21 unika saker att göra i Danmark

Foto: Bakken

Har du redan sett den Lilla Sjöjungfrun och tagit en H.C. Andersen-tur och är på jakt efter något nytt? Testa någon av de här unika upplevelserna och få nya perspektiv på Nordens minsta kungarike.

Lista
Karta
Foto: Daniel Rasmussen - Copenhagen Media Center
01

Utförsåkning mitt i Köpenhamn

Varför inte göra om taket på en energianläggning till en skidbacke? Den här unika pisten kallas för Amager Bakke eller Copenhill och förutom att äga dig åt utförsåkning året runt (på ett specialunderlag) kan du klättra, ”fjällvandra” och så klart köra lite afterski. Ett härligt grönt initiativ i den danska huvudstaden. 

Läs mer
Your rainbow panorama, Olafur Eliasson, 2006 - 2011, ARoS Aarhus Art Museum.
Foto: Your rainbow panorama, Olafur Eliasson, 2006 - 2011, ARoS Aarhus Art Museum. Photo: Robin Skjoldborg.
02

Regnbågsutsikt på ARoS

Besök en 360 graders utsiktsplattform över Aarhus – som dessutom visar Danmarks andra stad i regnbågens alla färger. Konstverket Your Rainbow Panorama av den dansk-isländska konstnären Olafur Eliasson ligger på konstmuseet ARoS tak och är en av Aarhus toppattraktioner.

Läs mer
03

LEGO® House - superklossens hem

Ett hus fullt av LEGO® är en dröm för både stora och små. LEGO House ligger i anslutning till LEGOLAND® Billund och har olika temazoner, 9 lekområden, tre restauranger, en imponerande mästerverksutställning, spännande LEGO- historia och mycket mer.

Läs mer
Utsiktstornet Camp Adventure på Sydsjälland
Foto: Frame&work - SydkystDanmark
04

Högt över trädtopparna på Camp Adventure

Upptäck en av Danmarks nyaste attraktioner, utsiktstornet på Camp Adventure. Vandra upp längs en spiralformad träpromenad tills du kommer till toppen, och möts av en fantastisk utsikt över södra Själland. Skovtårnet ligger bara 50 minuter med bil från Köpenhamn.

Läs mer
Rubjerg Knude Lighthouse and sand dunes, North Jutland
Foto: © Mette Johnsen
05

Fyren som balanserar på kanten

Rubjerg Knude är nog vad man kan kalla ett ikoniskt landmärke i Danmark. Fyren står och balanserar på den eroderande kustlinjen och för att den inte ska störta ner i havet kommer den att flyttas lite längre inåt land under hösten 2019. 

Läs mer
Bridgewalking Lillebælt on Fyn
Foto: © Lillebæltsbro (1935) - Anker Engelund. Fotograf: Mitch Wiesinger
06

Testa bridgewalking

Danmark är det enda stället i världen förutom Sydney där du kan testa bridgewalking! Njut av utsikten (och ett lätt adrenalinpåslag) när du tar dig över den gamla bron över Lilla Bält, 60 meter över vattnet.

Läs mer
Foto: Thomas Høyrup Christensen - Copenhagen Media Center
07

Roskildefestivalen

Roskilde bjuder på mer än den vackra katedralen och vikingaskepp. Det är ju här som 100 000 musikälskare samlas i början av juli varje år för att gå på norra Europas största musikfestival. Och mer än hälften av dem väljer cykel eller lokaltrafik för att ta sig hit. Klimatsmart och smidigt, för danskar som turister. Om du vill uppleva stämningen och se artisterna på den ikoniska orangea scenen gäller det att vara beredd när biljetterna släpps.

Läs mer
Råbjerg Mile North Jutland
Foto: @indispensablelady
08

Bestig en vandrande sanddyn

Nära Skagen i Nordjylland hittar du Råbjerg Mile, norra Europas största vandrande sanddyn. Dynen flyttar sig upp till 20 meter per år och klättrar du upp på den högsta kullen så får du en riktigt flott utsikt.

Läs mer
09

Stormöte för jultomtar

I juli varje år kan du uppleva något så märkligt som en av världens största samlingar för jultomtar. Sedan 1957 har tomtar från hela världen träffats på nöjesparken Bakken strax norr om Köpenhamn för att utbyta erfarenheter och fira tillsammans.

10

Ö-paradis i miniatyr

Är de inte fina? Copenhagen Islands är en prisvinnande serie konstgjorda öar som guppar omkring i Köpenhamns hamn. Du kan enkelt hyra en kajak eller en liten elektrisk motorbåt (GoBoat) och ta dig ut till ett litet ö-paradis i miniatyr

One of Thomas Dambo's hidden giants, Lille Tilde, in Vallensbæk Mose near Copenhagen
Foto: © Lille Tilde by Thomas Dambo. Photo: Abdellah Ihadian
11

Hitta de glömda jättarna

Ge dig ut på jakt efter 6 glömda jättar som är utplacerade i olika natursköna områden i Köpenhamns utkanter. Jättarna som skapats av konstnären Thomas Dambo är ett perfekt utflyktsmål för dig som vill ta dig bortom de vanliga turiststråken.

