Vidare till innehåll

Kronborg Slott - Hamlets hem i Helsingör

Foto: Jens Herrndorff

Sätt Hamlets slott, berömda Kronborg i Helsingör, på din lista över saker att göra nästa gång du är i Danmark. Slottet är ett av Danmarks mest kända, mycket just tack vare Shakespeares Hamlet, och finns med på med UNESCOs världsarvslista. Läs mer om Kronborg Slott här. 

Kronborg Slott - Hamlets hem

Det var här, på Kronborg slott, som Shakespeare valde att låta det mytomspunna dramat om prins Hamlet utspela sig. Det finns många mysterier kring Shakespeare och ett av dem är frågan om han någonsin besökte Kronborg slott eller ej. I pjäsen om Hamlet heter slottet Castle Elsinore, vilket är det engelska namnet för Helsingör, staden där du kan besöka Kronborg.

Hamlet's castle, Kronborg, in Helsingør

Foto:Daniel Overbeck - VisitNordsjælland

Kronborg Slotts historia

Kronborg Slott har funnits i Helsingör sedan 1420. Det har brunnit ned och återuppbyggts men har alltid behållit sin viktiga position i Öresund. Skepp som passerade sundet vid Kronborg på väg till Östersjön betalade tull här och Helsingör var en gång en av de viktigaste städerna i Europa. År 2000 kom Kronborg Slott med på Unescos världsarvslista.

Guidade turer på Kronborg slott

Hör mer om Kronborg slotts spännande historia på en av de guidade turer som hålls varje dag. Det finns flera olika turer med olika teman och längd och några är gratis när du väl har betalat entrén till själva slottet. Här kan du hitta mer information om tider och priser för guidade turer.

View of Helsingør from Kronborg Castle

Foto:Jens Herrndorff

Danmarks väktare Holger Danske

Att besöka de mystiska gångarna och katakomberna under Kronborg Slott är en fantastisk upplevelse. Djupt nere under slottet träffar du på Holger Danske, en imponerande stenstaty. Holger Danske är en legendarisk figur i den danska kulturen och det sägs att om Danmark någon gång hotas av fiender så kommer han att vakna och resa sig från sin tron för att försvara landet.

Shakespeare-festival på Kronborg

Varje sommar kan man se uppsättningar av Shakespeares verk av både danska och utländska teatersällskap, inklusive Royal Shakespeare Company. Det finns Shakespeare-evenemang för hela familjen på Hamlet-scenen under festivalen på Kronborg Slott, en perfekt dagsutflykt i kombination med en tur till Helsingör eller Köpenhamn. Läs mer om Shakespeare-festivalen.

Foto:© Daniel Overbeck - VisitNordsjælland

En weekend i Helsingör

Passa på att spendera lite tid i charmiga Helsingör med omnejd om du ändå har planer på att besöka Kronborg slott, det finns massor att göra i området. Om du vill uppleva ännu ett vackert slott bör du planera in en tur till Frederiksborg Slott. För den konstintresserade är fantastiska Louisiana Museum of Modern Art ett måste. Även Karen Blixen Museet är värt ett besök. Alldeles intill Kronborg Slott ligger det nya M/S Museet for Søfart där sjöfartens betydelse för Danmark står i fokus. Avsluta kvällen med en stunds spänning på Casino Marienlyst i Helsingör som ligger vackert beläget intill Öresund. 

Karta

Group
Group
Öppna Google maps
Adress

Kronborg

3000

Koordinatorer

Longitud: 12.621741

Latitud: 56.039005

Mer om Nordsjälland

Esrum sjö på Nordjylland
Det här ska du se & göra på Nordsjälland
Frederiksborg Slott på Nordsjälland
Frederiksborg Slott
M/S Museet for Søfart
M/S Museet for Søfart

Share your wonders: