Weinreben in Westseeland an der Dänischen Ostsee

Upptäck Danmarks vingårdar

Foto: LABAN Stories

Visste du att det produceras vin i Danmark? Ja, du läste rätt - Danmark är inte bara ett ölland! Passa på att besöka någon av de många vingårdarna under din nästa Danmarksresa, var med på en vinprovning och se vad de danska druvorna kan åstadkomma!

Vanligtvis förknippas vinodling kanske mer med mer sydliga klimat. Men Danmark är sedan år 2000 ett officiellt erkänt vinodlingsland av EU och landet har delats upp i fyra olika vinodlingsregioner: Jylland, Fyn, Själland och Bornholm.

Idag odlas vin av högsta kvalitet över hela landet och på den internationella ”mat och dryckes-scenen” betraktas vin från Danmark nu som en ny, intressant specialitet. Vissa danska vingårdar har till och med tilldelats internationella priser och utmärkelser.

Vingårdar i Danmark

Många vingårdar har gårdsbutiker där man kan komma förbi lära sig mer om vinerna och smaka på de goda vinerna på plats. Hitta några av dem här. Om du klickar på "Karta" nedan kan du se alla vingårdar på en praktisk Danmarkskarta och planera din nästa vin-resa.

Lista
Karta
Weingut Skærsøgaard Vin bei Kolding im dänischen Jütland
Foto: Skærsøgaard Vin / dansk-vin.dk

Skærsøgaard Vingård, Jylland

Den här vingården har överösts med beröm! Skærsøgaard Vingård, som ligger nära Kolding, är den första godkända och mest prisbelönta vinodlingen i Danmark. Här odlas vindruvor på cirka 25 000 vinstockar. Du kan provsmaka och köpa med dig ditt favoritvin direkt från gårdsbutiken när du besöker vingården.

Läs mer
Verschiedene Weine vom Vester Vedsted Weingut
Foto: Vester Vedsted Vingård - VisitRibe

Vester Vedsted Vingård & Café, Jylland

Vester Vedsted Vingård ligger nära Ribe i Jylland och är ett passionerat familjeföretag. Förutom vingården driver familjen också ett mikrobryggeri, ett destilleri, en liten butik med egna och regionala varor och en härlig restaurang. Brasserie och café på dagen och en plats för gourmander på kvällen. Vingården är omgiven av skog och vacker natur.

Läs mer
Weinreben vom Glenholm Weingut
Foto: Glenholm Vingård - VisitVesthimmerland

Glenholm Vingård, Jylland

Glenholm är en av Danmarks äldsta vingårdar. Den drivs av två generationer av vinälskare och deras passion för vin märks tydligt i allt på gården. Upplev den avslappnade atmosfären, ta en guidad tur eller utforska vinodlingarna på egen hand och ta en titt runt i vinbutiken. Glenholm är en populär destination med massor av mysiga hörn där du kan sitta och njuta av ett glas vin! Vingården har en fin utsikt över Limfjorden i Nordjylland.

Läs mer
Wein vom Weingut Guldbæk Vingård im dänischen Nordjütland
Foto: Guldbæk Vingård - RebildPorten

Guldbæk Vingård, Jylland

Guldbæk Vingård ligger i staden med samma namn, cirka 20 km söder om Ålborg, vilket gör det till en av världens nordligaste vingårdar. Här står hållbarhet och ekologiskt odling i fokus. De 15 000 vinstockarna odlas organiskt, dvs utan konstgjorda gödsel- eller bekämpningsmedel - även ogräs tas bort för hand. Kom förbi och njut av utsikten över det unika landskapet med betande hästar i närheten.

Läs mer
Wineyard Vesterhave
Foto: Vesterhave Vingård

Wineyard Vesterhave

Come and experience how ecological quality wines can be made in Denmark with a cosy vineyard visit.

Läs mer
Wein von Andersen Winery
Foto: Andersen Winery - VisitDjursland

Andersen Winery, Jylland

Utmärkta viner i en vacker del av Danmark. Andersen Winery är en dansk vingård i det unika landskapet runt Mols Bjerge på Djursland. Här produceras förstklassiga mousserande viner. Här är druvorna och bären noga utvalda och det finns möjlighet att provsmaka det mousserande vinet.

Läs mer
Weintrauben im Weingut Magtenbølle Vingård auf Fünen an der dänischen Ostsee
Foto: Magtenbølle Vingård

Magtenbølle Vingård, Fyn

Magtenbølle Vingård ligger på Västra Fyn och är en av tre vinproducenter som finns på ön. Här producerar och säljer Leif Petersen Clairet-viner, ett franskt rödvin från medeltiden som tillverkas som vitt vin och bör avnjutas kallt. Med sina fräscha arom, är ett Clairet-vin idealiskt för en mild sommarkväll på terrassen. Och vad kan vara trevligare än att avsluta dagen med ett kallt glas rött?

