Information om coronavirus för Danmark

Om du har frågor om coronaviruset och hur det eventuellt kan påverka din resa till Danmark så finns det två sätt att få aktuell information.

VIKTIG INFORMATION: Danmarks gränser är stängda för utländska besökare

Den danska regeringen har beslutat att stänga Danmarks gränser från lördagen den 14 mars 2020 i ett försök att begränsa spridningen av coronaviruset. Danska medborgare tillåts återvända till landet men tyvärr kommer alla tillfälliga besökare att nekas inresa.

Denna extraordinära åtgärd kommer att gälla åtminstone fram till den 13 april 2020. Det är en svår tid för alla, och vi hoppas att du som har planerat att resa till Danmark den kommande månanden får den hjälp och rådgivning du behöver från researrangörer för att ändra dina planer.

Resenärer som vill besöka familj i Danmark kommer också att nekas inresa i landet (om det inte rör sig om en allvarligt sjuk familjemedlem). Vi följer med i utvecklingen och de senaste uppdateringarna kring den aktuella situationen kan du följa här.

Tack till alla som hjälper till i arbetet med att stoppa spridningen av COVID-19 och tack för din förståelse för detta tuffa beslut.

Vi ser fram emot att önska er alla välkomna igen så snart gränserna öppnas igen. Ha det bra så länge!

Om du landar på Köpenhamns flygplats 

Du som landar med flyg på Köpenhamns flygplats kan självfallet resa hem till Sverige via Öresundsbron med tåg eller bil. Du kan däremot inte resa ut från Köpenhamns Flygplats om du inte har starkt vägande skäl (se mer här). Du kan hitta mer aktuell information på Copenhagen Airports sida. Du kan även följa med i vad som händer angånde reserestriktioner på den danska polisens twitterkonto.

För dig som befinner dig i Danmark

Med anledning av coronaviruset har den danska regeringen vidtagit vissa åtgärder, som att stänga offentliga institutioner och uppmana så många som möjligt att hålla sig hemma de närmaste två veckorna. Det kommer att innebära en del förändringar i Danmark och besökare kan uppleva att vissa butiker, caféer och andra offentliga platser och sammankomster som gallerier, attraktioner och evenemang har stängt eller avbokas. 

Våra tankar är hos alla som har drabbats av viruset och vi riktar vår tacksamhet till all sjukvårdspersonal och forskare runt hela jorden som jobbar för att stoppa COVID-19. Vi önskar alla det bästa och hoppas att vara tillbaka snart!

Så här kan du hålla dig uppdaterad om coronaviruset

1. Vi rekommenderar att du i första hand vänder dig till officiella svenska myndigheter, som Folkhälsomyndighetens sida om coronaviruset, för att få aktuella råd och rekommendationer.

2. Du läsa den danska folkhälsomyndighetens (Sundhedsstyrelsen) Q&A här och aktuell information från den danska polismyndigheten här