Beer sign at bodega in Vesterbro "Øl", Copenhagen, Denmark

Dansk öl och danska mikrobryggerier

Foto: Daniel Rasmussen - Copenhagen Media Center

Danskarna älskar sin öl och är världsberömda för att producera god och bra öl. Vad du kanske inte känner till är att det finns fler danska ölbryggerier än de två stora giganterna Carlsberg och Tuborg. Följ med och upptäck landets många mikrobryggerier.

I Danmark finns det fler än 100 mikrobryggerier som producerar egen öl. Dessutom finns tolv stora bryggerier som massproducerar öl och en av dem är Carlsberg, världens mest kända öl, och som hjälpt Danmark att hamna på världskartan som en ledande öl-nation.

Det finns inget annat land i världen där du kan hitta en så stor variation av kvalitets-öl på så liten yta. Vart än du åker i Danmark så är det aldrig mer än 30 km till närmsta bryggeri.

Bryggerier i Danmark

Här har vi samlat information och listat några av Danmarks ölbryggerier. Besök dem gärna och se hur den lokale öl-mästaren arbetar med just “sitt” öl. Provsmaka och hitta din favorit.

Lista
Karta
Zapfhähne mit Mikkeller-Bier
Foto: Camilla Stephan - Copenhagen Media Center

Mikkeller Bar

New York, Tokyo, Seoul, Singapore – Mikkellers öl och dess barer finns över hela världen. Men ingen annanstans smakar ölen bättre än i sitt hemland. Mikkellers barer finns i Köpenhamn, Aarhus, Odense och på Bornholm. Oavsett vilken stad du väljer för att besöka Mikkeller så kommer ölen att smaka perfekt.

Läs mer
Bier von Bryggeriet Apollo
Foto: Bryggeriet Apollo - Wonderful Copenhagen

Bryggeriet Apollo

Bryggeriet Apollo startade 1990 och är Danmarks första mikrobryggeri. Med ett läge alldeles bredvid Tivoli nöjespark i Köpenhamn och inrett som en tysk ölhall är Bryggeriet Apollo en perfekt samlingsplats efter ett tivolibesök. Med det stora blanka jäskaret i centrum kan du njuta av god mat och öl som bryggts någon meter från var du sitter.

Läs mer
Kellner zapft Bier im Nørrebro Bryghus
Foto: Robin Skjoldborg

Nørrebro Bryghus

Ända sedan starten har Nørrebro Bryghus, i hjärtat av Köpenhamn, legat i framkant av den danska ölkulturen i staden. Med en kombination av uppfinningsrikedom, kreativitet och ekologisk medvetenhet blev Nørrebro Bryghus, 2009, det första koldioxidneutrala bryggeriet i Danmark. Då kom bryggeriet på och utvecklade en "Globe Ale", Danmarks första koldioxidneutrala öl. Planera gärna in ett besök på prisbelönta bryggeriet under din nästa resa till den danska huvudstaden!

Läs mer
Bier der Brauerei Skovlyst
Foto: @bryggeriskovlyst

Bryggeri Skovlyst

Vackert beläget i Hareskov, strax utanför Köpenhamn, ligger Bryggeri Skovlyst. Bryggeriet och dess restaurang invigdes 2004. Naturen och lokala råvaror spelar en stor roll för ölen och den upplevelse bryggeriet bjuder på. Ölen från Skovslyst säljs via deras hemsida. Ett besök på bryggeriet och dess restaurang ger dig som gäst en perfekt öl och mat-upplevelse.

Läs mer

Skagen Bryghus

Skagen Bryghus är Danmarks nordligaste bryggeri. Här är upplevelsen unik. Ett besök på bryggeriet innehåller såklart öl men också god mat och levande musik. Att Skagen också är en av Danmarks vackraste platser gör inte saken sämre. Bryggeriets uteservering är en av Danmarks största.

Läs mer
Bier von Ribe Bryghus
Foto: Kim Wyon

Ribe Bryghus

Beläget i Danmarks äldsta stad och vid en vackert renoverad innergård, nära Katedralen, hittar du Ribe Bryghus. Här bryggs ölen enligt gammal engelsk ale-tradition. Under ett besök på bryggeriet får du följa processen och se hur ölmästaren på bryggeriet arbetar.

Läs mer
Bier vom Jelling Brauhaus
Foto: @dalekilde

Jelling Bryghus

När fem glada entreprenörer och ölälskare slog sina påsar ihop 2007 så skapades Jelling Bryghus. Stadens rika historia och vackra natur har gett inspiration till både namn på ölen och på ölens karaktär.

