VisitDenmark
Copenhagen sunset

Det okända Köpenhamn

Köpenhamn är en stad full av kända turistattraktioner, men kanske har du redan sett den lilla sjöjungfrun, shoppat på Ströget och strosat genom Nyhavn och är nyfiken på något nytt? Här är guiden för dig som vill upptäcka några mindre kända (men inte mindre fantastiska) pärlor i Köpenhamn.

Gå under jorden i Cisternerne

Djupt under Søndermarkens gröna gräs på Fredriksberg ligger gamla vattencisterner. Cisternerne är enorma underjordiska rum dit inget dagsljus når och platsen, som i dag används för olika utställningar, inger samma känsla som en mäktig katedral eller mörka katakomber.

The underground cisterns in Copenhagen

Bastu och bad på Refshaleøen

På Refshaleøen ligger det mysiga caféet La Banchina. På sommaren kan du sitta på bryggorna ner mot vattnet med ett glas vin och lite mat, och kanske ett dopp i havet. Det funkar även vintertid då du kan kombinera värmen i den mysiga bastun med ett isande vinterdopp. Bastun är öppen kl 10-16 (on demand), rymmer 8 personer och kostar 40 DKK per person.  

Färgterapi med Köpenhamns fasader

Färgglada fasader kan pigga upp även på årets regnigaste dagar, Köpenhamn är fullt av dem. Du kan börja i de gamla kvarteren i centrum och sedan besöka bostadsområdena Brumleby och Kartoffelrækkerne med sina fina radhus från mitten av 1800-talet, eller Olufsgade, alla på charmiga Österbro. Det finns även en hel del granna fasader i de gamla delarna av city, sidogator från shoppinggatan Ströget. 

Kajakpaddlare i Christianshavn, Köpenhamn
Bike

Charmiga Christianshavn

Christianhavn kan du strosa längs kullerstensgator utmed kanalen, fota färgglada fasader och spana in charmiga husbåtar. Här finns massor av mysiga fik (även flytande sådana) och restauranger. Tips: Klättra upp i det 90 meter höga tornet på Vor Frelsers Kirke och njut av utsikten över Köpenhamn. 

En hemlig grön oas i Köpenhamn

Att råka snubbla in i en grönskande park brukar vara en härlig överraskning under sightseeing-turen. Mitt i centrum, vid Christiansborg Slott, ligger Det Kongelige Biblioteks Have. En underbar oas där du kan ta en kort paus och njuta av stillheten. Hitta fler parker här

The Royal Library Garden is one of the best hidden gems in Copenhagen
Det Kongelige Biblioteks Have

Se Köpenhamn från vattnet

Du kommer garanterat att se staden på ett nytt sätt om du ser den från vattnet. Hyr en kajak eller en GoBoat (det får plats 8 personer) och planera din egen rutt runt i stadens mysiga kanaler eller ut till den imponerande arkitekturen i hamnen och nybyggda Sydhavnen.

Boattrip on the canals in Christianshavn

Botaniska trädgården

Botanisk Have är en grönskande oas mitt i Köpenhamn, precis vid Nørreport Station. Promenera i parken och besök det vackra exotiska växthuset. Tips: Gå till de populära Torvehallerne som ligger ett stenkast därifrån och ta en fika i någon av de många salustånden.

Gå på jakt efter jättar

I skogarna utanför Köpenhamn hittar du sex stora träjättar skapade av konstnären Thomas Dambo. Jättarna är gjorda av återvunnet trä och tänkta att få stadens invånare att ge sig ut i naturen och upptäcka nya platser. Du behöver en bil för att ta dig runt mellan jättarna på denna annorlunda tur.

Hunt for Hidden Giants in the outskirts of Copenhagen
Thomas Dambo's Hidden Giants

Besök en av Köpenhamns äldsta butiker

Perch’s Tehandel är en av Köpenhamns absolut äldsta butiker och en riktig liten pärla. Den slog upp portarna år 1835 och inte mycket har förändrats sedan dess. Man har behållit originalinteriören i engelsk kolonialstil och sortimentet är brett och av hög kvalitet.

Rofyllt på Assistens Kirkegård

Om du har vägarna förbi Nørrebro bör du passa på att besöka Assistens Kirkegaard som är en fridfull viloplats för kända namn som Hans Christian Andersen, Søren Kirkegaard och Niels Bohr. Utanför murarna väntar Nørrebros vimlande folkliv med caféer, restauranger och butiker.

Assistens Kirkegaard
Assistens Kirkegaard
Woman shopping the plant shop in Jægerborggade, Nørrebro, Copenhagen
Nørrebro

Utforska Köpenhamn!

1
Koll på Köpenhamns stadsdelar
Nørrebro, Copenhagen
2
Köpenhamns mest besökta attraktioner
Rosenborg slott i Köpenhamn
3
Älskade klassiker i Köpenhamn
Nyhavn i Köpenhamn
4
Shoppingguide Köpenhamn
The shopping street Strøget
5
Köpenhamns nattliv
GDK 1656 Bar Copenhagen
6
Spännande arkitektur i Köpenhamn
The spiral staircase of Axelborg in Copenhagen