Vidare till innehåll

Vår guide till Aalborgs höjdpunkter

Foto: VisitAalborg

Aalborg har under senare år förvandlats till en riktig kulturell hotspot med spektakulär arkitektur, en nyrenoverad hamnfront full av liv och rörelse, spännande gastronomi och mysig storstadskänsla. Läs mer om höjdpunkterna i Nordjyllands huvudstad. 

Lista
Karta
Foto: © Utzon Center (2008) – Jørn Utzon & Kim Utzon. Photographer: Rasmus Hjortshøj
01

Arkitektur på Utzon Center

Den danske stjärnarkitekten Jørn Utzon som bland annat ritat operahuset i Sydney, står även bakom Utzon Center i Aalborg. Ett design- och arkitekturcenter med spännande utställningar, vid vackra Limfjorden. Själva byggnaden är en arkitektonisk pärla i sig. Utzon Center fokuserar på att lära barn och ungdomar om hållbarhet och hur materialet i utställningarna ska vara återvinningsbara.

Läs mer
Musikkens Hus in Aalborg, North Jutland
Foto: VisitAalborg
02

Dramatiska Musikkens Hus

Musikkens Hus är en iögonfallande ikon i silver som fungerar som mötesplats för professionella musiker och musikälskare. Det är här Aalborgs symfoniorkester håller till och det finns ofta möjlighet att se konserter med danska och internationella artister.

Läs mer
Aalborg Street Food The Lighthouse
Foto: Aalborg Street Food
03

Street Food i en gammal möbelfabrik

Aalborgs första permanenta street food-marknad, The Lighthouse, är ett populärt lokalt vattenhål. Här kan du äta god och billig mat från jordens alla hörn i en gammal möbelfabrik och njuta av den avslappande stämningen.

Läs mer
Kunsten Museum of Modern Art Aalborg
Foto: Allan Toft, Kunsten Museum of Modern Art
04

Modern konst på Kunsten

Kunsten, Aalborgs museum för modern konst, är ett konstverk i sig. Det är den kände finske arkitekten Alvar Aalto som har ritat byggnaden som öppnade 1972. Men nöj dig inte med att endast beundra utsidan, inne i själva museet kan du nämligen se konst av välkända internationella och danska konstnärer.

Läs mer
05

Charmigt i den gamla delen av Aalborg

Aalborg är en fascinerande mix av nytt och gammalt där du kan slå dig ner på ett mysigt café och blicka ut över väggar täckta med cool street art, modern arkitektur och sneda hus från 1600-talet! Hjelmerstald är en riktig Instagram-favorit om du gillar vackra gamla kvarter.

Läs mer
Nordkraft Aalborg
Foto: Nordkraft
06

Nordkraft kulturcenter

Nordkraft är ett färgstarkt kulturcenter inhyst i ett gammalt kraftverk. Här finns teaterscener, biograf, caféer och matställen samt spännande utställningar. Du kan även välja att vara mer fysiskt aktiv och ta dig an Danmarks högsta klättervägg.

Läs mer
Cloud City Aalborg
Foto: Bjarke Ingels Group
07

Enormt glaskonstverk att se fram emot!

Området runt det klassiska gamla akvavitbränneriet i Aalborg håller på att förvandlas till ett spännande kulturdistrikt. Bland annat kommer ett enormt konstverk i glas (faktiskt världens största) kallat Cloud City att byggas här, och av ritningarna att döma blir det spektakulärt. Det väntas stå färdigt under 2023.

08

Aalborgs färgstarka street art

Aalborg är en förhållandevis liten stad och lätt att ta sig runt i. Det gör det eneklt att planera och ge sig ut på en street art-sightseeing och hinna med de mest spännande av de över 50 imponerande verken som pryder stadens husväggar och andra ytor.

Vestre Fjordpark in Aalborg
Foto: VisitAalborg
09

Badpaus i Limfjorden

Många danska städer har utmärkta citybad där du kan ta ett svalkande dopp mitt i stan. Vestre Fjordpark ligger nära centrum men känns som en annan värld. Har kan du sola på bryggan, simma, paddla kayak eller segla i Limfjordens vackra och rena vatten.

Läs mer
Aalborg Tower in North Jutland
Foto: Daniel Brandt Andersen
10

Utsikten från Aalborgtornet

Det är tur att det var så besvärligt att riva Aalborgtornet som byggdes för en utställning 1933. De står kvar och har blivit en symbol för staden. Det är en upplevelse att ta sig upp i toppen. Ring på klockan och åk med hissen som tar dig upp till utsiktsplattformen. Det finns en restaurang där upp så du kan njuta utsikten tillsammans med en bit mat.

Läs mer
11

Spännande historia på Lindholm Høje

Den historieintresserade kan med fördel besöka Lindholm Høje. Här har arkeologer hittat både gravhögar, stensättningar och gamla boplatser från järnåldern och vikingatiden. Besök även museet och ta en fikapaus på caféet.

Läs mer
Tijgers in Aalborg Zoo
Foto: Aalborg Zoo
12

Exotiskt på Aalborg Zoo

Aalborg Zoo är Aalborgs mest besökta attraktion! Här finns djur från hela världen och du kan till och med lära känna den populära isbjörnsfamiljen innan du är på plats genom att följa dem live via webbkamera!

Läs mer

Mer intressant läsning!

Skagen in North Jutland
Upptäck det magiska Skagen
Rubjerg Knude
Rubjerg Knude
Barn som leker på Løkken Strand
Semester med barn på Nordjylland
Råbjerg Mile
Råbjerg Mile

Share your wonders: