Res säkert i Danmark

Foto: ©Simone Bramante - @brahmino.com

Följ de senaste uppdateringarna om och rekommendationerna kring coronaviruset för besökare i Danmark.

Situationen med COVID-19 förändras hela tiden. Att följa de senaste uppdateringarna kring insatser och rekommendationer är av största vikt för att hålla sig frisk och inte smitta andra personer. Besök den danska Folkhälsomyndigheten Sundhedsstyrelsen för den senaste informationen.

Information om gränsen

Danmarks gränser är fortsatt stängda för stora delar av Sverige, men från och med den 27 juni går man över till ett gradvist öppnande för de regioner där det finns färre än 20 smittade per 100.000 invånare. Läget uppdateras varje torsdag och du kan se vilka regioner som är öppna här. Vid inresa till Danmark gäller gränskontroll och det är därför nödvändigt att ha med sig pass eller giltig legitimation/ ID.

Det kan finnas speciella krav och begränsningar vid inresa. Se till att du vet vad som gäller för dig genom att ta del av uppdaterad information från lokala myndigheter.  

Även personer bosatta i Skåne, Halland och Blekinge, de så kallade gränsregionerna, tillåts resa till Danmark oavsett om dessa är öppna eller ej. Dock ska man, om regionen officiellt är stängd och man inte har särskilt godtagbara skäl, kunna visa resultat från ett negativt corona-test som genomförts senast 72 timmar innan inresan. Man ska även kunna dokumentera att man är folkbokförd i regionen, se mer om hur här.

Skåne, Halland och Blekinge är vidare undantagna från den regel som gäller för övriga delar av Sverige, samt övriga länder, nämligen att man måste kunna visa att man har bokat minst 6 övernattningar i Danmark för att få resa in. De danska myndigheterna kommer att uppdatera informationen om vilka regioner som tillåts att resa in i Danmark på veckobasis.

Andra gilitga skäl att besöka Danmark

Från den 25 maj får personer som är permanent hemmahörande i något av de fem nordiska länderna (Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige) eller Tyskland lov att resa till Danmark om de hör till någon av följande kategorier:

• Personer som äger en sommarstuga i Danmark

• Personer som har ett förhållande med någon som är bosatt i Danmark. För information om vilken dokumentation som krävs, läs mer på den danska polisens sajt här.

• Personer som har mor- eller farföräldrar i Danmark

• Affärsresor till och från Danmark kan återupptas om de genomförs på ett ansvarsfullt sätt i enlighet till smittskyddsregler. Affärsresor styrs även av branschspecifika regler.

Däremot är generella resor för till exempel familjebesök, turism eller studieresor inte tillåtna. Läs mer om vad som gäller här

Livet i Danmark

Danmark började att öppna upp samhället igen den 6 april. Du kan läsa mer om de olika faserna i öppningen på den här sajten för danska myndigheter

Det är inte obligatoriskt att bära mask i Danmark. Alla uppmanas dock att hålla ett avstånd på minst en meter till andra människor. Många butiker har ett maxantal kunder som tillåts vara i butiken samtidigt. Det delas inte ut böter för överträdelser, men polisen kan utfärda varningar.

Många hotell och agenturer för uthyrning av sommarstugor har infört utökade regler för hygien och städning. Vänligen ta direkt kontakt med den aktuella verksamheten för fler upplysningar.

Restauranger och caféer har öppnat, men regler för social distans gäller.

Många festivaler och evenemang har ställts in 2020 – hör av dig till arrangören för mer information om specifika event.

Alla dessa direktiv och insatser ses över regelbundet och ändringar sker i och med att Danmark öppnar mer och mer.

Det här är tillåtet:

För att organisationer och institutioner ska kunna hålla öppet måste vissa regler och förhållningsorder som rör avstånd och hygien följas. Följande är tillåtet:

 • Kollektivtrafiken är i gång (tåg, bussar och båtar) men tidtabeller kan vara ändrade
 • Fritidsaktiviteter och idrott utomhus och professionell idrott utan åskådare är tillåtet
 • Man får umgås i en grupp på upp till 10 personer
 • Shoppingcenter och gallerior är öppna
 • Restauranger, barer och caféer får öppna
 • Bibliotek och kyrkor får öppna
 • Safariparker där man färdas i bil får öppna
 • Banker och postkontor är öppna
 • Simhallar och vattenland får öppna
 • Nöjesparker får öppna
 • Gallerier, attraktioner, museer, djurparker, biografer och liknande får öppna

Det här är inte tillåtet:

X Evenemang med fler än 500 deltagare/ gäster

X Nattklubbar, barer och vattenpipecaféer är stängda

X Många festivaler och evenemang 2020 är inställda

Hur ska du förhålla dig om du misstänker att du smittats av coronavirus?

Om du befinner dig i Danmark och får symptom på sjukdom bör du undvika folksamlingar, kollektivtrafik och andra platser där det inte går att undvika kontakt med andra människor. Om du inte är säker på om du verkligen är sjuk, är det ändå bättre att ta det säkra före det osäkra och kontakta jourläkare (du hittar information nedan).

Du kan läsa mer om hur du bäst undviker smitta, hur symtomen ser ut och även hitta nummer till jourläkare här:

Information om corona på svenska

Läs även mer hos den danska folkhälsomyndigheten här:

FAQ för resenärer från danska Sundhedsstyrelsen