De 11 bästa dagsturerna från Köpenhamn

Foto: Thomas Rahbek - VisitNordsjaelland

Möns Klint, Louisiana eller Kronborg Slott? Strax bortom Köpenhamn väntar fantastiska upplevelser som är perfekta för en dagstur från huvudstaden eller under en mysig weekendresa. Vi har valt ut några av våra favoriter för att göra det lätt för dig att välja det perfekta utflyktsmålet.

Lista
Karta
Hamlet's castle, Kronborg, in Helsingør
Foto: Daniel Overbeck - VisitNordsjælland
01

Den populära: Kronborg Slott

Kronborg är kanske mest känt för att Shakespeares drama Hamlet utspelar sig här, men det är även en imponerande historisk skattkammare som är med på UNESCOs världsarvslista.

02

Den konstnärliga: Louisiana Museum of Modern Art

Louisiana är ett fantastiskt konstmuseum för modern och samtida konst som förutom de spännande separata utställningarna har en imponerande egen samling. Museet ligger vackert ut mot Öresund och har även en fin skulpturpark, en mysig restaurang och inspirerande museibutik.

03

Den kungliga: Frederiksborg Slott

Frederiksborg är Skandinaviens största renässansslott och väl värt en utflykt. Här finns en vacker slottspark och Danmarks Nationalhistoriska Museum som rymmer 500 år av spännande Danmarkshistoria och en enorm porträttsamling.

Hitta din inre viking på Vikingaskeppsmuseet i Roskilde
Foto: Martin Heiberg - Copenhagen Media Center
04

Den historiska: Roskilde

Upptäck den historiska staden Roskilde som har rötter i vikingatiden. Här kan du se den mäktiga domkyrkan, lära dig mer om vikingar på Vikingeskibsmuseet eller besöka Ragnarock, museet för pop, rock och ungdomskultur. 

One of Thomas Dambo's hidden giants, Lille Tilde, in Vallensbæk Mose near Copenhagen
Foto: © Lille Tilde by Thomas Dambo. Photo: Abdellah Ihadian
05

Den billiga: De 6 glömda jättarna

På jakt efter en rolig men gratis upplevelse? Då kan vi rekommendera att du ger dig ut och besöker de 6 glömda jättarna skapade av konstnären Thomas Dambo, som finns utspridda i skogarna runt omkring Köpenhamn.

Tisvildeleje strand på Nordsjälland
Foto: Girl In Vanderland
06

Den avkopplande: den Danska Rivieran

Upptäck den Danska Rivieran! Så kallas Nordsjällands kust där de vackra stränderna och badorterna ligger som ett pärlband. Gör små strandhugg (om vädret tillåter), strosa i mysiga kullerstensgränder med korsvirkeshus och ät gott i de mysiga hamnarna.

Utsiktstornet Camp Adventure på Sydsjälland
Foto: Frame&work - SydkystDanmark
07

Den nyaste: Camp Adventure utsiktstorn

Det mäktiga utsiktstornet som öppnade våren 2019 är ett måste. Skovtårnet är byggt av obehandlat stål och 7.750 bitar av ek från träd i trakten. Vandra längs träpromenaden genom trädtopparna till den högsta punkten på Sydsjälland!

08

Den roliga: nöjesparken Bakken

Du har säkert hört talas om nöjesparken Bakken som ligger i Dyrehaven strax utanför Köpenhamn, men visste du att den är världens äldsta? Här finns skoj för hela familjen i form av åkattraktioner, spelbodar, lekplatser och restauranger. 

The white cliffs of Møn are located south of Copenhagen
Foto: Sascha Bendix
09

Den imponerande: Möns Klint

Imponerande vita kalkstensklippor, turkosblått hav och 70 miljoner år gamla fossiler - vad kan man mer begära? Klättra ner för Danmarks längsta trappa till den steniga stranden där du kan hitta uråldriga fossiler och besök GeoCenter Møns Klint. 

M/S Maritime Museum of Denmark
Foto: Rasmus Hjortshøj - Copenhagen Media Center
10

Den maritima: M/S Museet for Søfart

Det imponerande underjordiska danska sjöfartsmuseet som ritats av Bjarke Ingels har vunnit ett flertal arkitekturpriser sedan det öppnade 2013. Museet som är fyllt till brädden av maritim historia ligger vid Kronborg slott och är ett måste under ett besök på Nordsjälland.

Foto: Daniel Rasmussen - Copenhagen Media Center
11

Jægersborg Dyrehave

Strax norr om Köpenhamn ligger vackra Jægersborg Dyrehave, en stor skog som är gamla kungliga jaktmarker med det vackra Erimategslottet i centrum. Alldeles i närheten ligger nöjesparken Bakken för den som vill ha mer spänning.