11 vackra platser du ska se på Bornholm

Foto: Nikolaj Beyer - Destination Bornholm

Solskensön Bornholm har allt för en lyckad semester. Njut av sol och bad, spännande borgruiner, säregna medeltida rundkyrkor och extra många soltimmarna. Bornholm har även en dynamisk matkultur med allt från nyrökt fisk i hamnen till restaurang Kadeau med en stjärna i Guide Michelin.

Lista
Karta
Rønne on Bornholm
Foto: Laila Modin Sommer
01

Vi börjar i Rønne

Vi börjar i Rønne, dit du förmodligen ankommer med färjan. Det är en charmig stad och en bra plats att börja utforska ön. Delar av Rønne förstördes under andra världskriget och Sverige donerade 175 röda stugor för att hjälpa till med återuppbyggnaden, som du i dag kan strosa bland.

Läs mer
02

Gudhjem – vackrast på ön?

Gudhjem är en av Bornholms mest populära semesterorter. Den vackra kustpärlan har sin egen maträtt, som du definitivt bör prova; Sol over Gudhjem. Utforska de mysiga gränderna som leder ner till den livliga hamnen och klättra upp i kullarna ovanför Gudhjem för en fantastisk utsikt över staden.

Läs mer
03

Dramatiska Hammershus

På en klippa på öns norra sida tronar den medeltida borgruinen Hammershus. Nordeuropas största borgruin har en spännande historia och spelade en viktig roll i maktstriderna runt Östersjön under medeltiden. Utsikten över Bornholm och Östersjön är slående!

Läs mer
04

Svaneke – vindlande gränder och mysig stämning

Idylliska Svaneke är en av Bornholms vackraste gamla byar. Vindlande gränder tar dig förbi korsvirkeshus och lummiga trädgårdar på väg ner mot den mysiga hamnen. Stämningen är härlig på sommaren, så slå dig ner med en drink och njut av utsikten och det stilla ö-livet. Du kan även utforska mindre fiskebyar och rökerier i närheten, som Bølshavn, Listed och Årsdale.

05

Fin sand och fin mat på Dueodde strand

Dueodde är en av Danmarks bästa stränder och sträcker sig flera kilometer runt öns sydspets. Sanden här är så finkornig att den en gång användes i timglas. Förutom att bada, lata dig i solen och ta en promenad kan du även äta gott på Bornholms kända Michelin-restaurang här, Kadeau.

Østerlars Round Church Bornholm
Foto: Destination Bornholm
06

Bornholms vackra rundkyrkor

Ett besök vid en av Bornholms vitmenade rundkyrkor är närmast ett måste. Kyrkorna användes även som fästningar för att försvara ön och vittnar om Bornholms strategiskt viktiga placering i Östersjön. Den största och mest kända rundkyrkan är Østerlars Rundkirke.

Opal Lake (Opalsøen) on Bornholm
Foto: Stefan Asp
07

Opalsjön

Det finns klippor i Danmark! På Bornholms norra kust reser de sig ur havet i dramatiska formationer. Inte långt därifrån kan du ta ett dopp i den vackra Opalsjön som är ett gammalt granitbrott på Bornholm. Om du hellre håller dig på torra land så finns det flera vandringsleder runt sjön

Hasle Smokehouse on Bornholm
Foto: Niclas Jessen
08

Fiskrökerier och bad i Hasle

Den här charmiga platsen på Bornholms västkust är känd för sina fiskrökerier där du kan njuta både av den unika atmosfären och utsökta lokala specialiteter. Efter måltiden kan du ta ett dopp från Hasles populära träbrygga eller vid Allinges eller Sandvigs sandiga stränder.

09

De söta Ertholmene med Christiansø

Om du vill ha ännu mer avskildhet och lugn och ro så kan du hoppa på båten till den lilla ögruppen Ertholmene. Huvudöarna Christiansø och Frederiksø förbinds av en gångbro och båda är bilfria. Tiden verkar nästan ha stått stilla på dessa gamla befästningsöar där alla byggnader numera är kulturmärkta.

10

Hälsa på i Nexø… och ät mer sill

Nexø är Bornholms största fiskehamn, men det här är Bornholm så den är inte så stor. Den har en pittoresk stämning och är ett fint ställe att strosa runt i. Nexø fick, precis som Rønne, också hjälp med återuppbyggnaden efter andra världskriget. Här finns ett utmärkt fiskrökeri där du kan ta en lunchpaus.

11

Aakirkeby – vackert på landet

Om du vill ut på landsbygden så sikta mot mitten av Bornholm och den lilla byn Aakirkeby. Det finns massor att se och göra på den här vackra platsen, inklusive ett upplevelsecenter, NaturBornholm, och Bornholms enda vingård där du kan få en rundvisning med provsmakning.