Bo billigt eller gratis i Danmark

Foto: Niclas Jessen

Det finns flera olika möjligheter att bo billigt eller gratis i Danmark, så om du vill hålla semesterbudgeten nere ska du läsa den här artikeln där vi tipsar om billiga övernattningsmöjligheter.

Lägerplatser

Om du gillar naturupplevelser och gärna bor ute i det fira så finns det runt 1000 enkla tältplatser som ligger i skogen, på gårdar och andra platser runt om i landet. På en stor del av dem finns möjligheten att övernatta i vindskydd så man behöver inte nödvändigtvis ta med sig tältet. Det finns oftast en eldstad och tillgång till toalett och vatten. En övernattning kostar omkring 25 DKK per person (på några platser är det helt gratis). Det är bara tillåtet att nyttja platserna om du kommer vandrande, cyklande, på häst eller via vattnet.

Se Sydjylland från cykelsadeln.

Foto:Niclas Jessen

Tälta gratis i naturen

Det är inte tillåtet att tälta var som helst i den danska naturen, men med "fri tältning" kan du övernatta gratis i en del av naturstyrelsens skogar och samtidigt få en härlig naturupplevelse. Det finns vissa regler att förhålla sig till, det är till exempel endast tillåtet att stanna på samma plats en natt. 

Camping

För dig som har husvang eller husbil är camping ett självklart alternativ. Campingplatserna ligger ofta naturskönt nära skog, hav eller i utkanten av städer. Standarden på danska campingplatser är generellt hög med välskötta faciliteter och generösa utrymmen.

Vakantie Denemarken, overzicht campings  | VisitDenmark

Foto:© Niclas Jessen

Bostadsbyte

Flytta in i ett riktigt hem någonstans i Danmark och låt en annan familj flytta in i ditt under tiden. Det blir allt mer populärt att ha semester genom att byta bostad, speciellt eftersom kostnaden för övernattning helt försvinner. Dessutom passar man varandras hem, vattnar blommor, klipper gräset och matar eventuella husdjur. Man lär sig också området väl eftersom man handlar, träffar grannar och andra i närheten.

Ferienhäuser in Løkken

Foto:Mette Johnsen

 Det finns förmedlingar för att byta bostad i mer än 50 länder. Det kostar en årsavgift till förmedlaren men man betalar inget till den man byter bostad med.

Testa couch surfing

Ett helt gratis sätt att övernatta på är att använda nätverket couchsurfing.com som ger dig möjligheten att "sova på soffan" hos andra medlemmar i nätverket. Det är inget krav att man själv öppnar upp sitt hem för att använda tjänsten, men det är självklart att rekommendera.

Mer intressant läsning!

Street food in Odense
Ät billigt i Danmark
Take the S-train to explore more of Denmark's capital area
Ta dig runt billigt i Danmark
Familjesemester på Saltum strand
Camping i Danmark
Løkken, bathing houses at the beach
Danmarks bästa stränder