Ät billigt i Danmark

Foto: Storms Pakhus - Odense Street Food

Danmark är fullt av restauranger i alla prisklasser. Du kan använda vår sökfunktion för att hitta bra mat till bra priser eller läsa vidare här för fler tips om hur du kan äta billigt i Danmark, från street food till lokala marknader med färska råvaror.

Street food för halva slanten

Om du vill äta gott men relativt billigt, välja bland rätter från världens alla kök och dessutom få en chans att hänga med lokalbefolkningen? Då kan vi rekommendera att du fyller på reserverna på en street food-marknad. Du hittar dem i Danmarks stora städer, som Reffen Street Food I Köpenhamn, Aarhus Street Food i Aarhus, Storms Pakhus i Odense och The Lighthouse Street Food i Aalborg.

Reffen street food market in Copenhagen

Foto:© Rolands Varsbergs

Picknick i det fria

Om du vill spara in på matbudgeten kan ett bra alternativ vara att handla i en vanlig matbutik. Köp det ni tycker om duka upp till en picknick i det gröna. Många attraktioner som nöjesparker och museer har speciella picknickområden där det är ok att äta egen mat.

Foto:Maria Sattrup - Copenhagen Media Center

Billiga restauranger

Danmark har rykte om sig att vara en plats där det är dyrt att äta ute, men det finns även många billigare alternativ där du kan äta gott till ett rimligt pris. I storstäderna finns det ofta gott om restauranger att välja mellan, det är bara att ge dig ut på stan och leta eller använda lokala turistsajter för att söka efter billiga restauranger i området. Här kan du läsa om restauranger i Köpenhamn där du kan äta för mindre än 100 DKK.  

Ta en varmkorv

Om du är på språng och vill äta något snabbt och prisvärt så är en dansk grillkiosk, eller pølsevogn som det heter på danska, ett utmärkt alternativ. De finns över hela landet och räknas som klassisk dansk snabbmat. 

Danish sausage

Foto:Maria Nielsen

Gårdsbutiker och självplock

Om du befinner dig utanför storstäderna kan det vara värt att hålla utkik efter ”självplock” under sommarmånaderna (ofta kan man till exempel plocka bär och liknande). Det kan även vara en mysig upplevelse om vädret är fint. Ett annat tips är att besöka hamnen för att köpa fisk och skaldjur direkt från båtarna, oftast får du ett bättre pris än hos fiskhandlare och butik. Det finns även gårdsbutiker på många platser i landet, oftast ute på landet eller i närheten av mindre byar och städer.

Mer intressant läsning!

I Danmark är du aldrig långt från nästa strand
Billig semester i Danmark
Familjesemester på Saltum strand
Bo billigt eller gratis i Danmark
Take the S-train to explore more of Denmark's capital area
Ta dig runt billigt i Danmark
Hot dog from hot dog stand Jeanettes Pølser in Copenhagen
8 populära danska matklassiker