Res till Danmark via Øresundsbron
Foto: Øresundsbron
12

Se en bro försvinna

Du känner säkert till Öresundsbron (om inte annat så från TV-serien Bron). Men viste du att den försvinner ner under vattnet den sista biten innan man når över på den danska sidan? Den bästa utsikten får du vid en inflygning till Köpenhamns flygplats, men du kan även se det från platser i närheten, som Amager Strandpark.

Black sun in Ribe, Denmark
Foto: Lars Krucov Detlef
13

Naturfenomenet sort sol

Varje höst flyger upp till en miljon starar i samlad flock över himlen ute i träskmarkerna i södra Jylland. Det är en verkligt imponerande upplevelse, vare sig du är född fågelskådare eller inte. 

Hitta din inre viking på Vikingaskeppsmuseet i Roskilde
Foto: Martin Heiberg - Copenhagen Media Center
14

Segla som en viking

Hissa seglen och ge dig ut på ett vikingaskepp. Vikingaskeppsmuseet i Roskilde erbjuder äventyr på böljorna för alla, även om du inte själv kan segla. Du får ta del av arbetet ombord, höra spännande historier om området och kan dessutom njuta av ett bad i Roskilde fjord.

Läs mer
Foto: Frame&work - SydkystDanmark
15

Fossiljakt på Møns Klint

Møns Klint är ett måste. Förutom den dramatiska kalkstensklinten som stupar ner i havet och vackra promenadstigar uppe på klippan, kan man leta efter förhistoriska fossiler på stranden med Geocenter Møns Klint.

The Sand Buried Church North Jutland
Foto: @christian_faber_fotos
16

En begravd kyrka

I den här kyrkan tvingades besökarna gräva sig in under 1700-talet när sanden tog över mer och mer. 1795 gav man helt enkelt upp och i dag är det bara tornet som syns ovan sanddynerna. 

Läs mer
Maritim historia för stora och små på M/S Museet for Søfart Helsingør
Foto: © M/S Museet for Søfart
17

Fördjupa dig på det maritima museet

Det imponerande Sjöfartsmuseet i Helsingör har ritats av den kände arkitekten Bjarke Ingels. Här kan du bokstavligt talat dyka ner i Danmarks fascinerande maritima historia  och även passa på att besöka UNESCO världsarvet Kronborg Slott, som ligger alldeles intill.

Läs mer
At the Floating Art exhibition you can experience art installations while kayaking in the harbour of Vejle
Foto: VisitVejle
18

Flytande konst i Vejle

Trött på konstutställningar inomhus? Då bör du bege dig till Vejle. Under sommarmånaderna kan du besöka deras flytande konstutställning. Det enda du behöver göra är att hoppa i en kajak  och paddla runt bland de olika konstverken som flyter i stadens inre hamn. Kultur och motion i ett!

Hear Singing Trees in Aalborg
Foto: VisitAalborg
19

Sjungande träd i Aalborg

Det började med att Cliff Richard planterade ett träd i Kildeparken i Aalborg efter en konsert 1987. Sedan dess har fler än 70 artister planterat egna träd. Nu spelar flera av träden sånger av artisten som planterat dem, bland annat Sting, Stevie Wonder, Elton John och Take That.

Läs mer
Wild horses on Langeland, Denmark
Foto: Jonas Legarth
20

Vilda hästar på Langeland

Det finns faktiskt vilda hästar i Danmark! Du kan hitta en stor flock på den populära semesterön Langeland, söder om Fyn. Ge dig ut på landet och spana på de fritt strövande hästarna från en hattformad kulle kallad ”Ørnehøj”.

Läs mer
The sculpture Men by the Sea in Esbjerg
Foto: © Svend Wiig Hansen. Photographer: Lasse Lagoni
21

Jätteskulptur i Esbjerg

Svend Wiig Hansens enorma skulptur Man Meets the Sea tornar upp sig på den danska västkusten nära Esbjerg. Det går inte att missa de här bjässarna som har lockat turister sedan 1995.

Läs mer

Innan du surfar vidare... läs det här!

Copenhagen sunset
Det okända Köpenhamn
Sunrise at the Infinite Bridge outside Aarhus
Topp 15 i Aarhus
Your rainbow panorama, Olafur Eliasson, 2006 - 2011, ARoS Aarhus Art Museum.
Danmarks mest besökta attraktioner
THE KRANE luksushotell i Nordhavn, København
12 unika ställen att övernatta i Danmark