Danmarks grönaste restauranger

Foto: Matteo Acitelli

Danmark ligger i topp jämfört med sina nordiska grannar då det handlar om ställen där du kan äta klimatsmart. Danskarna prioriterar miljö, hållbart fiske och närodlad mat i säsong – från jord till bord. Få en middagsupplevelse med lågt klimatavtryck. 

Hållbara gröna restauranger i Danmark

Ta en titt på några av alla hållbara favoriter och tankarna bakom restaurangerna. Oavsett om du besöker Köpenhamn eller andra storstäder, utvalada små pärlor på Jylland eller Fyn så kan du räkna med en smakupplevelse utöver det vanliga.  

Lista
Karta
Restaurant Bæst Copenhagen
Foto: Malin Poppy Darcy Mörner / Copenhagen Media Center

Bæst

Ekologiska råvaror och hållbar etik är hjärtat på den här italienska restaurangen på Nørrebro i Köpenhamn. Njut av dagsfärsk hemgjord mozzarella gjord på lokaltappad mjölk och läckra charkuterier från lokalt uppfödda grisar. Restaurangen kan stoltsera med klimatsmart matlagning och etik i högsätet.

Läs mer
Gro Spiseri
Foto: Guiseppe Liverino, Copenhagen Media Centre

Gro Spiseri

Här talar vi hållbart odlande på hög nivå! Upplev en takrestaurang som både bjuder på ekologiska middagar samt möjlighet att lära sig mer om urbant odlande – och även få lov att ge en hjälpande hand om man skulle ha lust med det.

Läs mer
Bib gourmand restaurant Hærværk in Aarhus
Foto: Claes Bech-Poulsen

Restaurant Hærværk

Ett populärt ställe i Århus på Jylland och en av elva som hamnade i fjolårets Michelin guide med ställen som satsar stort på hållbarhet. Närodlat, råvaror efter säsong, fokus på personalens välmående och alltid klimatsmart i åtanke – från val av servetter till städartiklar.

Läs mer
Restaurant Lyst at Fjordenhus, Vejle in Denmark
Foto: Anders Sune Berg - Fjordenhus

Restaurant Lyst

Staden Vejle på Jylland har en mycket fin restaurang där samtliga rätter baseras på lokala råvaror och hållbar produktion. De strävar efter att allt som ligger på tallriken endast kommer från leverantörer drygt 15 mil bort. Dessutom jobbar man konstant på hur man kan minska avfall mest möjligt.

Läs mer
Hjelmerstald Aalborg
Foto: VisitNordjylland

Restaurant Alimentum

Följ med till Ålborg på Nordjylland och testa populära Alimentum och deras klimatsmarta nose-to-tail filosofi. Passa även på att smaka på deras ekologiska honung och vaktelägg av högsta kvalitet.

Läs mer

Molskroen

Det här brasseriet tilldelades Michelinguidens ’hållbarhets-emblem’ 2020 och är känt för sitt engagemang gällande lokal hållbarhet. Man picklar och fermenterar för att få råvarorna att hålla sig länger, matrester går vidare till djurfoder och menyerna innehåller lokala specialiteter som nyplockade Limfjordsostron och sparris från lokala bönder.

Läs mer
Bib gourmand restaurant Moment in Rønde
Foto: Destination Djursland

Moment

I staden Ronde, en halvtimma från Århus, ligger denna grönsaksbaserade pärla, känd för att tänka klimatsmart. Från design och interiör samt själva huset är en del av en demonstrationsbyggnad med hållbara, tekniska lösningar. Menyer baserade på grönt av kulturarvssorter och permakultur från egen trädgård.

Läs mer

Aptit på mer?

Saisonale Produkte an einem Straßenstand auf der Insel Langeland im dänischen Fünen
De bästa gårdsbutikerna i Danmark
Traditional Danish food smørrebrød at aamans deli in copenhagen, Denmark
Gör danska smörrebröd hemma