Information om coronavirus för Danmark

Om du har frågor om coronaviruset och hur det eventuellt kan påverka din resa till Danmark så finns det två sätt att få aktuell information.

(Uppdaterat 8 maj)

Information om coronaviruset i Danmark

Danmarks gränser är stängda för utländska besökare för att begränsa spridningen av coronaviruset. 

Danmarks gränser är stängda för utländska besökare

Den danska regeringen har beslutat att stänga Danmarks gränser i ett försök att begränsa spridningen av coronaviruset. Danska medborgare tillåts återvända till landet men tyvärr kommer alla tillfälliga besökare att nekas inresa.

Resenärer som vill besöka familj i Danmark kommer också att nekas inresa i landet såvida det inte rör sig om en allvarligt sjuk familjemedlem. Vi följer med i utvecklingen och de senaste uppdateringarna kring den aktuella situationen kan du läsa mer om här.

Senast den 1 juni 2020 kommer den danska regeringen att ta ställning till de stängda gränserna och inreseförbudet. Men det finns i dagsläget ingen information om när gränserna öppnas igen.

Danmark lättar på vissa restriktioner

Den 7 maj offentliggjorde den danska regeringen vissa lättnader på de åtgärder man vidtagit för hindra smittspridningen. Under perioden 11-18 maj kommer lättnader träda i kraft inom bland annat handel, restaurangsektorn och viss skolverksamhet.   

Lättnaderna gäller bland annat:
•    Shoppingcenter får öppna från den 8 maj
•    Restauranger och caféer får öppna från den 18 maj
•    Elever i sjätte klass och uppåt ska återvända till skolan den 18 maj. Även           ”Efterskolor” får lov att öppna.

•    Bibliotek, kyrkor och andra trossamfund får öppna från den 18 maj
•    Idrottsutövning utomhus samt professionella idrotter kan återupptas (utan publik).
•    Djurparker där man tar sig runt i bil får öppna
•    En förutsättning för alla öppningar är de riktlinjer för avstånd och hygien som utfärdats

Nedstängningar i Danmark 

Med anledning av coronaviruset har den danska regeringen vidtagit vissa åtgärder, som att stänga offentliga institutioner och uppmana så många som möjligt att hålla sig hemma. Folksamlingar på mer än 10 personer är inte tillåtna. Det kommer att innebära en del förändringar och vissa offentliga platser och sammankomster som gallerier, attraktioner och evenemang har stängt eller avbokas. 

Fler lättnader väntas träda i kraft den 8 juni. 

Om du landar på Köpenhamns flygplats 

Du som landar med flyg på Köpenhamns flygplats kan självfallet resa hem till Sverige via Öresundsbron med tåg eller bil. Du kan däremot inte resa ut från Köpenhamns Flygplats om du inte har starkt vägande skäl (se mer här). Du kan hitta mer aktuell information på Copenhagen Airports sida. Du kan även följa med i vad som händer angånde reserestriktioner på den danska polisens twitterkonto.

Så här kan du hålla dig uppdaterad om coronaviruset

1. Vi rekommenderar att du i första hand vänder dig till officiella svenska myndigheter, som Folkhälsomyndighetens sida om coronaviruset, för att få aktuella råd och rekommendationer.

2. Du läsa den danska folkhälsomyndighetens (Sundhedsstyrelsen) Q&A här och aktuell information från den danska polismyndigheten här