Christiania House and Garden

Christiania

Foto: Copenhagen Media Center

Christiania är färgstarkt, annorlunda och kontroversiellt. Och det är mer än bara en stadsdel - det är en livsstil som började som ett idealistiskt socialt experiment. Det finns mycket att se och göra i Christiania, fika på något av caféerna, se den udda arkitekturen eller bara uppleva stä

Fristaden Christiania

Christiania är en av Köpenhamns mest välbesökta turistattraktioner. Den lilla staden i staden inrättades 1971 när ockupanter klippte hål i staketet till ett gammalt militärområde på Bådmandsgade, och bosatte i barackerna. Området blev snabbt känt som pusher street, där man kunde köpa hasch och marijuana (men inga tunga droger) i små bodar. 
 

Många av de ursprungliga invånarna bor fortfarande kvar i den kollektiva styrda staden. Totalt bor det cirka 1000 personer i Christiania och över 500 000 människor per år besöker området.  

Färgstark upplevelse

Upplev Christianias alternativa livsstilar och arkitektur i din egen takt. Strosa längs gatorna och spana på färgglada väggmålningar och vackra skulpturer och shoppa i de små bodarna. När hungern gör sig påmind kan du slå dig ner på ett av områdets många caféer eller matställen för att njuta av en kopp kaffe, en kall öl eller en bit god mat.

Kultur och guidade turer

Det anordnas ofta konserter och andra kulturevenemang i Christiania. Om du besöker Köpenhamn i december bör du inte missa Christianias egen, exotiska och stämningsfulla julmarknad. Under sommarmånaderna arrangeras särskilda rundturer, där någon av fristadens fasta invånare guidar dig runt.

Arkitektur utan arkitekter

Gå en runda och upplev Christianias fascinerande arkitektur. Här har många byggt sina egna hus och området har en helt egen experimentella stil. Eftersom Christiania inte var erkänt av staten kunde man kringgå de vanliga byggnadsrestriktionerna och låta fantasin var det enda som satte gränser. Många hus är byggda av gammalt återvunnet material (det finns till exempel ett som är byggt av gamla fönster med träramar), har stora väggmålningar och är finurligt integrerade i omgivningarna.

Var uppmärksam på reglerna

Även om Christiania är relativt tryggt och välbesökt så är fristaden kontroversiell och ett ständigt ämne för diskussion, bland annat på grund av den öppna och olagliga handeln med hasch. I synnerhet miljön kring Pusher Street kan upplevas som rå.

När du vistas i Christiania är det därför viktigt att du följer anvisningarna på informationsskyltarna vid fristadens entréer. På dessa står bland annat att besökare inte får fotografera (heller inte med mobiltelefon), springa eller prata i mobiltelefon inom fristadens gränser - särskilt inte på och omkring Pusher Street.