Läs mer
Bier von Ebeltoft Gårdbryggeri
Foto: Ebeltoft Gårdbryggeri - VisitDjursland

Ebeltoft Gårdbryggeri

Vackert beläget och mitt inne Mols Bjerge National Park, Djursland, ligger Ebeltoft Gårdbryggeri. Här står det danska begreppet hygge i fokus. På gårdens terrass har man en underbar vy över kullarna och havet. Ofta arrangeras konserter på detta gårdsbryggeri. Ebeltoft Gårdbryggeri producerar en klassisk öl som av många anses som den bästa i området. Här tillverkas också olika läskedrycker gjorda på naturella ingredienser.

Läs mer
Frischer Hopfen der Bøgedal Brauerei
Foto: bogedal

Bøgedal Bryghus

Gillar du lite speciell och annorlunda öl? Bøgedal Bryghus är det minsta ölbryggeriet I Danmark och också ett bryggeri som inte använder sig av maskinella pumpar. Här lyfter man tunnorna upp till olika nivåer när ölen ska tappas. Ett hantverk och en process som måste upplevas.   

Läs mer
Frischgezapftes Bier im Fanø Bryghus
Foto: Fanø Bryghus - Destination Sydvestjylland

Fanø Bryghus

På Fanø Bryghus, Sydjylland, möts amerikansk ölbryggeri tradition och den danska humorn. Bakom detta lilla lokala bryggeri hittar du en dansk-amerikansk duo som skapat högkvalitativa och smakfulla ölsorter. Med fantasifulla etiketter och nästan bisarra namn på ölen har duon gjort sig kända långt utanför ön Fanø. En öl från Fanø Bryghus upplevs bäst i bryggeriets egen bar.   

Läs mer
Bier vom Samsø Brauhaus
Foto: @t_beer_

Samsø Bryghus

I en gammal och idyllisk gård på den vackra ön Samsø hittar du Samsø Bryghus. Här brygger man ölen i två gamla mjölktankar och lokala attraktioner på ön har fått namnge de olika ölsorterna. På Samsø Bryghus kan man också njuta i ett café där det serveras ekologiska produkter och här finns också en välsorterad gårdsbutik.

Läs mer
Bierfässer im Fur Bryghus
Foto: Jacob Pedersen

Fur Bryghus

På Nordjylland och på den lilla ön Fur i Limfjorden hittar du en av de första mikrobryggerierna i Danmark – Fur Brygghus. Bryggeriet och dess restaurang ligger i en röd gammal tegelstensfabrik. Ofta har restaurangen skapat maträtter innehållande öl från bryggeriet. 

Läs mer
Bier der dänischen Brauerei Bryghuset Møn
Foto: Markus Spiske

Bryghuset Møn

Kvalitet, naturliga och lokala ingredienser är i fokus på Bryghuset Møn. Den mesta av ölen som bryggs här är ekologisk. Ölen säljs över hela ön. Det som gör ölen så speciell anses vara vattnet som används i processen. De vatten som används kommer direkt från ön och har naturligt filtrerats mellan de olika kalklager som ön består av och därför fått en mjukhet. Här tillverkas även juicer som är ekologiska.

Läs mer
Frischgezapftes Bier in der Rise Bryggeri
Foto: Mikkel Øhlenschlæger Andersen

Rise Bryggeri

När Rise Bryggeri öppnades igen 2004 placerades ön Ærø återigen på ölälskarens karta. Bryggeriet lägger stor vikt vid hantverket, kvalitén och lokala råvaror och ansvar. I juli och augusti är det mysiga kaféet öppet och inbjuder dig att prova lätta hemlagade måltider i bryggeriets trädgård. Många säger att Ærø-öl smakar bäst på  plats - varför inte prova själv! (För större grupper öppnar caféet också på begäran från maj till september.)

Läs mer
Bier vom Svaneke Bryghus
Foto: Kasper Buchardt Thye - Svaneke Bryghus

Svaneke Bryghus

Svaneke Bryghus är Danmarks östligaste bryggeri och ligger på ön Bornholm. Här bryggs 100% ekologiskt öl enligt "slow-beer" -principen och sammanfattas bäst på detta sätt: Bra saker tar ett tag, bra öl ännu mer! Varje år besöker mer än 80 000 gäster bryggeriet med tillhörande restaurang. Bornholm är inte bara en fantastiskt naturupplevelse utan också en gourmetdestination där ölen med fördel får stå i centrum.

Läs mer
Bier der Refsvindinge Bryggeri
Foto: Refsvindinge Bryggeri - VisitNyborg

Bryggeriet Refsvindinge

Refsvindinge-bryggeriet på ön Fyn kan vara ett av Danmarks minsta bryggerier, men det är fortfarande ett av de mest kända. Detta beror inte minst på Ale nr 16, som bedömdes vara Danmarks bästa öl 1997, och den tredje bästa ölen i världen några år senare. Idag kan du smaka på detta läckra öl nästan överallt i Danmark, men de smakar bäst direkt från hembryggeriet. Kombinera gärna din ölprovning med en övernattning i de mysiga ”bed & breakfast-stugorna”.

Läs mer