Älskade klassiker i Köpenhamn

Foto: Daniel Jensen - Copenhagen Media Center

Alla huvudstäder har sina klassiska sevärdheter – de där sakerna man bara ska se och göra – så även Köpenhamn. Vi guidar dig till några av Köpenhamns mest ikoniska attraktioner och upplevelser, från Nyhavn till Tivoli, Ströget och Amalienborg, så att du kan bocka av dem på din lista.

Lista
Karta
Foto: Martin Heiberg - Copenhagen Media Center
01

Tivoli - en nöjespark i världsklass

Tivoli är inte bara Köpenhamns, utan hela Danmarks, mest populära attraktion. Över 4 miljoner besöker nöjesparken varje år och det är inte förvånande med tanke på hur mycket Tivoli har att erbjuda. Kom för den underbara stämningen, de vilda åkattraktionerna, restaurangerna och konserterna. Tivoli har förtuom sommarsäsongen även öppet under Halloween och höstlov, jul och nyår samt vinterlov. 

Läs mer
02

Nyhavn - en dansk klassiker

Nyhavn, med sina färggranna fasader, är ett obligatoriskt stopp på klassikerlistan. Även om det kan vara knökfullt av turister från jordens alla hörn, så är det oftast enkelt att hitta en plats på en av de många uteserveringarna. Slå dig ner och njut av ett smörrebröd och en kall öl och spana in det myllrande folklivet. Juletid öppnar en mysig julmarknad i Nyhavn med bodar, glögg och massor av hygge.

Läs mer
03

Amalienborg - Drottningens lya i Köpenhamn

Amalienborg är drottningens residens i Köpenhamn. Slottet består av fyra separata rokokopalats runt ett torg, varav två är öppna för allmänheten. Det ena hyser ett museum där du kan beskåda närmare 400 år av kunglig historia i form av målningar och andra föremål och i det andra kan du se på nära håll hur ett kungligt residens ser ut inifrån. Missa inte livgardets vaktavlösning som inträffar varje dag klockan 12.

Läs mer
The popular shopping street Strøget in Copenhagen
Foto: Ty Stange - Copenhagen Media Center
04

Ströget - shopping, fika och dansk design

På den stora gågatan Ströget finns allt i shoppingväg, från budgetalternativ och små udda butiker till några av världens mest exklusiva varumärken. Om du vill shoppa klassisk dansk design kan du stanna till på Georg Jensen, Royal Copenhagen eller Illums Bolighus. Ströget och dess sidogator vimlar dessutom av små caféer och restauranger.

Läs mer
05

Kanaltur - se klassikerna från vattnet

Om vädret tillåter är en kanaltur ett fantastiskt sätt att se några ikoniska Köpenhamnsklassiker. Hoppa på i Nyhavn och följ med på en tur som tar er förbi Operahuset, biblioteket Den Svarta Diamanten och superkändisen Den Lille Havfrue som sitter där på sin klippa. Ni fortsätter genom Christianshavns mysiga kanaler, fulla av husbåtar och kantade av charmiga gamla byggnader. Det finns flera båtbolag som kan ta er runt, som Nettobåtarna och Canal Tours

Läs mer
Rundetårn in Copenhagen
Foto: Daniel Rasumussen / Copenhagen Media Center
06

Rundetårn - historisk utsiktsplats

Rundetårn som byggdes på 1600-talet är Europas äldsta fungerande observatorium och används flitigt av amatörastronomer. Om du tar dig upp till toppen via den spiralformade rampen så får du en slående utsikt över Köpenhamn. Anledningen till att det inte finns trappor är att hästar brukade dra vagnar lastade med böcker upp till universitetsbiblioteket som låg här fram till 1861.

Läs mer
Rosenborg slott i Köpenhamn
Foto: Martin Heiberg - Copenhagen Media Center
07

Rosenborg Slot - en central renässanspärla

Rosenborg är ett 400 år gammalt renässansslott som ligger mitt i Köpenhamn. Förutom den vackra exteriören och slottsparken Kongens Have finns det mycket att upptäcka inne i slottet. I riddarsalen kan du se kröningstronerna, där tre silverlejon i verklig storlek håller vakt, och missa inte heller de exklusiva danska kronjuvelerna som endast får bäras av den danska drottningen.

Läs mer
08

Christiania - Köpenhamns fristad

Christiania är ett färgstarkt och kontroversiellt område i Köpenhamn som absolut är värt ett besök. Fristaden startades som ett socialt experiment på 70-talet men har överlevet och är idag ett populärt utflyktsmål för både turister och Köpenhamnare. Det finns flera bra caféer och restauranger där man hänga ett tag och se på folklivet efter en promenad bland Christianias lustiga och udda hus.

 

Observera att Christiania kan upplevas som stökigt och osäkert, speciellt runt Pusher Street, så läs informationsskyltarna vid ingången och undvik att ta bilder

Läs mer
Smørrebrød, Aamanns
Foto: Columbus Leth / Copenhagen Media Center
09

Smørrebrød - det blir inte mer klassiskt

Vi avslutar den här listan med en maträtt som är lika ikonisk som Tivoli eller Den Lilla Sjöjungfrun, nämligen smörrebrödet. Låt en måltid på en av Köpenhamns smörrebrödsrestauranger bli den perfekta avslutningen på din klassikertur, det finns många att välja emellan, till exempel populära Aamanns Etablissement eller Schønnemanns, en av Köpenhamns äldsta restauranger.

Läs mer

Mer om Köpenhamn!

Copenhagen sunset
Det okända Köpenhamn
Nørrebro, Copenhagen
Koll på Köpenhamns stadsdelar
Besucherin in der Ny Carlsberg Glyptotek in Kopenhagen
10 konstmuseer i Köpenhamn
Child in front of driver-less Copenhagen Metro, Denmark
Ta tåget till Köpenhamn