Läs mer
Wein und Snacks des Kimesbjergård Weinguts auf der dänischen Ostseeinsel Fünen
Foto: Kimesbjergård

Kimesbjerggård Vingård, Fyn

Kimesbjerggaard Vingård ligger på Fyns sydkust. De viner som produceras här är unika blandningar av 11 olika typer av röda och vita druvsorter. Här produceras också mousserande vin och rosévin. Vinerna kan köpas i gårdsbutiken och det blir nog inte svårt att hitta en ny favorit. Förutom vin finns det också ett litet urval av delikatesser som passar bra till vinet samt konsthantverksproukter. 

Läs mer
Weinreben von Skårupøre Vingård
Foto: SvendborgEvent - VisitSvendborg

Skårupøre Vingård, Fyn

Vill du varva ner? På Skårupøre Vingård ligger fokus på kvalitet, lugn och ”slow-living”. Beställ in ett av de egenproducerade vinerna eller en kopp kaffe på caféet på gården och njut av den idylliska omgivningen. Gärna med en "Fyn-tallrik" med noga utvalda lokala produkter och hembakat bröd.

Läs mer
Weinreben vom Dyrehøj Weingut
Foto: Dyrehøj Vingård - VisitVestsjælland

Dyrehøj Vingård, Själland

Dyrehøj Vingård, nära Kalundborg, är den största vingården i Danmark. Dyrehøj Vingård erbjuder olika typer av aktiviteter som guidade vin-turer, utflykter, cykeluthyrning och mycket mer. Här finns också utsökt mat och vin på Café Dyrehøj. Dessutom finns det så klart gott om möjligheter att prova de goda vinerna!

Läs mer
Weinernte beim Ørnberg Weingut
Foto: Ørnberg Vin - VisitOdsherred

Ørnberg Vin, Själland

Området Odsherred på västra Själland har många utmärkta vingårdar tack vare det milda klimatet, bland annat Ørnberg Vin som utsågs till Danmarks bästa vingård 2014. Beläget på en solig sluttning med utsikt över Sejerøbukten, kan du prova dig genom det stora utbudet av vita och mousserande viner.  

Läs mer
Weinkorken vom Vejrhøj Weingut
Foto: Vejrhøj Vingård - VisitOdsherred

Vejrhøj Vingård, Själland

Den prisbelönta Vejrhøj Vingård med sina 10.000 vinstockar ligger alldeles vid  vandringsleden från Vindekilde till Vejrhøj. Här kan du ta en välförtjänt paus på din vandringstur och njuta av den vackra utsikten över Nekselø och Östersjön - och utsikten blir inte sämre av att kombineras med ett kallt glas vin. 

Läs mer
Das Weingut Ørby Vingård in Nordseeland an der Dänischen Ostsee
Foto: Ørby Vingård

Ørby Vingård, Själland

Ørby Vingård ligger idylliskt till på Nordsjälland. Vinodlingen omfattar 2200 vinstockar av olika sorter och här produceras allt från rött, vitt och rosé till mousserande vin och dessertvin. De färdiga vinerna är lätta att känna igen på det stora "Ø" som pryder etiketterna på flaskorna. Här kan du både provsmaka vinerna och köpa med dig din favorit hem i vingårdens egen gårdsbutik.

Läs mer
Weintrauben im Weingut Annisse Vingård in Nordseeland an der dänischen Ostsee
Foto: Annisse Vingård

Annisse Vingård, Själland

På Annis Vingård har vin odlats i mer än 20 år. Förutom gårdens egna vinstockar används även druvorna från den angränsande Garbolund-gården vid vinframställningen. Det är äkta grannkärlek! Förutom föreläsningar och andra evenemang om de goda vinerna erbjuds också provsmakningar på vingården.

Läs mer
Nygaardsminde Vineyard

Nygaardsminde Vineyard

Nygaardsminde Vineyard is located at a latitude of 57,29° and is therefore registered as Denmark's northernmost professionally growing vineyard.

Läs mer

Mer välsmakande innehåll!

Sugen på mer mat och dryck? Läs vidare här. 

Brønnum Bar in Copenhagen
5 cocktailbarer i Köpenhamn
Traditional Danish food smørrebrød at aamans deli in copenhagen, Denmark
Smörrebröd i Köpenhamn
traditional danish dish stjerneskud smørrebrød
Dansk mat och dryck
Fika i Köpenhamn
Fikaguide: Köpenhamns bästa caféer