Odense

Sagolika Odense

Photo: VisitOdense

Odense har ett sagolikt skimmer över sig. I den kände sagoförfattaren H.C. Andersens hemstad kan du kombinera historiska upplevelser, kultur och vackra gamla kvarter med god mat, shopping och ett modernt men avkopplat stadsliv.

Därför du ska besöka Odense

Gillar du tanken på en charmig kulturpärla som du kan utforska i lugn och ro utan att behöva trängas med stressade turister med selfie sticks? Odense är just en sådan stad. Odense ligger vackert inbäddad bland gröna kullar på den danska ön Fyn, som även kallas Danmarks trädgård. På Fyn finns hela 123 slott och herrgårdar så det finns även massor att upptäcka runt omkring Odense.

Staden är uppkallad efter den nordiske asaguden Oden, beskyddare av krig, poesi och visdom. Något som passar en kulturell och historisk knutpunkt som Odense perfekt. 

Följ i H.C. Andersens fotspår

Odense är kanske allra mest känt för att vara Hans Christian Andersen födelsestad. Det lilla gula huset där han bodde som barn ligger kvar i en liten kullerstensgränd mitt i Odense. Huset är i dag en del av H.C Andersen-museet som ligger ett stenkast därifrån, och det är den perfekta platsen att påbörja en vandring i författarens fotspår genom Odenses äldsta och vackraste delar.

Du kan till exempel ta ett foto tillsammans med H.C Andersens staty i Eventyrhaven, eller av den dramatiska 12 meter höga väggmålningen av hans ansikte vid Bangs Bode. 

Vad ska du se, göra och äta i Odense?

Odense är en perfekt stad att bara strosa runt i och upptäcka charmiga gator och gränder fulla av små caféer och restauranger. Odenses street food-marknad Storms Pakhus är ett populärt tillhåll för lokala Odensebor och perfekt för en god måltid i avslappnad atmosfär. 

Historiska sevärdheter i Odense

Odenses anor går längre tillbaka än vikingatiden och staden kan erbjuda en rik blandning av historiska attraktioner. Besök den fascinerande Sankt Knuds Kirke som är det enda exemplet på gotisk arkitektur i Danmark, eller upplev dåtiden i en rekonstruerad 1800-tals by på friluftsmuseet Den Fynske Landsby.

Kulturella höjdpunkter 

Odense har ett spännande utbud av kulturella evenemang under året. Som alla städer av rang har Odense en egen musikfestival, Tinderbox, med både danska och internationella namn som hålls i juni. I augusti kan du gå på Odense International Film Festival och den kända Hans Christian Andersen-festivalen. I oktober samlas Harry Potterfans och andra sagoälskare i Odense för Magic Days, då utklädda festivaldeltager tar över stadens gator.

Shopping i Odense

I Odenses charmiga centrum bjuder gågatorna Kongensgade och Vestergade på det mesta man kan önska sig i shoppingväg. Här finns märkesvaror, hight street-butiker och varuhuset Magasin. På små mysiga sidogator som Vintapperstræde, Klaregade och Brandts Passage finns flera små design- och specialbutiker.

Varje onsdag och lördag förvandlas området utanför konserthallen till Fyns största marknadsplats. Här kan du botanisera bland försäljningsstånd med allehanda färska produkter från regionens landsbygd. Bara några minuter utanför Odense city ligger ett av Danmarks största köpcentrum, Rosengaardcentret, med 153 butiker.

Läs mer om Odense och Fyn

Trädgårdsön Fyn

Upptäck ön Fyn med rullande gröna kullar, små charmiga städer och byar och fina stränder.

9 saker du bara kan göra på Fyn

Här guidar vi dig till unika upplevelser på Fyn, ön med 123 slott och bridgewalking.

Slott och herrgårdar på Fyn

Fyn har hela 123 slott och herrgårdar. Läs mer om vilka du bör besöka på din semsterresa.