsen
Foto: Horesta

Bov Kro, Sydjylland

Bov Kro är ett av de äldsta värdshusen i Danmark. Här kan du njuta av den sydjylländska gästfriheten och övernatta i ett av de 17 rummen som kombinerar den historiska atmosfären med modern komfort. Restaurangen serverar både traditionell dansk kro-mat och rätter från det nordiska köket. Det finns flera spännande sevärdheter i närheten i detta historierika område nära den tyska gränsen.

Läs mer
Schackenborg Slotskro ligger i södra Jylland, nära havet, stora artrika våtmarker och den tyska gränsen
Foto: Rømø-Tønder Turistbureau

Schackenborg Slotskro, Sydjylland

Anrika Schackenborg Slotskro på Sydjylland ligger på en stämningsfull kullerstensgata i byn Møgeltønder. Delägare i värdshuset, och dess närmsta granne, är den danske prins Joachim som bor intill på Schackenborg Slot. Kroen ligger nära havet, skyddade artrika våtmarker värda att utforska samt den tyska gränsen.

Läs mer
På Nordsjälland hittar du mysiga Gamle Humlebæk Kro
Foto: VisitNordsjælland

Gamle Humlebæk Kro, Nordsjälland

Gamle Humlebæk Kro ligger på Nordsjälland mellan Köpenhamn och Helsingör. Det är ett underbart gammalt gästgiveri med klassisk dansk mat (och smörrebröd) på menyn som intas i en mysig 1700-talsmiljö. Kroen har också uteservering på terrassen med en vacker utsikt över Öresund. Här erbjuds dock inte övernattning. 

Läs mer

Nyfiken på Danmark? Läs mer här.

Klassiska Svinkløv badehotell bjuder på en autentisk upplevelse
Danska badhotell
Løkken
10 fantastiska badhotell i Danmark
Ærø
Tolv populära danska öar
Child in front of driver-less Copenhagen Metro, Denmark
Ta tåget till Köpenhamn