5 sommarupplevelser i Köpenhamn

Foto: Martin Heiberg - Copenhagen Media Center

Köpenhamn är en perfekt sommarstad, du behöver inte oroa dig för värmeslag eller att trängas i en kokhet tunnelbana. Här kan du susa fram på cykel, hänga på coola uteserveringar och bada mitt i stan. Läs våra bästa tips till hur du kan njuta av sommaren i Köpenhamn.  

1. Ta ett dopp mitt i stan

Visste du att man kan bada mitt i Köpenhamn? Soliga dagar är det fullt av Köpenhamnare som tar ett svalkande dopp i stadens rena kanaler och ute vid kusten. Så packa badkläderna och en liten picknick-korg och njut av sol och bad mitt i stan.

Islands Brygge

Foto:Lauge Elkær Furhauge

Populära badställen är till exempel hamnbaden vid Islands Brygge och intill shoppingcentret Fisketorvet. Det urbana strandområdet Amager Strandpark ligger endast cirka 10 minuters resa med metron och en kort promenad från centrum. Läs mer om att bada i Köpenhamn här.

2. Det är inne att äta ute

Hyr en cykel och bege dig ut till Refshaleøen och nordens största street food-marknad Reffen. Här kan du kryssa mellan de många matbodarna och välja bland rätter från jordens alla hörn. Eller bara slå dig ner i en solstol med en kall öl och utsikt över Köpenhamn. Denna hippa men avslappande marknad bjuder även på workshops och olika evenemang, som urban yoga.

Summer evening at Reffen street food market in Copenhagen

Foto:© Abdellah Ihadian

Broens Gadekøkken ligger vid Inderhavsbroen som går mellan Christianshavn och Nyhavn. Här kan du äta fantastisk street food med lika fantastisk utsikt över vattnet och in mot stan och Nyhavns färggranna fasader. Takbarer är ett annat populärt sommartillhåll. Om du vill komma upp lite grann och se Köpenhamn från ovan så kan vi rekommendera The Rooftop på toppen av Hotel Danmark eller varuhuset Illums egen rooftop bar

Foto:Martin Kaufmann

Den populära saluhallen Torvehallerne passar utmärkt för soliga sommardagar. Här finns allt från fika till tapas som kan spisas vid långborden utanför. Nyöppnade Boltens Food Court är en matmarknad nära Kongens Nytorv där du kan njuta av mat från hela världen på den mysiga uteserveringen på gården.

 

3. Ta cykeln överallt

”When in Rome…” Gör som Köpenhamnarna och ta dig runt i stan på cykel. Huvudstadens invånare cyklar visserligen året runt, i alla väder, men för oss vanliga dödliga är soliga sommardagar det perfekta tillfället. Köpenhamn är en trygg och välplanerad cykelstad med cykelvägar och cykelbroar som tar dig till alla attraktioner. Läs mer om cykelutflykter i Köpenhamn här.

Foto:Copenhagen Media Center

4. Kryssa på Köpenhamns kanaler

En båttur är en oslagbar upplevelse en varm sommardag. Det finns numera en uppsjö av alternativ för dig som gillar att ge dig ut på böljorna och få ett nytt perspektiv på stan. Turistbåtarna med guider är perfekta för dig som inte vill göra något själv, utan föredrar att bara köpa en biljett och slå dig ner ombord och njuta av utsikten.

Se Köpenhamn från vattnet med en GoBoat

Foto:Daniel Rasmussen - Copenhagen Media Center

För dig som vill ha lite mer frihet finns det möjlighet att hyra små båtar för cirka 6-10 person och själv kryssa fram genom Köpenhamns kanaler, till exempel via populära GoBoat. Om du vill ha lite motion på köpet så är kajak ett utmärkt alternativ.

5. Köpenhamns gröna oaser

Gör som Köpenhamnarna under varma sommardagar och häng i en av stadens många mysiga parker. Köp med dig saker till en picknick i närmaste matbutik och tillbringa några avkopplande timmar i det gröna. Kongens Have som ligger precis vid tåg- och metrostationen Nørreport är landets äldsta kungliga park och anlades redan i början av 1600-talet. I dag är den en populär oas mitt i stan som besöks av cirka tre miljoner människor varje år.

Foto:Maria Sattrup - Copenhagen Media Center

Frederiksbergsparken har varit ett populärt utflyktsmål för Köpenhamnarna i flera hundra år. Den här parken i engelsk romantisk stil har slingrande gångstigar, kanaler, sjöar, mäktiga träd och ett kinesiskt lusthus från 1799. Många kombinerar en utflykt hit med ett besök på Köpenhamns zoo. Du kan läsa om fler parker i Köpenhamn här

Otur med vädret?

Om vi ska vara helt ärliga så är det ju inte alltid solen skiner i Köpenhamn, men låt dig inte nedslås av det – i den danska huvudstaden finns massor att se och göra en regnig dag och dessutom en massa spännande konstmuseer som är värda att spana in. 

Mer spännande läsning om Köpenhamn!

1
Copenhagen sunset
Det okända Köpenhamn
2
The shopping street Strøget
Shoppingguide Köpenhamn
3
Nørrebro, Copenhagen
Koll på Köpenhamns stadsdelar
4
Brønnum Bar in Copenhagen
5 cocktailbarer i Köpenhamn
5
Metro
Ta dig runt i Köpenhamn
6
Traditional Danish food smørrebrød at aamans deli in copenhagen, Denmark
Smörrebröd i Köpenhamn