Restaurang Sankt Annæ 8 i Christianshavn, Köpenhamn

9 färggranna gator i Köpenahmn

Foto: © Malin Poppy Darcy Mörner

Du har säkert redan sett de ikoniska byggnaderna i Nyhavn i Köpenhamn, men visste du att staden är full av färggranna platser? Läs vår guide till 9 av de mest kulörta gatorna i Köpenhamn som garanterat sätter färg på din dag.

Magstræde

En riktig gammal skönet! Och vi menar det bokstavligt. Magstræde är en av de äldsta gatorna i hela Köpenhamn och anlades redan på 1520-talet. Den äldsta byggnaden på gatan är den med nummer 17-19 som är från 1640-talet. Magstræde har sannerligen åldrats med värdighet och är väl värd ett besök.

En gränd intill populära Magstræde i Köpenhamn
Foto: Robin??☀️??
"Magstræde har så mycket mer att bjuda på än själva huvudgatan, missa inte de vackra sidogatorna ✨❤️" - @robbyrobsray

Olufsvej

Om du frågar efter vägen till den mest färggranna gatan på Østerbro blir tipset med all säkerhet Olufsvej. Den här mysiga lilla gatan ligger inklämd mellan Köpenhamns största park, Fælledparken, och shoppinggatan Østerbrogade. Så du kan både fynda i butiker och strosa i parken – och om du är sugen på något sött bör du stanna till vid glassbutiken Olufs i slutet av gatan.

"Kan du komma på alla Pantone färgnamn för de här fasaderna ?️" - @cloudstotable

Sofiegade

Om du gillar att fota kommer du nog att hala fram mobilen vid vartannat gathörn i Christianshavn. Den här stadsdelen har en historia som är lika färgrik som dess byggnader. Strosa runt på kullerstensgator längs den vackra kanalen och stanna till vid Sofiegade som har hus så kulörta att Wes Anderson skulle bli avundsjuk.

"Helt klart en av de mest Instagramvänliga platserna i Köpenhamn. Jag älskar den här byggnaden". - @mydenmarkdiaries
Upplev den mysiga stämningen vid Christianshavns kanaler i Köpenhamn
Foto: ©Mathias Brandt

Gråbrødretorv

Ett stenkast från den kända shoppinggatan Strøget i Köpenhamns centrum ligger Gråbrødretorv. Det här charmiga lilla torget kantas av klargula, orangea och röda hus som bidrar till den varma och mysiga atmosfären på de små caféerna och restaurangerna som ligger här.

Byggnaderna vid Gråbrødretorv i Köpenhamn är kända för sina varma röda och orangea toner

Foto:Pia

Krusemyntegade

Trots att den ligger centralt i Köpenhamn är Krusemyntegade lätt att missa om man inte fått ett insidertips, som du får nu. Den blir ett perfekt stopp på vägen efter att du har sett de vackra kronjuvelerna på Rosenborg Slott och inspirerats av konst på SMK - Statens Museum for Kunst.

Foto: Michelle
Rosenborg slott i Köpenhamn
Foto: Martin Heiberg - Copenhagen Media Center

Nyboder

Nyboder är ett kvarter med gamla hus från 1600-talet som tillhörde marinen. Husen är kända för den speciella gula färgen som kallas ”Nyboder-gul” i Danmark. När du ändå är i området bör du även besöka Kastellet och säga hej till den Lilla Sjöjungfrun som håller till i närheten.

Foto:Daniel Rasmussen - Copenhagen Media Center

Sankt Hans Gade

Om du är ute och promenerar runt sjöarna så passar det perfekt med en liten avstickare till Sankt Hans Gade 30 där du kan knäppa ett perfekt Insta-foto av den fantasifullt målade fasaden. Och när du ändå befinner dig i den här delen av Nørrebro ligger det nära till hands att besöka några vintagebutiker alldeles runt hörnet på Ryesgade och Sankt Hans Torv.

Foto: curiousdog
"Att sitta under pastellmolnen ☁️ och njuta av livet i Köpenhamn kan definitivt rekommenderas!" - @curiousdogsees
Abendstimmung an den Seen in der Kopenhagener Innenstadt
Foto: Malthe Zimakoff - Copenhagen Media Center

Det rosa Palatset

Palads är visserligen inte en gata utan en mer än 100 år gammal biograf som dessutom är en riktigt ikonisk Köpenhamnsbyggnad. Den är ett minst sagt färgstarkt inslag i stadsbilden och åsikterna går isär om dess rosa exteriör. Ta en tur förbi och skapa dig en egen uppfattning.

Rainy day in Magstræde

Foto:Thomas Høyrup Christensen - Copenhagen Media Center

Urban Rigger

Låt oss avsluta med det senaste tillskottet till Köpenhamns färgglada fasader, Urban Rigger. Ett urbant studentboende, bestående av 12 lägenheter av återvunna containrar, som flyter på vattnet i hamnen vid hippa Refshaleøen. Det går inte att missa de klara blå och gröna färgerna från Reffen street food market där du kan njuta av utsikten och spännande maträtter från hela världen.

Urban Rigger är ett urbant flytande studentboende ritat av stjärnarkitekten Bjarke Ingels.

Foto:Daniel Rasmussen - Copenhagen Media Center

Mer inspirerande läsning!

Nørrebro, Copenhagen
Koll på Köpenhamns stadsdelar
Copenhagen sunset
Det okända Köpenhamn
The spiral staircase of Axelborg in Copenhagen
Arkitektur i Köpenhamn
Missa inte mäktiga Kronborg Slott i Helsingör
De 11 bästa dagsturerna från Köpenhamn