VisitDenmark
Upptäck sagolika Odense

Sagolika Odense

Odense har ett sagolikt skimmer över sig. I H.C. Andersens hemstad kan du njuta av ett modernt stadsliv i historiska miljöer. Strosa i vackra kvarter med korsvirkeshus och kullersten och njut av god mat, kultur och shopping. Kom till Odense, på under 2 timmar med bil från Köpenhamn.

Sagolika Odense på Fyn

Därför du ska besöka Odense

Gillar du tanken på en charmig kulturpärla som är rik på historia men samtidigt urban, som är lagom liten och lätt att ta sig runt i men rymmer en massa? Då är Odense staden för dig. Odense ligger vackert bland Fyns gröna kullar och det är ingen dum idé att kombinera några dagar här med allt det som finns att uppleva på resten av Fyn. Vad sägs om inte mindre än 123 slott och herrgårdar, vin- och fruktträdgårdar, stränder och naturupplevelser?

Fyn, Odense
H.C. Andersen i Odense

Det var en gång...

Alla berättelser behöver en bra inledning och i Odense börjar allt med H.C. Andersen. Den kände sagoförfattaren växte upp här och det lilla gula huset där han bodde som barn blir en bra början på ditt reseäventyr. Huset är en del av H.C Andersen-museet som ligger ett stenkast därifrån. Efter museet kan du ge dig ut på en stadsvandring i författarens fotspår som tar dig genom Odenses äldsta och vackraste delar.

Cafe Fleuri in Odense, Fyn
Café Fleuri

Från gourmet till street food

Odense är som gjort för att bara strosa runt och utforska de charmiga gränderna fulla av små caféer och restauranger. Fyn kallas ofta för Danmarks trädgård eller skafferi och de fantastiska lokala råvarorna sätter färg och smak på stadens restaurangmenyer. Du kan själv botanisera bland grönsaker, ost och annat närproducerat på matmarknaden på Sorte Brødre Torv varje onsdag och lördag. En annan marknad är street food-marknaden Storms Pakhus som är ett populärt tillhåll för lokala Odensebor och perfekt för en god måltid i avslappnad atmosfär. 

Titta förbi street food-marknaden Storms Pakhus i Odense
Storms Pakhus Street Food Odense

charmiga Café Fleuri, som har en fin gård som är öppen sommartid, kan du fika eller äta en organisk brunch. Passa även på att slinka in på innestället Café Skt. Gertrud, ett klassiskt franskt brasseri med härlig Paris-stämning, god mat, fantastiska drinkar och musik. 

Kulturella höjdpunkter 

I en gammal textilfabrik i Latinerkvarteren ligger Konstmuseet Brandts som är väl värt ett besök. Här finns konst i tre våningsplan med både gästutställningar och en permanent utställning med verk av populära konstnärer från Fyn. Odense vimlar också av gröna oaser och parker där man strosa, till exempel den botaniska trädgården och H.C. Andersens sagoträdgård.

Odense har ett spännande utbud av kulturella evenemang med kända festivaler som Odense International Film Festival och så klart även en Hans Christian Andersen-festival

Res tillbaka i tiden på den Fynske Landsby

Historiska sevärdheter i Odense

Odenses anor går längre tillbaka än vikingatiden och här finns en rik blandning av historiska attraktioner. Besök domkyrkan Sankt Knuds Kirke från 1300-talet som är ett av de finaste exemplen på gotisk arkitektur i Danmark, eller gör en fascinerande tidsresa i en rekonstruerade 1800-talsby  på friluftsmuseet Den Fynske Landsby. Utforska även några av stadens äldsta byggnader i den historiska delen av Odense vid Overgade och Nedergade där korsvirke och kullersten berättare en levande historia om Odense genom århundradena.

Shopping i Odense

Shopping i Odense

I Odenses charmiga centrum kan du hitta det mesta i shoppingväg, från mode till antikviteter och second hand. Gågatorna Kongensgade och Vestergade har flera av de större kedjorna och på små mysiga sidogator finns många små design- och specialbutiker. Om du vill gå på jakt efter antikviteter kan du svänga förbi Antik Damgaard Lauritsen på Klaregade och för heminredning, design och mer Atelier K på Nedergade.

Gillar du när det går att hitta allt från dansk design till smink och skor på ett och samma ställe så finns det klassiska varuhuset Magasin eller Rosengaardcentret med hela 153 butiker som ligger strax utanför Odense centrum

Heartland Festival på Egeskov Slott

Nästa kapitel i sagan...

Efter några fantastiska dagar i Odense väntar resten av den vackra ön Fyn med en inbjudande skärgård och massor att se och göra. Från det fantastiska slottet Egeskov med en prisvinnande slottsträdgård, till mysiga små byar med en härlig martim stämning, vingårdar och en natur som passar perfekt för cykelsemester

Karta

Öppna Google map
Adress

Nørregade

5000 Odense

Koordinater

Longitude: 10.389112

Latitude: 55.400024