Ruslan, astrophotographer on Møn, Denmark

Möt astrofotografen på Møn

Foto: Mads Tolstrup

Ruslan Merzlyakov är astrofotograf och har fotograferat över 1.000 stjärnnätter i Danmark. Den unge fotofrafen har redan korats till världens bästa astrofotograf, hans bilder har visats på BBC, i Forbes Magazine och National Geographic, och han anses vara en pionjär inom astrofotografi.

Ruslans personliga favoriter

Vinterns långa nätter är rena drömmen för en astrofotograf. Det handlar inte bara om att man har längre tid ihop med stjärnorna utan även eftersom det astronomiska mörkret inträffar redan kl. 17 och därmed blir en upplevelse lättillgänglig för de flesta människorna.

Dark Sky, Møns Klint
Foto: astrorms/Ruslan Merzlyakov
01

Møns Klint

Här finns Danmarks mest dramatiska landskap och när det är fullmåne, och ljuset faller på de branta klippväggarna liknar det närmast ett månlandskap. Här får man perfekt mörker samtidigt som man på en klar dag kan se ljuset från Köpenhamn skimra i horisonten, vilket ger intressanta konstraster i bilderna.

Nationalpark Thy at night
Foto: Ruslan Merzlyakov
02

Nationalpark Thy

Det finns många underbara stjärnstunder i den här natursköna nationalparken. Strand, skog och böljande hav är med och skapar vackra ramar runt en magisk stjärnhimmel.

Night sky over Hammershus, Bornholm
Foto: astrorms/Ruslan Merzlyakov
03

Norra Bornholm

Det är en helt speciell upplevelse att se Hammershus borgruin under en stjärnklar himmel. Man kan dessutom besöka kringelkrokiga Serpentinvej i byn Gudhjem på en klar natt – otroligt "instavänlig" – även under stjärnorna.

Night sky over Rubjerg Knude lighthouse, North Jutland
Foto: astrorms/Ruslan Merzlyakov
04

Lønstrup på Jylland

Här i området hittar man storslagna platser som är helt unika i Danmark. Till exempel Rubjerg Knude Fyr står på en enorm vandrande sanddyna, och med nattens tindrande stjärnor och planeter garanterar man sig en magisk upplevelse.

Night sky over Rebild Bakker, North Jutland
Foto: astrorms/Ruslan Merzlyakov
05

Rebild bakker

Under hösten och vintern blommar tusentals ljung just här, i vackert rosa och lila nyanser. Och när fullmånen skiner på det böljande landskapet så förvandlas naturen till ett riktigt konstverk.

Fler upplevelser under stjärnorna

Dark Sky, Møns Klint
Upplev nya vinteräventyr i Danmark
Vahine from Cold Hawaii Surf Center at the coast of Klitmøller, Denmark
Vilda vågor vid Vesterhavet
Signe, Nature guide at Vadehavscentret in the Wadden Sea, Denmark
Marinbiologen från Vadehavet
Åk skridskor på Frederiksberg i Köpenhamn
Vinter i Danmark