Skallingen Beach at Blåvand, West Jutland

Upplevelser för alla sinnen längs den danska kusten

Foto: Thomas Høyrup Christensen

Visste du att Danmark har över 700 mil kustlinje och att du aldrig är längre än 5 mil från havet? Det är med andra ord det perfekta resmålet för att koppla av på milsvida stränder, upptäcka charmiga badorter och njuta av delikatesser från havet.

Dags att koppla av!

Det är något helt unikt med den danska kusten – från de fantastiska stränderna till små pittoreska byar och badorter. Kusten har präglat dansk historia och kultur, ett arv som fortfarande märks tydligt. Från norr till söder kan du hitta klassiska badhotell, äta färska skaldjur, njuta av lata dagar på vita sandstränder eller vara aktiv i den vackra naturen. Oavsett vad du väljer så kommer du att uppleva det speciella lugnet som genomsyrar allt.

Tid tillsammans på badsemester i Danmark

Foto:VisitDenmark

Njut av livet, naturen och varandra

Med tanke på hur vacker den danska kusten är så är det inte så märkligt att danskarna har vallfärdat till de danska badhotellen i mer än 100 år. Det är som att tiden går lite långsammare vid havet. Här kan du byta stadens buller mot havets brus och vardagens stress mot långa frukostar utomhus och mobilen mot gyllene solnedgångar. Glöm allt om att-göra-listor och möten. Här handlar det om att njuta av ögonblicket och tid tillsammans med ditt ressällskap. 

Grön utflykt på cykel

Ett fantastiskt sätt att uppleva den danska kusten är på cykel. Det danska landskapet är som gjort för cykling. Det är flackt och välskyltat och det finns massor av natursköna cykelleder att välja mellan. Dessutom är du aldrig långt från havet eller nästa by där du kan ta ett dopp och fika.

Couple with bike on Fanø beach

Foto:Niclas Jessen

De flesta städer och byar har lokal cykeluthyrning men det finns även många badhotell som lånar eller hyr ut cyklar till gästerna. Till exempel Helenkilde Badehotel i Tisvildeleje på Nordsjälland, rustika Strandgaarden Badehotel på vackra Læsø och det idylliska Hjorts Badehotel i Skagen.

Skattjakt i charmiga kustbyar

Ta en dagstur till några av de mysiga små kustbyarna. Här kan du gå på jakt efter musselmålat porslin, vackra glas och andra skatter i lokala antikvitetsbutiker, fika på ett mysigt kafé och bara njuta av småstadscharmen. Ön Bornholm är känd för vackert konsthantverk och bara ett stenkast från klassiska Allinge Badehotel kan du besöka gallerier och konsthantverkare med unik keramik och glaskonst.

Antik
Foto: VisitDenmark

Även området runt Skagen är ett eldorado för dig som gillar konsthantverk. I den lilla byn Lønstrup (även känd som konstens by) finns en levande konst & hantverksmiljö med massor av små butiker och verkstäder.

Hasle rökeri på Bornholm

Foto:© Bruno Ehrs

Njut av delikatesser från havet

Oavsett var du semestrar längs den danska kusten är det aldrig långt till en mysig krog eller en liten by där du kan stanna till och köpa rökt fisk och färska räkor i hamnen. Många av badhotellen har egna restauranger som ofta håller hög nivå. På Ballebro Færjekro i Sønderborg kan du äta en trerätters middag i historiska omgivningar med havsutsikt. Lyxiga Dyvig Badehotel på södra Jylland serverar gourmetmat gjord på lokala råvaror. Testa även lokala delikatesser på Restaurant Gilleleje Havn på Nordsjälland. Eller varför inte besöka Danmarks nordligaste restaurang, Restaurant De2Have, vid Grenen där de två haven Skagerrak och Kattegatt möts. Michelinrestaurangen Kadeau i Åkirkeby på Bornholm är definitivt värd ett besök

Ridning

Foto:VisitDenmark

Upplev kusten från hästryggen

Ridning är både avkopplande och spännande på samma gång, och till häst finns alla möjligheter att uppleva den dansk kusten på ett nytt sätt. Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren ryttare så kan du få en helt unik upplevelse. Sagaheste erbjuder ridturer på islandshästar längs stränderna och i naturen runt Skallerup och Langagergaard har ridturer i Skagens böljande sanddyner och hedlandskap.

Strand

Foto:VisitDenmark

Hitta inre frid på stranden

Få saker är mer avkopplande än yoga och det ger en alldeles speciell inre frid att utöva den i naturen. Föreställ dig att du startar dagen med yoga i vackra omgivningar, följt av ett friskt morgondopp och så en lång frukost. Om du tycker att det låter lockande så kan drömmen bli verklig! Flera danska badhotell erbjuder nämligen yoga, bland annat Hjorts Badehotel i Skagen och Helenekilde Badehotel på Nordjsälland. Helenekilde har även massage så här kan du verkligen passa på att bli av med alla spänningar. Du kan även skämma bort dig själv med avkopplande spaupplevelser på Gilleleje Badehotel, Strandggarden Badehotel och historiska Ruths Hotel i Skagen. Andas in, andas ut… och låt semesterstämningen ta över.

Allt inför din semester vid den danska kusten!

Løkken, bathing houses at the beach
Danmarks bästa stränder
Løkken
10 fantastiska badhotell i Danmark
Campaign NO Fyn Ærøskøbing
Danmarks charmigaste byar
Ballebro Færgekro
Semester på badhotell - som på TV