THE KRANE luksushotell i Nordhavn, København

12 unika ställen att övernatta i Danmark

Foto: © David Zanardi Photography

I bland kan det vara spännande att testa något nytt och lite udda. Som att sova uppe i trädtopparna. Eller i… en ölburk? Japp, vi har några ovanliga övernattningsalternativ i Danmark. Här är 12 förslag på en övernattning du inte glömmer i första taget.   

Lista
Karta
THE KRANE luksushotell i Nordhavn, København
Foto: © David Zanardi Photography
01

Njut av soluppgången i en kran

Det finns mikrohotell, båthotell och till med mongoliska yurt-hotell, men har du någonsin hört talas om ett hotell i en kran? I Nordhavn i Köpenhamn finns vad som skulle kunna vara världens första hotell i en gammal kran. The Krane, som hotellet heter, har bara ett rum och erbjuder en luxuös retreat för två personer med tillgång till bil, cyklar och till och med ett spa.

02

Sov i en gigantisk ölburk

Den danska musikfestivalen Smukfest hålls i Skanderborg i augusti varje år. Festivalen startade redan 1979 och förutom att lyssna på bra musik kan du prova något så märkligt som att sova i en fullt möblerad ölburk, stor nog att rymma två personer.

Boka i god tid om du vill bo på Köpenhamns minsta hotell
Foto: Thomas Høyrup Christensen - Copenhagen Media Center
03

Boka världens minsta hotell

Hotel Central i Köpenhamn ger en helt ny innebörd till frasen litet lyxhotell. Detta mysiga lilla hotell med endast ett rum på hippa Vesterbro i Köpenhamn ligger rakt över ett litet café. Se till att boka i god tid om du vill övernatta här när du kommer till stan.

Skandinavisk Dyrepark
Foto: Skandinavisk Dyrepark
04

Vakna med vargar

Sov ute i vildmarken på Skandinavisk Dyrepark nära Aarhus. Kryp ihop för natten inne i ett lavvu-tält, ett slags tipi som användes av samerna, och vakna till ljudet av vargar och björnar alldeles i närheten (dock inte farligt nära).

05

Sov i träden vid en fjord

Løvtag Treetop Cabin är det nyaste tillskottet på vår lista över udda ställen att övernatta i Danmark. Boka en av de här trädtoppsstugorna och njut av den vackra naturen utanför och utsikt över Mariager Fjord. Här kan du förhoppningsvis koppla av totalt. 

06

Fyrvaktarstuga på toppen av en klippa

Du kan hyra den här utsikten! På toppen av en vacker kalkstensklippa på Møn finns en liten fyr med en stuga som gjorts om till ett fint boende. Det har till och med sin egen bubbelpool med strålande utsikt.

07

Övernatta i ett spökslott

I dag är Dragsholm Slott ett lyxigt boutique-hotell beläget i vackra omgivningar nära Odsherred på västra Själland. Men slottet har en lång och brokig historia och har inte bara ett, utan tre spöken. Tillbringa natten med den grå damen och Dragsholm slotts andra (vänliga) spöken.

08

Tillbringa en natt i finkan

Den Gamla Arresten är en stämningsfull byggnad i centrum av Ribe, Danmarks äldsta stad. De gamla fängelsecellerna har visserligen förvandlats till moderna hotellrum men har kvar en atmosfär av byggnadens historia och du får garanterat en unik upplevelse.

A prison door at Horsens Jail in Denmark
Foto: Horsens Fængslet
09

...or get locked up in Horsens

Ribe isn't the only place with a prison hotel - you can also stay overnight in one of 22 original jail cells at SleepIn Fængslet in Horsens. This time the vibe is less 'boutique hotel' and more 'Jail House Rock' - the real prison atmosphere is still intact, with prisoner graffiti on the walls and the original cell radios still in working order.

Läs mer
Land of Legends in Lejre
Foto: VisitLejre
10

Bo i en järnåldersby

Nära Roskilde ligger Sagnlandet Lejre, ett fantastiskt utomhusmuseum. Under sommarmånaderna kan man ta med sig familjen och övernatta i en järnåldersby. Den enda haken är att ni måste leva som man gjorde under järnåldern, så säg hejdå till det moderna livet med mobiler och annat och hej till en unik semesterupplevelse!

Prairie Wagon Holiday Denmark
Foto: VisitSvendborg
11

Roadtrip i en prärievagn

Letar du efter en unik familjeupplevelse? Då kan vi rekommendera en road trip i en traditionell prärievagn med hästar och allt. Skumpa fram på småvägar långt ifrån turiststråken, upplev naturen och stanna till i små byar för att lära känna det genuina, lokala Danmark.   

Foto: Michael Fiukowski & Sarah Moritz
12

Sov med stil i ett design shelter

På ön Fyns södra udde kan du övernatta i stil i en av de designade hyddorna som skapats av arkitektfirman LUMO. Designen må vara modern och avskalad, men du måste själv ta med annan komfort som mat och en skön sovsäck. 

13

Se Köpenhamn från ett båthotell

Upplev en strålande utsikt över Köpenhamn nästa gång du är i stan. Checka in på Cph Living som ligger centralt i hjärtat av stadens och hamnen. Alla de 12 rummen bjuder på vackra vyer och så är det nära till sevärdheter och upplevelser i huvudstaden.