Ghosttour in Copenhagen

Danmarks läskigaste spökslott

Foto: Ghosttour PR Photo

Älskar du spöken, vålnader och kalla kårar? Följ då med på spökjakt i Danmarks mest hemsökta slott och stifta bekantskap med några av de mest celebra danska spökena. Varning! Passar inte för dig som är mörkrädd…

Voergaard Slot
Foto: Brønderslev Ervherv & Turisme

Danmarks grinigaste spöke

På det vackra renässansslottet Voergaard i Nordjylland bor det ett mycket bestämt spöke. Det sägs att det är den gamla slottsfrun Ingeborg Skeel som spökar på slottet, och om man ska tro på berättelserna om henne så var hon lite  av en tyrann när hon styrde och ställde här i slutet av 1500-talet. Och hon verkar inte ha blivit mildare med tiden; hon stönar, klagar, smäller i dörrar och blåser ut stearinljus.

Inmurad i väggen på Rosenholm Slott

Rosenholm Slott på Djursland har en lång och mörk historia. Medlemmar ur en gammal adelsätt som ägt slottet sägs spöka här. En av vålnaderna var dotter till godsherren och hon råkade förälska sig i ladugårdsföreståndaren och bli gravid, något som inte sågs inte med blida ögon. Som straff blev hon inmurad i tornrummet och han blev halshuggen – men först efter att han snabbt adlats eftersom en man av låg börd inte kunde bli far till en adlig kvinnas barn. Historien förtäljer att man vid midnatt kan se en vitklädd dam och en riddare som möts.

 

Hamlet's castle, Kronborg, in Helsingør
Foto: Daniel Overbeck - VisitNordsjælland

Spökhistorier från Kronborg Slott

Ett av Danmarks mest kända slott är Kronborg på Nordsjälland. Det storslagna renässansslottet är känt som skådeplats för Shakespeares drama Hamlet. Enligt legenden vilar även den mäktige riddaren Holger Danske i katakomberna under slottet, och vaknar igen när Danmark är i nöd. På slottet bor även spöken som tänder stearinljus på natten, låser upp dörrar och spionerar på personalen.

Rosenborg slott i Köpenhamn
Foto: Martin Heiberg - Copenhagen Media Center

En spökkatt på Rosenborg Slott

Mitt i Köpenhamn tassar ett ovanligt spöke runt. I alla fall om man ska tro ryktena om att Rosenborg Slott är hem för mer än de danska kronjuvelerna och det kungliga livgardet. Här bor nämligen också en spökkatt som sägs vara vålnaden efter en gammal sergeant som blev vådaskjuten och nu ägnar sig åt att skrämma slag på soldaterna i livgardet efter mörkrets inbrott.

Egeskov op Funen
Foto: Anita Skoven Jensen/ Destination Fyn

Bu! Det spökar på Egeskov

Sagoslottet Egeskov på Fyn är norra Europas vackraste renässansbyggnad men även hem åt ett olyckligt spöke. Enligt sägnen är slottets vita dam bygherre Frantz Brockenhuus dotter Rigborg, som kastade sig i döden på grund av olycklig kärlek. I dag vandrar hon genom gångarna på slottet i klädd samma vita klänning som hon bar när hon dog.  

En plågad grevinna på Gram Slot

Allt är inte så idylliskt som det ser ut på Gram Slot i Sønderjylland. När mörkret faller vaknar nämligen spökgrevinnan Anne Sophie Schack till liv på det majestätiska 1500-talsslottet. Grevinnan var inte speciellt charmerande när hon styrde och ställde här på 1700-talet – hon sägs ha slagit och skällt på tjänstefolket och knuffade till och med in en tjänstepiga i en kamin så att hon dog. I dag sägs den onda grevinnan vandra runt på slottet, möjligen något mildare i humöret efter döden…

Foto: Daniel Rasmussen - Copenhagen Media Center

Kungliga vålnader på Frederiksberg Slott

Frederiksberg är en egen kommun som ligger i Köpenhamn. Här ligger majestätiska Frederiksberg Slott och tillhörande slottspark. Ståtligt på utsidan men innanför murens väggar döljer sig mörka hemligheter och rastlösa själar. Det ryktas att Kung Frederik den XI spökar på slottet - men i skepnad av en liten hund. Det kanske inte låter så farligt men se upp, han är nämligen inte det enda spöket på slottet.